hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hoz vagy visz?
Paul Ryan feladata felrázni a republikánusokat

2012. 09. 14.
Az első felmérések alapján nem hozta lázba az amerikai választókat Mitt Romney döntése, hogy a 42 éves wisconsini képviselőt, Paul Ryant választja alelnökjelöltjének. A viszonylag ismeretlen politikus mellett a költségvetési bizottság elnökeként bizonyított gazdasági szakértelme és hívő katolikusként a konzervatív értékek iránti kiállása szólt. Bár az első közös Romney-Ryan- kampánygyűléseken nagy tömeg jelent meg, egyelőre nem világos, hogy a jelölt miként tudna hozzájárulni Romney november 6-ai győzelméhez.

„Kérem, köszöntsék velem együtt az Amerikai Egyesült Államok következő elnökét!" - mondta Mitt Romney azon a nagy érdeklődéssel várt kampánygyűlésen, amelyen bemutatta alelnökjelöltjét, Paul Ryant. Az élő közvetítésben jól látszott, amint mindenki elhűl Romney nyelvbotlásán, amit ő maga nem vett észre. Igaz, egy-két perccel később, amikor Ryan kilépett a pódiumra, Romney odaállt mellé, és nevetve feloldotta a helyzetet: „Időnként én is tévedek, de abban nem tévedtem, hogy ezt az embert választottam az Amerikai Egyesült Államok következő alelnökének!"

A közvélemény szemében azonban az eset a Romney-kampány nem ritka elszólásait szaporította, persze ebben a liberális média is igyekezett megtenni a maga részét. Tény, hogy az első közvélemény-kutatások szerint csupán a választók 39 százaléka értékelte „jónak" vagy „kiválónak" Mitt Romney döntését, míg 42 százalék „elfogadható" vagy éppen „rossz" választásként jellemezte. Ezek a számok rosszabbak, mint amikor George W. Bush bejelentette Dick Cheney jelölését, és a választók még Sarah Palint is lelkesebben fogadták 2008-ban, John McCain oldalán. Csupán az idősebb Bush 1988-as döntése váltott ki negatívabb fogadtatást, amikor a szintén fiatal Dan Quayle-t választotta alelnöknek.

Pedig a döntés egyik motívuma éppen az volt, hogy segítsen felszítani a republikánus tábor lelkesedését. Bár sokan arra számítottak, hogy Romney valamelyik nagyobb „ingaállamból" választ jelöltet, a wisconsini képviselő mellett kora, szakértelme és világnézete szólhatott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!