hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kidobóemberek felemelkedése és bukása
Alvilági karrierek

2012. 09. 14.
A rendszerváltás környékén működő bűnözői csoportok jobbára erőszakos bűncselekményekkel, betörésekkel, autólopásokkal indították pályájukat. A nyolcvanas évek végére az ismertebb diszkókban dolgozó kidobó­­em­be­rekből, illetve a portaszolgálatért felelős irányítókból alakult ki az a fővárosi alvilági kör, ahonnan az utóbbi hetekben ismét a hírek élvonalába kúszó Portik Tamás, Radnai László és V. László is indult.

A magyar szervezett bűnözés megerősödésében kulcsszerepet játszott az 1992-93-as években indult olajbűnözés, ami szerény becslések szerint is ezermilliárd forinttal károsította meg a magyar költségvetést, végső soron az adófizetőket.

Az olajbűnözés lényege abban állt, hogy a gázolajjal teljesen megegyező, ám töredék áron beszerezhető háztartási olajat (HTO) illegális kereskedelem útján kezdték értékesíteni szerte az országban, illetve a törvény által engedélyezett halasztott vámfizetéssel élve tízmillió liter­számra adták el a külföldről vám- és adómentesen behozott varrógép­- és orsóolajat. A főváros alvilági figurái hamar rájöttek, hogy ez a módszer sokkal jövedelmezőbb az erőszakos bűncselekményeknél, ezért ráépültek a már beindult olajos vállalkozásokra, illetve több esetben egyszerűen elvették az illegális olajtelepeket és -kutakat az addigi működtetőktől.

Az olajbűnözésből meggazdagodott bűnözők később saját cégeket is létrehoztak. Radnai László, Ferencsik Attila és Drobilich Gábor fontos szerepet játszott a Conti Car cégcsoport és a milliárdos olajbűncselekményeket bonyolító Energol Rt. létrehozásában. Portik Tamás alvilági karrierje szintén a diszkókat védő kidobóemberek sorából indult, ám jó boksztudásával és kíméletlenségével párosuló intelligenciája révén hamar kiemelkedett a kigyúrt figurák közül. Portik mentora a nyolcvanas évek végén az a Seres Zoltán vállalkozó volt, akinek 1999-ben történt meggyilkolása ügyében Portikot a napokban felbujtóként gyanúsította meg a rendőrség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!