hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bíróság elé áll a pápa inasa

2012. 09. 14.
Nem egyedül cselekedett Paolo Gabriele (képünkön), a pápa volt inasa, aki több száz bizalmas dokumentumot juttatott el az olasz sajtóhoz. Gabriele tettét azzal indokolta a vizsgálóbíró előtt, hogy „az egyházban mindenhol rosszat, korrupciót látott", ezért határozta el magát a cselekvésre. A nyomozás megállapította, hogy legalább egy bűntársa volt, egy informatikus szakember, Claudio Sciarpelletti, akit szintén bíróság elé állítanak. A Szentszék szóvivője, Federico Lombardi szerint azonban az ügynek más szereplői is lehetnek.

Gabrielével szemben lopás, Sciarpellettivel szemben bűnsegédlet gyanújával emeltek vádat. A per a szóvivő tájékoztatása szerint legkorábban szeptember végén fog megkezdődni. A vatikáni törvények szerint az inast egy és hat év közti szabadságvesztésre ítélhetik, ha bűnösnek találják, de a szóvivő nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a pápa kegyelemben részesíti a férfit.

Az inast májusban vették őrizetbe, mert a Vatikánban tapasztalható korrupcióról, kontár irányításról, a szentszéki megrendeléseknél tapasztalt nepotizmusról, valamint a Vatikán bankjának nevezett IOR vezetésében meglévő széthúzásról szóló dokumentumokat csempészett ki a pápai államból. (Vendetta a pápa ellen. Hetek, 2012. június 1.)

„Biztos voltam benne, hogy egy sokk... üdvös dolog lenne, amely segítene visszatéríteni az egyházat a jó útra" - mondta vallomásában Gabriele. A férfi ezért elkezdte lemásolni és kiszivárogtatni a dokumentumokat. Eredetileg csak figyelmeztetésnek szánta az akcióját, de - mint mondta - hamarosan „elérte azt a pontot, ahonnan már nem volt visszatérés, és nem tudta többé visszafogni magát".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!