2012. 09. 14. (XVI/37)
Nem az állam ad megoldást

Nem az állam ad megoldást

2012. 09. 20.
„Az OÉTI-ajánlásokat csak a gazdag önkormányzatok tudják magukévá tenni. Olyan alacsony ugyanis a fejkvóta, amit az adott önkormányzatnak ki kell egészítenie a halmozottan hát­rányos helyzetű gyerekek tömege számára, mert ebből nem lehet napi háromszori étkezést biztosítani. Kis­tér­sé­gek­ről, több százezer gyerekről van szó. 2009/2010-ben ez napi 170-200 forintra jött ki, ebből nem lehet a vitamin- és fehérjeszükségletet semennyire kielégíteni. Alapítványunk először élelmiszercsomagokat osztott az iskolákban, azután tértünk át arra, hogy ezeknek a családoknak megteremtsük otthon a miniháztájit, hogy zöldséget tudjanak termeszteni és barom­fit tartani, hogy legalább tojás jusson a gyerekeknek – tehát amit az iskolában nem tud megkapni, azt megkapja otthon. Eddig 30 ezer családnak segítettünk ezt megvalósítani. Az ország legszegényebb kistelepülésein van a legtöbb rászoruló gyerek, de ezekben a falvakban lehet csinálni miniháztájit, szociális szövetkezetet, az iskoláknak, óvodáknak közös kiskertet, ahol a gyerekek megtanulják az alapismereteket is. 2010 őszén megszüntettük a jogi korlátait annak, hogy a helyi termékek szabadon értékesíthetők lehessenek. Ez az egyet­len megoldás, a helyi önfenntartás, ezt kell fejleszteni minden lehetséges módon, így némi jövedelemhez juthatnak a szülők is.”
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!