hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 11. 21. (XII/47) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tőzsde-interpol

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági válsága nyomán a világ húszgazdasági hatalmának vezetői gyűltek össze Washingtonban, hogy közösen megoldást találjanak a kialakult helyzetre. A kiutat többen egy nemzetek feletti pénzügyi felügyelőszerv felállításában látják.

Obama első próbái

Miközben Barack Obama már a kormányát állítja össze (a hírek szerint Hillary Clintonnak ígérve a külügyi tárcát), amerikai ügyvédek egy csoportja azt szeretné kideríteni, hogy a demokrata szenátor betöltheti-e az elnöki tisztséget. A szkeptikusok szerint ugyanis Obama interneten közzétett születési okmányai nem bizonyítják azt, hogy tényleg Amerikában született, ami alkotmányos feltétel a tisztség betöltéséhez. Külföldön is sokan nehezen fogadják az első színes bőrű elnök megválasztását, nem is beszélve a Ku Klux Klanról, amelyik rituális keresztégetésekbe kezdett Obama ellen.

Új barátok, régi trükkök

Az orosz vezetők nem hagynak kétséget afelől, hogy országuk, miután széthullását követően a Szovjetunió kilábalt a kilencvenes évek káoszából, ismét nagy-, sőt hovatovább szuperhatalmi státuszra törekszik. Ezt jelzi az orosz katonai és gazdasági jelenlét, de legalábbis diplomáciai terjeszkedés Latin-Amerikában, amellyel alaposan feladják a leckét januártól az Obama-kormányzatnak.

A nagy tankhajórablás

Soha ekkora hajó, és a parttól ennyire távol eddig még nem esett a modern kalózok zsákmányául. Az alig féléves tanker rakománya 2 millió hordó olaj, ami elegendő lenne egész Franciaország egynapi fogyasztására. Az olajszállító a túszul ejtett személyzettel Szomália partjai mellett kötött ki.

Belföld

A jövő elkenődött

Zsákutcába, de legalábbis időprésbe szorult az öt parlamenti frakció egy-egy tagja által előkészített, a kritikusok szerint a sajtót rövid pórázra fogó médiatörvény-tervezet. A kérdés csupán az, menthető-e, és ha igen, milyen áldozatok árán a helyzet.

Mit kezdjen a politika a Kenedi-jelentéssel?

Újra a kormányon múlik, hogy tovább bővíti-e az állambiztonsági iratok megismerhetőségét, vagy sem. Az SZDSZ nyomására ugyanis téma lett, hogy az úgynevezett Kenedi-jelentés ajánlásait érdemes lenne a gyakorlatba is átültetni.

A hét eseményei

Gyurcsány: a válság java még hátravanAz elmúlt 80 év legsúlyosabb válságának nevezte a jelenlegit a kormányfő. Gyurcsány Ferenc szerint a gazdasági recesszió akár egy-másfél évig is elhúzódhat. Korábban úgy kalkuláltak, hogy ciklusuk második felére már lehet látni az erőfeszítéseik gyümölcseit, de „a válság átírta a forgatókönyvet”.

Mindennapi terror

Fehér por a politikusok postaládájában; csőbomba a pártiroda előtt; meglőtt rendőrpalota és szétvert tévészékház; Molotov-koktéllal, sörétes puskával és kézigránáttal megtámadott romák. Ha nem is feltétlenül függnek össze egymással az elmúlt évekből a teljesség igénye nélkül említett támadások és fenyegetések, annyi bizonyos, hogy a közállapotok erőteljesen megváltoztak Magyarországon. Szakértők szerint a terrorista jellegű cselekmények kapcsán indult nyomozások azért is eredménytelenek a legtöbb esetben, mert nincs egyértelmű politikai akarat a keményebb fellépésre.

Lövések a sötétben

Támadás a sajtószabadság ellen – így kommentálták a parlamenti pártok az ATV székházára leadott lövéseket. A médiumok ténykedésének korlátait és kockázatait világszerte vizsgáló Freedom House munkatársa szerint direkt összefüggés van a történtek és a korábbi, hasonló ügyek felderítetlensége között.

Adathalászat a zavarosban

Milyen jogvédelmet remélhet az az állampolgár, akinek a nevét ellopják, személyes adataival pedig oly módon élnek vissza, hogy a nevében honlapot készítenek, sőt, gazdasági bűncselekményre használják? Egy konkrét eset kapcsán lapunk megkereste a Nemzeti Hírközlési Hatóságot (NHH), ahonnan az Országos Rendőr-főkapitányságra (ORFK) irányítottak, majd a Nemzeti Nyomozóirodánál (NNI) kötöttünk ki.

Zuschlag fogta a rendőrséget

Rendőrségi és belügyi kapcsolatai révén Zuschlag János egykori szocialista képviselő két éven keresztül sikerrel akadályozta meg, hogy a pályázati pénzek eltüntetése kapcsán indult nyomozásban érdemi eredmények szülessenek. Vélhetően emiatt tört ketté Király Ferenc volt Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány karrierje.

Spicli vagy hős?

Korrupcióellenes intézkedési csomag elfogadását tervezi a kormány, melynek kétség kívül a feljelentő busás megjutalmazása képezi a legvitatottabb kérdéskörét. Ha az amerikai gyakorlat adoptálása nem is, egy új jogosítványokkal felruházott hivatal felállítása már komoly ellenvéleményeket szült szakmai berkekben.

Hit és értékek

2012 a rettegés éve?

„Először a dollár fog elértéktelenedni a gigantikus államadósság miatt. Az emberek nem tudnak majd vásárolni, és éhséglázadások törnek ki Amerikában is. A kormány sem kap olajat dollárért külföldről, ezért a hadsereget vetik be, hogy megszállják a közel-keleti olajmezőket. Ezzel beindul a harmadik világháború, de ez még csak a kezdet. Sorra jönnek a természeti csapások, és a végén egy nagy üstökös csapódik a Földbe. Tudja, régóta megírták már, hogy 2012-ben vége lesz a világnak” – ezzel a váratlan apokaliptikus monológgal válaszolt egy washingtoni járókelő arra a kérdésünkre, hogy mit vár az Obama-korszak négy évétől. Terry Huff nyugdíjas rendőrnyomozó egyébként az új elnökre szavazott, de tart attól, hogy drámai idők várnak Obamára.

HÁTTÉR

A bankárok szúrták el

„A piacgazdaság alaptörvénye, hogy azé a dicsőség és a nyereség, aki jól döntött, és azé a veszteség és a bukás, aki rosszul döntött. A bankok rosszul döntöttek” – érvelt Róna Péter közgazdász amellett, hogy miért kellene a magyar bankvezetőknek – köztük a Magyar Nemzeti Bank vezetőinek – lemondaniuk, mert szerinte államcsődközeli helyzetbe manőverezték Magyarországot. Az egyetemi tanár szerint súlyosan elhibázott, drámaian tragikus döntés volt, hogy a bankárok engedték a magyarokat devizában eladósodni.

Politika a hálószobában

A rendszerváltás után kialakult politikai légkör barátságokat, családokat tudott tönkretenni, ez a témája A Fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című nemrégiben bemutatott filmnek is. Vajon mi miért nem tudjuk sok más nemzethez hasonlóan a politikai hovatartozást higgadtan kezelni? Miért hagyjuk, hogy a politika ilyen mélyen bekússzon a magánéletünkbe?

Nincsenek álmaik, csak emlékeik

Az illegális határátkelők ezreinek nyomát a sivatagi szél hamar elmossa, de egy darabig még látható egy kislány szögesdróton fennakadt fehér ruhája, egy egyiptomi határőrök által fejbelőtt asszony holtteste, néhány, az út szélén sírdogáló, árván maradt gyermek és az embercsempész beduinok egyre távolodó sziluettje.

Szűk esztendők az építőiparban

A jelenlegi pénzügyi válság legnagyobb károsultjának az autóipar mellett az építőipart tartják a szakemberek. Kérdéses azonban, hogy a hazánkban egyre gyakoribb elbocsátások mögött egyedüli okozóként áll-e a válság, vagy a már meglévő problémák száma gyarapodott egy újabbal?

Nekünk Mohács kell?

Ami máshol megszokott, az nálunk meglepő. Nálunk meglepő, ha a politikai és a gazdasági elit egy asztalnál ülve az ország égető problémáinak megoldásán fáradozik (lásd a napokban megtartott gazdasági csúcsot). Úgy tűnik, esetünkben egy, az USA-ból kiinduló, mára az egész bolygót elérő gazdasági válság kínos fenyegetése – egyfajta „modern Mohács” – kellett ehhez a csodához.

A válság zsebben volt

„Már háromszor kiáltottam, hogy »jön a farkas«, azonban csak most érkezett meg” – fogalmazott Soros György magyar származású milliárdos és befektetési guru Budapesten, az általa alapított Közép-európai Egyetemen tartott előadásában.

KÁVÉSZÜNET

Fogas kérdések

Már nem a beavatkozástól való félelem, hanem a fizetésképtelenség az oka annak, hogy sokan egyáltalán nem fordulnak fogorvoshoz. Az árak pedig folyamatosan és sokszor indokolatlanul szöknek az égbe, esélyt sem adva a rágóképesség és önbizalom visszanyerésére. Pedig az eredeti „feeling” technikailag már elérhető, sőt a fogszabályozással tökéletes mosolya is lehet annak, akinek nem kell a fogához verni a garast.

Nyugaton a helyzet változik

Az európai topligák meccseinek harmadához érve kijelenthető: Nyugaton a helyzet változott. Amíg az elmúlt években a hazájuk pontvadászatában sikert sikerre halmozó Manchester United, Real Madrid, Internazionale hármas, valamint a tavalyi idényben a német „salátástálat” elhódító Bayern München a megtorpanás, addig a Liverpool, Juventus, AC Milan, Barcelona négyes a megerősödés jeleit mutatja. A bivalyerős elitklubok rivalizálásán túl számos kiscsapat előretörésével és nagy visszatérésekkel szolgált az idei futballősz a szurkolók számára.

Maribor

Maribort méltán emlegetik az „élmények városa”-ként is. A kitűnő fekvést, a változatos tájképet, az aktív kikapcsolódás számos lehetőségét, a kiváló minőségű konyhaművészetet az itt élő barátságos emberek köre zárja. A város határában húzódó Pohorje-hegység a természetkedvelők paradicsoma, ahol az erdei nyugalom mellett megkapó téli hangulat uralkodik.

Mit titkolt a Nemzet Nagyasszonya?

A huszadik századi magyar irodalomtörténet számos népszerű, ünnepelt író- és költőnője 1945 után egy csapásra kiment a divatból és feledésbe merült. A kilencvenes években, majdnem negyven év hosszú hallgatás után azonban egyre több könyvtár, kézirattár mélyén szendergő „Csipkerózsika” ébredt fel álmából. Közöttük találjuk Báró Tormay Cecilt (1876–1937) is.

Kényeztesse bőrét természetesen

A sokmilliárdos forgalmat bonyolító és nagy népszerűségnek örvendő kozmetikai óriáscégek jól felfogott érdekükből szeretnék elhitetni velünk, hogy az ő termékeik a legjobb minőségűek, bőrünknek a legmegfelelőbb ápolást azok nyújthatják.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!