hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 07. 04. (XII/27) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Sarkozy-hadjárat Európa megmentésére

Megmenti-e Európát? – tette fel a kérdést Nicolas Sarkozy elnök fotójával a címlapon a Le Parisien című napilap, amely az EU júliustól kezdődő francia soros elnökségének kihívásairól közölt összeállítást. Nos, ha a francia elnök ambícióján múlik a dolog, akkor mindenképpen megmenti: a francia elnökség és a francia elnök uniós prioritásai között ugyanis olyan fajsúlyos célok szerepelnek, mint az olajár csökkentése, a bevándorlás szabályozása, a közös agrár- és védelmi politika elfogadása.

Előolimpiai rémálom

A várakozásokkal ellentétben idén visszaesett a külföldi turisták száma Kínában. Némelyek a súlyos természeti csa­pásokkal magyarázzák a jelenséget, mások azonban úgy vélik, hogy a szigorúbb vízumkövetelmények, valamint utazási szabályok áll­nak a háttérben. A pekingi olimpiai szerve­ző­bizottság ugyanis a közelmúltban egy szigorú szabályzatot adott ki, melyben a látogatók viselkedésre vonatkozóan hozott jó néhány meglepő intézkedést. Megtiltja például olyan anyagok behozatalát az országba, melyek „károsak lehetnek Kína politikájára, gazdaságára, kultúrájára és erkölcsére”, tilos a rendezvényeken bármiféle politikai vagy vallással kapcsolatos felirat vagy utalás. Az ország egyes részei, köztük Tibet, a játékok idején teljesen le lesznek zárva a turisták előtt.

Visszaszámlálás

Fogytán a türelem Iránnal kapcsolatban. A perzsa állam atomprogramja a több éve zajló diplomáciai kezdeményezések, a nagyvonalú nyugati ajánlatokkal kombinált szankciók és a nemzetközi ellenőrzőbizottságok munkája ellenére megállás nélkül halad előre. Szakértők szerint Irán 2008 végére vagy 2009 elejére rendelkezni fog az atombomba előállításához szükséges dúsított uránnal, ráadásul nukleáris létesítményeit akkor már ultramodern orosz légvédelmi rendszer fogja körülvenni. Az ABC amerikai hírcsatorna szerint a Pentagonban attól tartanak, hogy Izrael ezt nem várja meg, és még az év vége előtt támadást indít az iráni atomlétesítmények ellen.

Fogolycsere kérdőjelekkel

Az izraeli kormány elsöprő többséggel, 22:3 arányban jóváhagyta a Hezbollahhal kötendő fogolycsere-egyezményt, annak ellenére, hogy a hírszerzés vezetői a megnövekedett biztonsági kockázatok miatt elutasították azt. A megállapodás értelmében a két elrabolt tartalékos katona, Eldad Regev és Ehud Goldwasser kétévi fogság után hazakerülhet Izraelbe – az örömben annyi az üröm, hogy a jelentések arra engednek következtetni, hogy a két katona már nincs az élők sorában.

Belföld

Túljutott a holtponton az MSZP

„A kisebbségi kormányzás bizonytalansága ellenére a miniszterelnök pozíciója az utóbbi hetekben megerősödött” – állítják egybehangzóan egymástól független szocialista forrásaink. Sőt, úgy tűnik, mintha Gyurcsány Ferenc helyzetét az SZDSZ kormányból való kilépése is inkább erősítette volna.

A legbiztosabb bázis

Választási kampánybeszédnek is beillő ígéretekkel kecsegtette egy nyugdíjasfórum résztvevőit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki az ellenzék vezetőjének „oszt jónapot” típusú politikájáról is megemlékezett, és azzal szemben a jelenlegi nyugdíjrendszer megőrzésére tett ígéretet.

Segély kontra munka

Növelni a minimálbér és a segély közti különbséget – ez a kormány egyik kitűzött célja a szociális segélyezés rendszerének átalakításával. A program nem Monokkal kezdődött – hangoztatta Gyurcsány Ferenc, ám kétségtelen, hogy a téma népszerűsége felgyorsította a kormányzati cselekvést. Eközben Sárospatakon már sikerrel alkalmazzák a monokihoz hasonló, ám részben enyhébb rendeleteket.

Goebbels filmje Budapesten

Lapzártánk után mutatják be Budapesten azt az antiszemita propagandafilmet, amely az európai zsidóság kiirtására tett kísérlet egyik legfontosabb ideológiai alapját jelentette a náci Németországban. A jegytulajdonosokat SMS-ben tájékoztatták a titkos találkozó helyszínéről, hogy a „zsidók ne tudják megfúrni a vetítést”.

A hét eseményei

2,7 milliárddal lógnak az egyházaknakMegsemmisítette az Alkotmánybíróság a közoktatási törvény egyházi iskolák normatív támogatásáról szóló részét. Már korábban az Állami Számvevőszék is azt állította, hogy a kormány 2,7 milliárd forinttal kurtította meg az egyházi intézményeket. A minisztérium augusztus 31-éig dolgozza ki az egyházakkal egyeztetett finanszírozási modellt. Idegenlégiós fegyverekkel lőtték a vadatA francia idegenlégióból származó, csúcstechnológiájú haditechnikai eszközöket csempésztek be az országba azok a Borsod megyei orvvadászok, akiknél a rendőrök negyvenegy éjjellátó készüléket, két lézertávmérőt, nyolc elektrooptikai irányzékot, valamint egy lángrejtőt, két állítható hidraulikus fegyverállványt és hét fejadaptert foglaltak le. Kettős életű volt a móri gyilkosElőkerült a móri mészárlással gyanúsított, és az előzetesben öngyilkosságot elkövetett Nagy László titkos naplója. Ebben végig beszámol a 2002. májusi móri mészárlásról, a veszprémi postásgyilkosságról és további, eddig ismeretlen gyilkosságokról. Igaz, ezekről úgy ír, hogy egy általa ismert szerb ember követte el azokat. Szakértők szerint mindez arra utal, hogy Nagy László skizofrén volt, két életet élt. Jobbik énje a tisztes családapa volt, rosszabbik énje pedig egy kegyetlen gyilkos.

Hit és értékek

A püspököknek elegük lett

Az anglikán egyház 1200 vezetője nyilatkozatában „hamis evangéliumnak” nevezte és elítélte egyes amerikai és kanadai püspökök morális és teológiai kérdésekben tanúsított engedékenységét, miközben többen a canterburyi érsek egyházvezetői tekintélyét is megkérdőjelezik. Bár formális egyházszakadásra még nem került sor, többen már a 16. századi eseményekkel vonnak párhuzamot, amikor az anglikánok kiszakadtak a római katolikus egyházból.

Hidd, ami jólesik

Bár az amerikaiak többsége a vallást fontosnak tartja az életében, közel háromnegyedük úgy véli, több út vezet az üdvösséghez – derül ki egy közelmúltbeli felmérésből. Általános trend a vallásos tolerancia, és sokan olyan dolgokban is hisznek, amelyek nincsenek összhangban saját felekezetük tanításaival.

HÁTTÉR

Erős forint, gyenge dollár

„Attól tartok, tartós stagnálásközeli állapotba kerül a világgazdaság, ami súlyos válságot jelent. Ám mégsem olyan típusút, mint mikor kiugrálnak a bankárok a 45. emeletről. Legalábbis remélem” – nyilatkozta a Heteknek Bod Péter Ákos. Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője szerint az év végéig erős lesz a forint.

A híd túl messze van

Az augusztus végén átadásra kerülő Megyeri híd műszaki szempontból bravúrnakszámít, kérdéses ugyanakkor, hogy be tudja-e tölteni funkcióját, hiszen budai szakasza a „semmibe” vezet, és máig nincs terv arra, hogy milyen csatlakozások épülnek ki hozzá. Természetesen politikai csatározásokra vezethető vissza, miért is nem tudtak elkezdődni az MO-ás budai szakaszának munkálatai.

Jó, ha van készpénz a kéznél

A CNN Money szerint nincs ok a pánikra. Most az elképzelhető legrosszabb reakció az lenne, ha úgy viselkednénk, mint a fejetlen csirkék. Igaz, valóban „brutális” volt az elmúlt fél év: egy hordó olaj már 413 dollár felett jár, a dollár tovább gyengült, a pénzügyi szektorban a bérek tovább estek, hogy a gyászos munkanélküliségi jelentéseket már ne is említsük.

Magányos tinédzserek

A 8–14 éves gyermekek egyharmada érdek alapján barátkozik, és kétharmaduk számára a pénz a legfontosabb az életben – ez derül ki a Kaposvári Egyetem nemrég végzett kutatásából. Több gyerek mondta azt is, hogy a számítógéppel barátkozik – szerintük ez többet ér az emberi kapcsolatoknál. A gyerekek többsége érdekből köt barátságot. Ma már szinte csak a hasonló anyagi körülmények között élők keresik egymás társaságát. A szakemberek szerint a gyerekek ezzel csak a szüleik példáját követik.

Bőröndbe fektetnek

Újabb orosz oligarcha „csomagolt” össze: a legfrissebb hírek szerint Szulejmán Kerimov szenátor értékesítette oroszországi érdekeltségeit, majd felszabadult pénzeszközeit Deutsche Bank, UBS, Morgan Stanley és Credit Suisse papírokba fektette. Milyen intézkedések keltettek migrációs hullámot a nagytőke egyes képviselői körében, és miért marad mégis otthon az orosz oligarchák többsége?

Büszke vagyok apura

„Nagyon magas, jól megtermett ember volt, és azt hiszem, az ilyen embereknek van egy olyan tulajdonságuk, hogy erejük tudatában barátságosak és kedvesek a többi emberhez. Soha nem fitogtatta az erejét, azzal sosem élt vissza. Illetve, van egy történet, ami valószínűleg igaz, mert Vásárhelyi Miklós is tudott róla: apám diákként a testi erejével akadályozta meg a zsidóveréseket a debreceni egyetemen. Egyszerűen elkergette azokat, akik bántani akarták a zsidó hallgatókat” – így emlékszik Szilágyi Júlia forradalmár édes­apjára, Szilágyi Józsefre, akit 1958-ban végeztetett ki Kádár János és klikkje.

A per árnyai

Két kiváló írás is megjelent a Hetek két legutóbbi számában aNagy Imre-perről, a per  hőseiről, a korról, áldozatairól,hóhérairól. Ha át akarjuk érezni a korszak atmoszféráját, ha meg akarjuk érteni a szereplők cselekedeteinek mozgatórugóit, végig  kell  menni a következetes bolsevik gondolkodás logikai ösvényein. Segít ebben egy világhírű, magyar származású író, Arthur Koestler nem kevésbé híres regényének (Darkness at Noon 1940, magyarul Sötétség délben 1988) elolvasása.

A Keresztapa

Az ’56-os forradalomról a mi korosztályunk sokáig csak annyit tudott, hogy volt. A rendszerváltás után is bonyolult és kényes kérdés volt feszegetni a múltat. A történelemkönyvekbe mozaikszerű igazságdarabkák kerültek csak bele.

KÁVÉSZÜNET

Távol a gyökerektől

A világ egyik legnagyszerűbb klarinétosaként is számon tartott Feidman évtizedek óta játsza és népszerűsíti a klezmermuzsikát, de az ő klarinétszólóit hallhattuk a Schindler listája című film Oscar-díjas zenéjében is. Június utolsó hétvégéjén a Hősök terén lépett fel, ezt megelőzően pedig egy Budapesten alkotó festőművész barátja tárlatán rögtönzött zenei aláfestést.

Mobilcsapda gyerekeknek

A multimédiás mobiltelefonok elterjedésével a „szórakoztatás” olyan válfajai is könnyen elérhetővé váltak, mint az erőszakos játékok vagy a wap internetes böngészőn keresztül automatikusan feltöltött szex- és pornóképek mappái. Ezek a kéretlen lehetőségek nemcsak a gyermekek lelki épségét veszélyeztetik, hanem sok felnőttben keltenek jogos felháborodást.

Az építkezés diadala

A spanyolok Eb-döntőbeli diadala a németek ellen nem csupán annyiról szólt, hogy negyvennégy év után végre sikerült egy tornagyőzelmet felmutatniuk, hanem egy hosszabb csapatépítési folyamat tetőpontja –egy olyan ország esetében, amelyet mérete, futballtradíciója és gyakorlati tudása is arra predesztinál, hogy a futball koronázott királya lehessen.

Időutazás Óbudán

Lódobogás, zsibvásár, árusok zaja, cigányzene, kemencében készült sólet, malac- és báránysült, korabeli ruhákba öltözött felszolgálók, több mint 200 féle magyar bor. Csak néhány kellék ahhoz, hogyan juthatunk időgép nélkül egyik percről a másikra az 1700-as évek Óbudájára. Barna Sándor üzletember legújabban egy 220 éves pinceétterem segítségével szeretne korabeli hangulatot teremteni mindazoknak, akik egy kis időutazásra vágynak.

Triplanet.hu Három kattintásra a világ

Megjelent a hazai utazási piac első „dynamic packaging” szolgáltatója, a Triplanet utazási portál. A forradalmian új és hazánkban is sikerre ítélt utazási koncepció minőségi utazási élményt kínál, szabadon.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!