hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 12. 05.(XII/49) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A fény követei

„Sául és Jónátán a szeretni valók és kedvesek éltükben, még holtukban sem váltak el; sasoknál gyorsabbak voltak, oroszlánoknál bátrabbak.” (2Sámuel 1:23.)

Kristályéjszaka Indiában

„Bombayben sok terrortámadás történt már, ilyet azonban soha nem láttunk – mondta a mumbai (Bombay) áldozatokat megvizsgáló egyik indiai orvos. – Nyilvánvaló, hogy az áldozatok nagy részét megkínozták, majd hidegvérrel kivégezték. Vicky Nanjappa hozzátette: „Az összes holttest közül az izraeli áldozatokon voltak a legsúlyosabb sérülések. Kivégzésük előtt megkötözték és megkínozták őket. Amit láttam, olyan szörnyű, hogy még rá se szeretnék gondolni újra.”

Százból száz egyet akar

„Az emberek egyetlen ok miatt utaznak Pattajába – állítja a harmincöt éves Guy Brucker izraeli szociológus, aki tanulmányt készített a thaiföldi turizmusról. – Mindenki tudta, de senki nem beszélt róla az odafelé vezető úton. A hallgatásuk beszédes volt.”

Csapdává vált ország

Káosz, forróság, nyolcórás sorban állás és frusztráció – így jellemzik a szemtanúk a thaiföldi repülőtereken uralkodó állapotokat. Az országban dúló belpolitikai válság miatt teljesen leállt a légi közlekedés, és közel négyszázezer turista rekedt a kedvelt üdülőhelyen. Bár lassacskán megindultak a repülőjáratok, egyesek szerint akár egy hónapba is telhet, míg minden külföldit haza tudnak szállítani.

Belföld

Kegyetlen családtagok

Idén kilencvenen haltak meg Magyarországon családtagjuk keze által, ebből 67 esetben nő volt az áldozat, az elkövetők 95 százaléka férfi. Az elmúlt héten számos rendezvény hívta fel a figyelmet a Magyarországon nemzetközi viszonylatban is jelentős, családon belüli erőszakra. A hazai és nemzetközi jogvédő szervezetek nyomására újabb távoltartási törvénytervezet készült, melyet jelenleg tárgyal az Országgyűlés.

A hét eseményei

MDF-támogatással fogadták el az adócsomagotAz országgyűlés az MSZP és az MDF támogatásával elfogadta az adó- és járuléktörvények módosítását.

A rettegés foka

Bár a rendőrségnek még nincs gyanúsítottja a két héttel ezelőtti kiskunlacházi gyilkosság ügyében, a helybeliek meggyőződése szerint cigány fiatalok erőszakolták és gyilkolták meg a 14 éves H. Nórát. Úgy vélik, tarthatatlan, hogy a romák rettegésben tartják a települést. 

Egy lelkész élettere

Nyerésben van ifj. Hegedűs Lóránt. A botrányairól híres református lelkész rövid időn belül két olyan perben is sikerrel vette az akadályt, melyek tárgya a hazai zsidóságnak szóló kendőzetlen üzenete volt. Miközben ő Lendvai Ildikót perelte, a református zsinat fegyelmi eljárás alá vonta „hitvallásellenes” megnyilatkozásai miatt. Hívei szerint az események a liberálisok által vezényelt „kultúrkampf” részét képezik.

Taláros kérdések

Valószínűleg nem fogja támogatni az MSZP Sólyom László köztársasági elnök jelöltjét, Havasiné Orbán Máriát a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztján, vagyis továbbra is első számú vezető nélkül marad a bírói szervezet – értesültünk szocialista forrásokból. A konzervatív értékrendet képviselő, korrekt polgári peres bírónak ismert Havasinénak az lehet a pechje, hogy Sólyom László jelölte,  unokaöccse pedig a Fidesz- frakció szóvivője.

Sólyom ebédje

Sólyom László csupán öt felekezet segítségére számít a magyar társadalom előtt álló kihívások kezelésében. A Horthy-korszakot idéző egyházpolitikai gyakorlat szemlátomást nemcsak őt, de az immár szokásos év végi találkozóra meghívott „mélyen tisztelt főtisztelendő és nagytiszteletű” egyházi méltóságokat sem hozta zavarba.

Erzsébetvárosi szisztéma

Az önkormányzati rendszer súlyos működési zavarát mutatja Gál György erzsébetvárosi szabad demokrata politikus ügye. A férfit az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy 700 millió forint kárt okozott egy vállalkozóval közösen az adófizetőknek. Az Állami Számvevőszék jelentése szerint volt olyan időszak, hogy egymilliárd forintos értékhatárig versenyeztetés nélkül lehetett önkormányzati ingatlant értékesíteni Erzsébetvárosban.

Hit és értékek

John és Jézus

Több mint negyven évvel az után, hogy John Lennon kijelentette: „a Beatles népszerűbb Jézus Krisztusnál”, a Vatikán november végén hivatalosan is feloldozást adott a zenekar tagjainak. Egy most megjelent életrajzi kötet szerint Lennon élete végéig birkózott a kérdéssel, mert megdöbbentette, hogy egy odavetett mondatával milyen vihart kavart. „Ki akarok kerülni a pokolból” – írta Lennon 1972-ben Oral Roberts amerikai prédikátornak, akitől azt kérte, segítsen neki megérteni, miről szól a kereszténység.

HÁTTÉR

A hét eseményei

Veres optimistaMagyarország a pénzügyi válság miatt akár a tervezettnél jóval korábban törlesztheti az államháztartási hiányát, így közelebb kerülhetünk az euró bevezetéséhez – jelentette ki Veres János pénzügyminiszter Brüsszelben.

Luxus helyett csőd

Pénzügyi és gazdasági krízis egyaránt volt már több az elmúlt száz évben, de egyik sem hatott ennyire mélyen az autóiparra, mint a mostani. A Magyar Suzuki Zrt. 1200 dolgozójától válik meg az év végén, de Németországban százezer, világméretekben milliónyi munkahely szűnhet meg az ágazatban a következő években.

Kolozsvár, a futballváros

Egy forduló még hátravan ugyan a Bajnokok Ligája első csoportköréből, ám a Kolozsvári Vasutas számára ennek eredményétől függetlenül befejeződik az első számú európai kupasorozatban való szereplés. Az idehaza „magyar” csapatként számon tartott együttes azonban így is történelmi tettet hajtott végre a főtáblára kerüléssel, és azzal, hogy idegenben verte a Romát, otthon pedig ikszelt a Chelsea-vel. Legalább ekkora teljesítmény az is, hogy románok és magyarok együtt biztatják a csapatot, a mérkőzések pedig számunkra irigylésre méltó módon békés, mondhatni családias légkörben zajlanak. Erről a Hetek stábja is meggyőződhetett a legutóbbi, Roma elleni BL-találkozón.

Katonák voltunk

„Egyik legjobb barátom tizennégy évesen terrortámadás áldozata lett. Látom, mi lett a sorsa a családjának, hogy törtek össze a bánattól, mert nem tudták feldolgozni a fiuk halálát. Ezért vállaltam a legkeményebb szolgálatot” – mondja a huszonkét éves Alon, aki egy izraeli elitalakulat, a Goláni Brigád tagja volt. A Hetek három fiatalt kérdezett arról, mit jelent ma tinédzserként éveket eltölteni a hadseregben.

Hűség vagy szabadosság?

 Kenyéren és vízen tartással történő határozott idejű szabadságvesztésre vagy akár halálbüntetésre is ítélhették az osztrák örökös tartományokban azt, akit a „házastársi hűség gonosz megsértésében”, azaz házasságtörés bűntettében találtak bűnösnek – így szólt Mária Terézia büntető törvénykönyvének (Constitutio Criminalis Theresiana, 1768) rendelkezése. A Nyugat-Európában ekkor már gyakran hangoztatott liberális családjogi „modernizáció” igényétől elzárkózott az uralkodónő és a törvénykönyvet előkészítő udvari jogász elit is. A tizenhat gyermeknek életet adó Mária Terézia esetében a házasságtörés elítélése az egyházi felfogáshoz való erős ragaszkodásból fakadt, de az – egyébként felvilágosult – udvari jogászok sem gondolták azt, hogy a tradicionális erkölcs e tekintetben felülvizsgálandó lenne.

A fals rendszerváltás és a gyáva magyar sajtó

„Amit a kilopásról mondtam, azt csak fricskának szántam, hogy rámutassak: a magyar sajtótól nem nagyon kell félnie a politikusoknak” – magyarázta lapunknak Stefano Bottoni olasz–magyar történész annak kapcsán, hogy egy, az ügynökkérdésről tartott konferencián azt állította: más országokban az újságírók már rég kilopták volna az ügynöklistákat a nemzetbiztonsági szervezetektől. A történésszel a rendszerváltásról, a főpapok beszervezéséről és a magyar sajtó állapotáról beszélgettünk.

Szövetség a Reformokért

„Mára az lakosság többsége megelégelte, hogy sodródunk. A Reformszövetség célja: hogy ne menjenek így tovább a dolgaink. Célunk minél hamarabb felzárkózni az uniós életszínvonalhoz” – fogalmaztak a szövetség alapító tagjai.

KÁVÉSZÜNET

Ronaldo megvalósult álma

A 23 éves Cristiano Ronaldo nyerte a France Football magazin által alapított Aranylabdát, a futballvilág egyik legnagyobb presztízsű elismerését. A Manchester Unitedet BL-győzelemhez és a Premier League első helyéhez segítő portugál játékos a maximális 480 pontból 446-ot szerzett meg, maga mögé utasítva az argentin Lionel Messit (281) és a spanyol Fernando Torrest (179). Portugáliában is kitörő lelkesedéssel fogadták a hírt, hiszen ő a harmadik játékos a hazájában, aki elnyerte a díjat Eusebio és Luis Figo után.

Vigore

Idén karácsonykor debütál a háztartási élelmiszer-tárolók új generációja, a VIGORE. A többéves kutatómunkával kifejlesztett kenyér- és gyümölcstartó boksz különlegessége, hogy a tároló falába épített vákuumpumpa légritka teret hoz létre a doboz belsejében. A vákuumos légtér pedig bizonyítottan lassítja a vele érintkező élelmiszerek romlását. Segítségével időt, energiát és pénzt spórolhatunk meg  mindennapokban, ami egyre fontosabb szemponttá kezd válni minden háztartásban.

Freddie Mercury

Idén novemberben múlt tizenhét éve, hogy a rocktörténelem legismertebb AIDS-betege, Freddie Mercury életét vesztette. A homoszexualitását és HIV-fertőzöttségét rajongói elől hosszú éveken át titkoló szexidolt immáron csak néhány hangbejátszás és archív felvétel helyettesíthette a novemberi budapesti Queen-koncerten. Zenei tehetségét és karizmatikus színpadi produkcióját 150 millió eladott hanglemez fémjelzi, féktelenül kicsapongó életvitelét azonban tragikus betegség zárta le.

Örökké gyereknek maradni

A mai fiatal férfiak negyven százaléka ódzkodik a felelősségvállalástól. Vagy nem szakadnak el a szülői háztól, vagy ha meg is teszik, halogatják a házasságot és a gyerekvállalást. A Discovery Channel fiatal férfiakról szóló, lapunkban múlt héten ismertetett kutatásáról Réz András esztétát és Balázs János pszichiátert kérdeztük.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!