hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kristályéjszaka Indiában
Atomháborút szerettek volna kirobbantani a terrorista rohamosztagok

2008. 12. 05.
„Bombayben sok terrortámadás történt már, ilyet azonban soha nem láttunk – mondta a mumbai (Bombay) áldozatokat megvizsgáló egyik indiai orvos. – Nyilvánvaló, hogy az áldozatok nagy részét megkínozták, majd hidegvérrel kivégezték. Vicky Nanjappa hozzátette: „Az összes holttest közül az izraeli áldozatokon voltak a legsúlyosabb sérülések. Kivégzésük előtt megkötözték és megkínozták őket. Amit láttam, olyan szörnyű, hogy még rá se szeretnék gondolni újra.”

A merényletek a terrorizmussal foglalkozó szakértőket is megdöbbentették. Porter Gross, a CIA volt igazgatója szerint a támadásoknak két üzenete volt: Nincs egyetlen ország sem biztonságban, és nincsenek biztos menedékhelyek. A radikális iszlámmal a háború valóban világméretűvé vált.

A terroristák megpróbálnak atomháborút kirobbantani India és Pakisztán között. Egy ilyen konfliktusnak beláthatatlan káosz lenne a következménye, és pontosan ez a dzsihadisták célja.
Indiát az utóbbi időszakban többször érte iszlám terrorista támadás. A legnevezetesebbek az újdelhi parlament elleni 2001-es támadás és a 2006-os és 2007-es mumbai vonatrobbantások. A tíz célpont elleni összehangolt, átfogó terrorcselekmény azonban méretében, szervezettségében és céljaiban túlmutat ezeken. Beilleszkedik az elmúlt évek mega-terrorcselekményei, az ikertornyok, (2001) a madridi vonatok (2003) és a londoni metró (2007) elleni merényletek sorozatába. Az elkövetők minden egyes esetben iszlám fundamentalisták, terrorcselekményeik nem-muszlim, polgári célpontokra irányultak, és szándékaiknak megfelelően tömeges áldozattal jártak. A mumbai támadásban az egyetlen elfogott pakisztáni terrorista állítása szerint a cél ötezer ember meggyilkolása volt. Nem rajtuk múlott, hogy a halálos áldozatok száma „csak” százakban volt mérhető.
A múlt hét közepén terrorosztagok rohamozták meg India pénzügyi központját, az egykori Bombayt, amely ma a Mumbai nevet viseli. A fegyveres csoportok a tenger felől, indiai felségjelű hajón érkeztek, amelyet még a nyílt tengeren raboltak el. Az indiai legénységet meggyilkolták, és az elvágott torkú tengerészeket a vízbe dobták.
A kikötőben muszlim halászok és a feltételezések szerint Daaúd Ibrahim  körözött terrorista és drogbáró (lásd keretes írásunkat) emberei fogadták a halálkommandókat. A terv szerint összesen tíz célpont ellen hajtottak végre fegyveres támadást, a legnevezetesebb célpontok: a Tadzs Mahal, az Oberoi luxusszálloda, amelyet előszeretettel vettek igénybe nyugati turisták, a központi vasútállomás (a világ legforgalmasabb vasúti terminálja) és a mumbai zsidó központ. A támadók nemcsak lőfegyverekkel, de kézigránátokkal és robbanóanyagokkal is fel voltak szerelkezve. Az egyetlen életben maradt és elfogott terrorista szerint az „ikertornyok mintájára” romba akarták dönteni az épületeket, hogy a lehető legnagyobb számú áldozatot temessék a romok maguk alá.
Három napba telt, mire az indiai biztonsági erők uraivá váltak a helyzetnek. Legtovább a zsidó Chábád-házat elfoglaló terrorcsoport tartotta magát. A különleges alakulat nem járt el az ilyenkor szükséges óvatossággal, az utolsó szakaszban még egy célzott rakétát is kilőttek az épületbe, hogy felmorzsolják a terrorosztag ellenállását. Izrael kérését, hogy saját kommandót küldhessen, az indiai vezetés elutasította.
Az ilyenkor megkérdezett „szakértőket” is többnyire a tanácstalanság jellemezte. A súlyos terrortámadásért egy addig ismeretlen szervezet, a Dekkai Mudzsahedinek vállalták a felelősséget. Nyilvánvaló volt azonban, hogy a semmiből nem lehet egyszerre egy olyan szervezetet varázsolni, amely egy ilyen aprólékos és szakszerű gonoszsággal megtervezett támadássorozatot precízen végre tud hajtani.
A nemzetközi sajtó sem állt a helyzet magaslatán. A „fegyvereseknek”, „harcosoknak” nevezett támadókat eleinte helyiekként, indiaiakként azonosították be, holott Dekka Kelet-Pakisztán, a mai Banglades fővárosa volt, így már a terroristák nevében is megjelent a pakisztáni kapcsolat. Az egyetlen elfogott merénylő elmondta, hogy az akciót a Lashkar-e-Taiba pakisztáni bázisú szunnita iszlám szervezet hajtotta végre, amely azonban nyilatkozatban cáfolta, hogy bármi köze lenne a mumbai akcióhoz. A tények azonban mást mutatnak.
A Lashkar-e-Taiba, az Igazak vagy a Tiszták Hadserege még Pakisztánban is be van tiltva. Nemcsak Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, de még az Európai Unióban is szerepel a terrorszervezetek listáján. 1989-ben állítólag a pakisztáni titkosszolgálat segítségével hozták létre, hogy Kasmír Pakisztánhoz csatolása érdekében terrorháborút viseljenek India ellen. A szervezet fegyveres kiképzőbázisokat tart fenn, amelyekben Indiában is tevékenykedő muszlim terroristákat képeznek ki.
Pakisztánban ma is anarchikus állapotok uralkodnak. Vannak területek, ahová a központi hatalom fegyveres ereje be sem merészkedik. E csoport nevéhez számos tömeges gyilkosság, robbantások és lövöldözéses merényletek fűződnek. A szervezet tipikus iszlám csoportosulás, amely Korán-iskolákat, népjóléti és szociális hálózatot működtet, továbbá jótékonysági alapítványokon át finanszírozza legitim szociális és illegitim terrortevékenységét. A csoportot Szaúd-Arábiából is támogatják, de pénzt gyűjtenek számukra Amerikában és Európában is. Nyilvánvalóak azok a szálak is, amelyek az Igazak Hadseregét az al-Kaidához fűzik, és ez nemcsak azonos ideológiát, de konkrét fegyverbarátságot is jelent. A szervezet – az al-Kaidához hasonlóan – Indiát, Izraelt, a hindukat, valamint a zsidókat tekinti az iszlám főbb elpusztítandó ellenségének, és az Iszlám Kalifátus helyreállítását tekinti elsődleges feladatának. Ehhez India és Izrael lerombolása nélkülözhetetlen, hiszen ezeket a „hitetlen” országokat hódító iszlám-arab törzsek szállták meg, és évszázadokon át iszlám fennhatóság alatt álltak. 

A mumbai eset csak egy újabb állomás az Oszama bin Laden által a keresztesek és zsidók ellen meghirdetett nemzetközi dzsihádban. Nem India helyi konfliktusa, és semmi köze nincs az indiai muszlimok „elnyomásához”, diszkriminációs vagy más gazdasági okokhoz. Az egyetlen ok az, hogy jelenleg e területek nem muszlim fennhatóság alatt állnak. Mi mással lehetne magyarázni, hogy a terroristák nem követeltek semmit a „túszok elengedéséért” cserébe? Sőt, nem is akarták őket szabadon engedni. A cél az volt, hogy minél többet megöljenek közülük. Ebben „kitüntetett szerep jutott” Gávriel és Rivká Holtzbergnek, a Chábád-házat és benne a zsidó központot működtető rabbi házaspárnak és az ott elfogott 37 éves Arje Leibish Teitelbaum rabbinak, egy magyarországi híres rabbidinasztia leszármazottjának, nyolc gyermek apjának, továbbá a 28 éves Benzion Chromannak, a 62 éves Jochebed Orpaznak és az 50 éves Norman Schwarzblat Rabinovichnak.
Őket előbb megkötözték, kikötötték és különös kegyetlenséggel kínozták meg, hogy aztán náci módra, egyenként végezzenek velük. Majd a holttesteket sem kímélték. Az orvoscsoport tagjai, akikhez a holttestek azonosítás végett kerültek, sosem láttak ehhez hasonló kegyetlenséget. Sajnos az iszlám dzsihád modern története Izraelben és másutt is szolgált már hasonló kegyetlen példákkal. A rabbi házaspár egyetlen gyermeke, Mojsi, az indiai dajka, Szandra Samuel leleményességének köszönhetően túlélte a támadást. A gyermeket Rivká szülei, Simon Rosenberg, az afulai rabbi és felesége, Jehudith vették gondozásba.
A holttesteket egy izraeli katonai repülőgép szállította Jeruzsálembe, ahol az Olajfák Hegyén ünnepélyes gyászszertartás keretében, katonai tiszteletadással helyezték őket örök nyugalomra.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!