hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A rettegés foka
A cigánybűnözést emlegetik a kiskunlacházi gyerekgyilkosság kapcsán

2008. 12. 05.
Bár a rendőrségnek még nincs gyanúsítottja a két héttel ezelőtti kiskunlacházi gyilkosság ügyében, a helybeliek meggyőződése szerint cigány fiatalok erőszakolták és gyilkolták meg a 14 éves H. Nórát. Úgy vélik, tarthatatlan, hogy a romák rettegésben tartják a települést. 

Két héttel ezelőtt vasárnap hajnalban a 14 éves H. Nóra hazafelé tartott a helyi diszkóból, amikor egy erdős, elhagyatott részen egyelőre ismeretlen tettes vagy tettesek megerőszakolták és egy nejlonzsákkal megfojtották. A család bejelentése nyomán a polgárőrség és a rendőrség is azonnal a lány keresésébe fogott. A holttestet végül is saját édesapja találta meg. A rendőrség nagy erőkkel fogott a nyomozáshoz. A kezdetben egymillió forintos nyomravezetői díjat később visszavonták, ami arra utal, hogy a nyomozók közel járnak a megoldáshoz. Egyelőre azonban gyanúsított még nincs az ügyben. Három roma fiatalt kihallgattak ugyan, de – egyes sajtóinformációkkal szemben – csak tanúként – bár DNS-mintát is vettek tőlük.
A kiskunlacházi önkormányzat péntekre tüntetést szervezett a nagyközség művelődési házához. A több ezer főt megmozgató rendezvényt – amelyen a Magyar Gárda és Gój Motorosok is képviseltették magukat – először az „erőszak elleni” megmozdulásként hirdették meg, ám Répás József polgármester beszédében már a „roma erőszakot” emlegette. Mint elmondta, Kiskunlacházán tavasszal egy kislányt próbáltak meg elrabolni, gyakori a betörés és a lopás, ezért az idős emberek félnek otthonaikban. Hozzátette, hogy a településen kevés a rendőr, s közülük is az intézkedőket gyakran rasszistának bélyegzik. (A rendőrőrsöt korábban megszüntették és csak körzeti megbízott jár ki Ráckevéről.)
A polgármester néhány nappal később már árnyalta kijelentéseit: mint mondta, a „roma bűnözésről” nem a gyilkossággal összefüggésben, hanem a település rossz közbiztonsága kapcsán beszélt. Az áldozat hétfői temetését követően az önkormányzat egymillió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek. Ugyanígy tett a kihallgatott roma fiatalok családja is, szintén egymilliót ajánlva fel erre a célra.
A sajtóban a legkülönfélébb rémhírek jelentek meg a helyiek nyilatkozatai nyomán. Többek elmondása szerint a roma (és nem roma) fiatalok csoportjai terrorizálják a magyarokat, időseket és a fiatalokat egyaránt. A Mi Újságunk című helyi lap főszerkesztője szerint – ahogy azt a hvg.hu-nak elmondta –leszólítják őket, elveszik a biciklijüket, a telefonjaikat, más értékeiket, vagy megverik őket.
Kiskunlacháza lakói azonban ma már nem igazán akarnak nyilatkozni a témáról. A kilencezer lelkes nagyközség csendes, kevés ember van az utcán, az összes közintézményen fekete lobogó jelképezi  a gyászt, a gyilkosság helyszínén pedig több száz mécses ég, amelyeket a megemlékezők helyeztek el. A leszólított járókelők, úgy tűnik, félnek. Egy idős néni mégis válaszol kérdéseinkre néhány megjegyzés erejéig: a romákat szidalmazva a város „kitakarítását” szorgalmazza. Mint mondja, lassan már nappal sem mernek az idősek kimenni az utcára, mert akár aprópénzükért is megtámadják őket.
Megkerestük a város polgárőr vezetőjét, Platthy Miklóst is, aki azonban elzárkózott a nyilatkozattól, mondván, hogy az elmúlt napokban több fórumon nyilatkozott, de szerinte szavait kiforgatták. Pedig a legtöbbet ő mondhatná, hiszen az édesapával együtt találta meg a lány holttestét.
Répás József polgármester érdeklődésünkre újból kijelentette, szerinte igenis lehet cigánybűnözésről beszélni Kiskunlacházán, még akkor is, ha H. Nóra meggyilkolása kapcsán még nem derült ki az elkövető(k) kiléte. Hozzátette: a nagyközség vezetése mindent megtesz azért, hogy háttérbe szorítsák a bűnözést. Felkamerázzák majd a falut, ami segítheti a település rendjét és értékeit védő polgárőrök munkáját. Ezenkívül állandó rendőrőrs felállítását szeretnék elérni. Répás József szerint a dolgok „rendbetétele” a kormány feladata, és érthetetlen számára, hogy a nyomravezetői díjat a rendőrség indok nélkül visszavonta. n

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!