hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 11. 28. (XII/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Oroszország és a válság

A Kreml-közeli Gosztyinnij Dvor épületében tartotta meg kongresszusát a múlt héten az Egységes Oroszország párt. Jóllehet ez a szervezetnek már a tizedik ilyen tanácskozása, az első azóta, hogy az államfő, Dmitrij Medvegyev kereken kimondta róla: „Ez az ország vezető politikai ereje, egyszerűbben szólva: az irányító párt.”

Új játszmák a Kremlben

Az orosz alkotmánymódosítás miatt számos szakértő és az ellenzék is arra következtetett, hogy Dmitrij Medvegyev hamarosan önként lemond az elnökségről, hogy bebiztosítsa Vlagyimir Putyin visszatértét – akár újabb 12 évre. A valóságban azonban nem minden ilyen egyszerű és egyértelmű.

Kipróbált csapat

Barack Obama sorra nevezi meg új adminisztrációjának tagjait. A zömében a Clinton-érához köthető kinevezések inkább a folytonosságot, mintsem a kampányban oly sokat emlegetett változást sugallják. Hillary Clinton hivatalos kinevezésére várhatóan az amerikai Hálaadás napja (november 27-e) után kerül sor. A megfigyelők többsége méltatja Obama választását, bár sokan hozzáteszik: a volt elnök, Bill Clinton alapítványa számára külföldi kormányoktól és befolyásos magánszemélyektől érkezett adományok még okozhatnak gondot az új adminisztráció számára.

Vérengzéssorozat nyugatiak ellen

Lapzártakor érkezett hír szerint terroristák több luxusszállodát és éttermet támadtak meg az indiai Bombayben. A nagyszabású merényletben több mint százan meghaltak, és a helyszíni beszámolók szerint a támadók számos nyugati túszt is ejtettek.

Blokád alá vonnák a kalózországot

Továbbra is a kalózok fogságában van a múlt héten elrabolt szaúdi óriástanker legénysége. A 2 millió hordó kőolajjal teli hajót Szomália partjaitól körülbelül 700 kilométerre rabolták el korszerű fegyverekkel felszerelt gerillák.

Belföld

A hét eseményei

Ingatlanpanama az ErzsébetvárosbanKülönösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség őrizetbe vette az erzsébetvárosi önkormányzat gazdasági bizottságának SZDSZ-es elnökét. A nyomozás szerint a politikus és egy vállalkozó a VII. kerületi önkormányzatnak 700 millió forint kárt okozott. Az elnök összesen 195 millió forintot kaphatott a vállalkozótól a támogató segítségért. A gyanú szerint a vállalkozó az önkormányzat tulajdonában álló több lakóházat forgalmi érték alatt akart megvásárolni, majd a vásárlást követően – off-shore társaságok közbeiktatásával – rövid időn belül, jelentős haszonnal a már egyébként is érdeklődő külföldi befektetőknek értékesíteni. A vállalkozó az egyes cégekbe a bizalmas ismerőseit strómanként helyezte el. A megalapozott gyanú szerint ezzel a módszerrel nyolc önkormányzati lakóházat értékesítettek a 2003. és a 2004. évben.APEH-retorziótól félnek az ombudsmanokEgyes hatóságok az ombudsmani vizsgálat után a „retorzió gyanúját” felvető eljárásokat kezdeményeztek az ombudsmani hivatal munkatársai ellen, közölte Szabó Máté országgyűlési biztos. Az adóhivatal visszautasítja az ombudsman vádjait, s Szikora János, az APEH-elnöke személyes találkozót kér Szabó Mátétól.Sztrájkra készül a közszféra November 29-én demonstrálnak, január 12-én azonban már sztrájkolhatnak is a közintézmények dolgozói, így próbálják megőrizni 13. havi illetményüket és tiltakozni a közszféra bérbefagyasztása ellen.Új reformok indulnak A kormányfő szerint „megvan a reformszándék” arra, hogy a választásokig még végrehajtsanak nagy átalakításokat. Gyurcsány Ferenc egy televíziós műsorban fejtette ki, hogy „meg kell szerezni a társadalmi többséget a reformokhoz, ebből engem nem lehet kibillenteni”. A már teljes mértékben kidolgozott, éppen csak elfogadásra váró reformtervek között a kormányfő a közigazgatás átalakítását említette, amelyet az akkori kormánypártok 2006-ban nem tudtak elfogadtatni az ellenzékkel.

Gyurcsány ezt is túlélte

Sem a pártjában, sem a parlamentben nem veszélyezteti semmi Gyurcsány Ferenc pozícióját. Kihívója ugyanis nem akad, az SZDSZ pedig a válságra való hivatkozással beadta a derekát. Pedig ősszel még úgy tűnt, hogy a liberálisok kikényszerítik a miniszterelnök távozását.

Kurucok és ügynökök

Ki kicsoda a szélsőjobboldalon? Néhány héttel a Magyar Gárda kettészakadását követően újabb törésvonal körvonalazódik a szélsőjobboldalon: ezúttal a mindeddig bajtársaknak gondolt figurák, Tomcat illetve a kuruc.info szerkesztői ugrottak egymásnak. Az ügy egyik hozadéka, hogy autentikus forrásból értesülhettünk róla, kik szerkesztik a mocskos hangvételű és szellemiségű honlapot.

Nincs béke az MDF-ben

Lemondott a szombathelyi MDF elnökségének négy tagja, mivel „nemtelennek és erkölcstelennek” ítélték pártjuk búcsúját Almássy Kornéltól (képünkön). Nyilatkozatuk szerint a vidéket a Fidesz irányába terelő képviselő lehallgatási botrányban való tényleges részvételére azóta sincs valós bizonyíték.

Elátkozott hely a Várban

A nyilatkozatokból úgy tűnik, minden érintett szeretné, hogy valami történjen az egykori Honvéd Főparancsnokság maradványaival. Ennek ellenére mégis patthelyzet alakult ki a budai Vár szívében lévő terület rendezése kapcsán. Ennek okait mindenki a másik oldalon állókban látja. Így hiába lenne lehívható uniós forrásból a felújításhoz szükséges pénzösszeg, nem tudni, még meddig nézhetjük a romokat.

Sötét fényevők

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon annak a férfinak a pere, aki addig koplaltatta családját, míg felesége meghalt, és nem sok hiányzott, hogy kétéves kislányukkal is ez történjen. A „fényevés” kultuszának hódoló, jelenleg kényszergyógykezelés alatt álló F. László nem ismerte el bűnösségét.

Hit és értékek

A Kristályéjszaka üzenete

A Kristályéjszakaként elhíresült 70 évvel ezelőtti pogrom legfontosabb következ- ménye az volt, amit a nácik vártak, reméltek, és évek óta minden eszközzel igyekeztek előidézni: igen nagymértékben megnőtt azon zsidók száma, akik belátták: Németországban nem maradhatnak, ki kell vándorolniuk. A brutális támadássorozat váratlanul érte nemcsak a Harmadik Birodalom területén élő zsidóságot, hanem az európai – köztük a magyar – közvéleményt is.

HÁTTÉR

Magyar beteg

Magyarországnak sürgősségi ellátásra – vagyis határozott pénzügyi konszolidációra – van szüksége. A beavatkozás után a beteg várhatóan életben marad, ám teste nagyobb része továbbra is fertőzött lesz, és további kezelést igényel. Problémát jelent azonban, hogy a páciens nincs tudatában saját állapotának, és a kezelésben sem hajlandó együttműködni - ezekre haraggal, tagadással és depresszióval reagál. Így jellemzi Jaksity György közgazdász, a Concorde Zrt. vezérigazgatója hazánk jelenlegi állapotát.

Rosszkor, rossz helyen

Tömegesen, szervezetten és politikai támogatással követte el a magyar rendőrség 2006 őszén azokat a jogsértéseket, melyeknek csak a csodával határos módon nem voltak halálos áldozatai – állította a Heteknek Bodoky Tamás, az index.hu tényfeltáró újságírója, aki Túlkapások címmel írt könyvet a sértettek feljelentései nyomán indult bírósági eljárások tapasztalatairól. Művét ároktemetésnek szánta, de – mint mondja – éppen az átpolitizált balliberális média nem volt kíváncsi az igazságra.

Új hatalmak, ősi konfliktusok

„A második világháború után kialakított nemzetközi rendszer szinte felismerhetetlenné válik 2025-re” – áll az amerikai Országos Hírszerzési Tanács aktuális jelentésében. A Globális trendek 2025: egy átalakult világ című jelentés a startvonalhoz álló Obama-kormány számára készült egyfajta „útirányjelzőként”. Olyan jövőt vizionál, amelyet Amerika csökkenő befolyása, az egyre nehezebben hozzáférhető energiaforrások miatti háborús konfliktusok és egy „többpólusú” világ jellemez.

Süketek párbeszéde

Az elmérgesedett magyar–szlovák viszonyért mindkét mostani kormány felelős, az unió csak két marakodó államot lát belőlünk. Az évszázados konfliktusnak a történelmi sérelmeknél irracionálisabb, lélektani gyökerei vannak – állítják lapunknak nyilatkozó szakértők. És aligha jelent orvosságot a problémára a két fél szélsőségeinek helyzetbe hozása.

Potyautasok

A költségvetés racionalizálása során az elmúlt évtizedekben minden párt gondosan kerülgette a tabunak számító területeket. Az egyik ilyen tabu a szociális segélyezettek és a rokkantsági nyugdíjból élők helyzetének felülvizsgálata.

Mégsem lesz Kína a világ ura?

„Kína az egy főre jutó GDP alapján 100. helyen áll a világranglistán, mégis jelenleg a világ leggazdagabb államát hitelezi” – konstatálta egy elismert kínai közgazdász. Miközben Távol-Keleten is egyre gyakoribbak a gyárbezárások és elbocsátások, a kormányzat továbbra is kétséges megtérülésű értékpapír-befektetésekkel próbálja indirekt módon életben tartani legnagyobb exportpiacát, Amerikát.

Feudalizmus vagy globalizmus

Meggy, dinnye, alma – és most a tej. Sorrendben így következtek idén a termelők demonstrációi a hipermarketek felvásárlási gyakorlatát kifogásolva. Miközben a termelők az „idegen áruk” előnybe hozatalát kifogásolják, akcióik rávilágítanak: a magyar termelőknek nem sikerült alkalmazkodniuk globális világunkhoz.

KÁVÉSZÜNET

Egy nehéz sorsú pilóta hányatott élete

Homokos, rossz családapa, hazug csaló – röviden-tömören ilyen vádakkal, szitkokkal búcsúzik Michael Schumachertől korábbi csapattársa, Rubens Barrichello. A brazil Forma–1-es pilóta úgy érzi: ideje lerántani a leplet a világbajnokról.

A férj mint plusz gyerek

Kockahas? Tömött pénztárca? Szerető szív? A 21. század férfijai nehéz helyzetben vannak, amikor meg kell találniuk az egyensúlyt a hagyományos és a modern szerepelvárások között. Van, aki nem is erőlködik, inkább örökre gyermeki státuszban marad, akár nős, akár nem. A tradicionális macsóképnek vége, a mai, összetett férfiszerep az „evolúció” új szakaszát tükrözi, idejétmúlttá téve a metroszexuális vagy a „nőies” címkét – derül ki a Discovery Networks EMEA által idén végzett nemzetközi kutatásából.

Stadionból a szószék mögé

Egymástól függetlenül két, Európában légióskodó brazil focista is úgy nyilatkozott az elmúlt napokban, hogy lelkésznek áll, ha szögre akasztja futballcipőjét.

A FEKETE-ERDŐ VIDÉKE

A turisták egyik legkedveltebb célpontja, ami nem is csoda, hiszen kanyargós hegyi utakat, változatos tájakat, remek látnivalókat és jó szállásokat találunk itt. Magyarországon pedig leginkább a Duna forrásvidékeként ismert.

Minőségi divat igényeseknek

Napjainkban egymást érik a bevásárlóközpontok és bennük a különböző, szebbnél szebb üzletek. De vajon hol kezdjék az elfoglalt hölgyek a számukra megfelelő ruhadarabok felkutatását?

A hallás mint karácsonyi ajándék

Az ünnepek közeledtével mindannyian egyre többet gondolunk szeretteinkre, s szeretnénk nekik örömet okozni.

A Baader–Meinhof komplexus

Hamarosan hazánkban is vetítik A Baader-Meinhof komplexus című Uli Edel-filmet. A két és fél órás mozi a második világháború utáni német történelem egyik legválságosabb időszakát mutatja be, amikor is elsősorban a Vörös Hadsereg Frakció elnevezésű szélsőbaloldali terrorszervezet hajtott végre rendszeresen politikai indíttatású merényleteket. Máig nyitott kérdés, hogy kik voltak azok a harmincas éveikben járó fiatalok, akik a kelet-európaiak számára irigyelt és vágyott nyugati társadalmat erőszakkal akarták megdönteni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!