hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 04. 25. (XII/17) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A párton kívüli pártelnök

573 küldött és 2000 vendég részvételével került sor Moszkvában az Egységes Oroszország Párt IX. kongresszusára. A tanácskozás a párt elnökévé választotta Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin leköszönő államfőt, aki május 6-ától az Oroszországi Föderáció kormányának élén áll majd.

A KGB kétszer csenget

Váratlan látogatók érkeztek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatok (FSB) részéről ahhoz a moszkvai laphoz, amely egy hete lehozta Putyin elnök állítólagos újraházasodásáról szóló hírt. A lap annak ellenére kitart a közölt hír mellett, hogy milliárdos tulajdonosa is visszakozásra szólította fel saját szerkesztőségét. A lapzártakor érkezett hír szerint anyagi okokra hivatkozva a tulajdonos beszüntette a lap kiadását, és menesztette a szerkesztőséget.

Holtverseny

Továbbra sem dőlt el, hogy ki lesz a demokrata párt elnökjelöltje a novemberi választáson. Az április 22-ei pennsylvaniai előválasztás Hillary Clinton kényelmes győzelmével zárult, aki ezzel bizonyította: nem hiába nem adta fel a küzdelmet, hiszen valamennyi jelentős államot maga mögött tudhatja.

Carter a Hamaszt mosdatja

Jimmy Carter volt amerikai elnök közel-keleti körútja végén bejelentette: a Hamasz kész elfogadni, ha Mahmúd Abbász palesztin vezetőnek sikerült valamilyen békeszerződést kialkudnia a zsidó állammal, amennyiben azt a palesztin nép megszavazza. Később a Hamasz vezetői hozzátették: ez nem jelenti azt, hogy elismernék a zsidó állam létét, a palesztin állam létrejöttét legfeljebb csak átmeneti megoldásként fogadnák el.

Páholyban vannak

Míg külföldön többnyire misztikus szervezetként működnek a szabadkőműves páholyok, Franciaországban a nyilvánosság előtt is büszkén vallják nézeteiket. A mozgalom az elmúlt években dinamikus növekedésnek indult mind létszámban, mind politikai befolyásban. A francia páholyok térnyerése azonban nem áll meg az ország határainál, a korábbi francia Afrika elnökei közül mintegy tucatnyian tagjai valamelyik páholynak, és a terjeszkedés Kelet-Európa, illetve a Közel-Kelet irányában is zajlik.

Belföld

Zsarolástól tart a Fidesz

Miért és hogyan lett ön az új megfigyelési ügy politikai arca?–Március végén kaptam kézhez egy levelet, miszerint a kormány változtatott egy általam korábban ismeretlen titkos rendeletén, megkönnyítve a politikai elit megfigyelését. Teljesen zavaros volt az irat, nem volt aláírva, noha az alján oda volt írva aláíróként Gyurcsány Ferenc neve. Emellett egy sor formai és irattározási szabálynak nem felelt meg a dokumentum. Először a jegyzőtől kértem segítséget, hogy értelmezzük, mi a csuda lehet ez, majd az igazság kiderítése érdekében interpellációt nyújtottam be Szilvásy Györgyhöz. Nem akartam arca lenni semmilyen politikai akciónak, de ha az állam működésében olyan zavart észlelek, ami példa nélküli, és alapvetően veszélyezteti a saját biztonságunkat, akkor az ellen szót kell emelnem.

Iskolaátadások az egyházaknak

A tatai Eötvös Gimnázium katolikus fenntartásba kerülésével a 40 ezer lakosú kistérség egyetlen önkormányzati gimnáziumát veszítheti el, a fideszes vezetésű megyei közgyűlés ennek ellenére a Szeged-Csanádi Püspökségben látja a megoldást. Pécsett szintén a város legjobb iskoláját kéri a katolikus egyház az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekthez elengedhetetlen ingatlanok ügyének rendezéséért cserébe, hogy abból gyógyszállót építsen zarándokai számára. Egyébként országszerte növekszik a felekezeti iskolák száma, mert az önkormányzatok pénzügyi gondjai miatt „lepasszolják” az egyházakhoz az oktatási intézményeiket.

A KDNP a Jóistent is szeretné az Alkotmányba

Több helyen a „Jóistenre”, illetve az „európai keresztény hagyományokra” is hivatkozik az a szöveg, mellyel a Kereszténydemokrata Néppárt két vezetője szeretné az Alkotmány jelenlegi preambulumát lecserélni.

Ökumenikus imaszobát avattak

A rendőrség tájékoztatása szerint egy új „ökumenikus imaszobát szenteltek fel, áldottak meg, illetve köszöntöttek” a múlt héten négy tradicionális egyház képviselői. A kezdeményezés azonban a visszájára is fordulhat, ha az alkotmányosan több helyen is kifogásolható ötlet tendenciává válik az állami intézmények körében.

Ki mire figyel?

Heves indulatot váltott ki ellenzéki politikusokból, hogy a kormányoldal az önkormányzatokra is kiterjesztette a nemzetbiztonsági védelmet. Ez a védelem a Fidesz szerint egyet jelent a lehallgatással és a megfigyeléssel. Az ellenzék szerint a kormány a fideszes önkormányzatokat akarja zsarolni, így biztosítva a kisebbségi kormányzás feltételeit.

Hit és értékek

Siker kérdőjelekkel

Eddigi legnagyobb diplomáciai sikerét aratta XVI. Benedek pápa a most zárult amerikai útjával. A katolikus egyházfő csak két városba – Washingtonba és New Yorkba – látogatott el, szemben elődjével, aki még utolsó útján, 1999-ben is bejárta szinte az egész Államokat. Benedek ezzel és a gondosan felépített programjával is jelezte, hogy elődjétől eltérően nem elsősorban a tömegek, hanem a politikai-társadalmi elit bizalmát akarja megnyerni. A látogatás sajtóvisszhangja alapján ez sikerült: a Washington Post szerint a texasi protestáns Bush elnökből a pápai út végére Amerika „legkatolikusabb elnöke lett”. A méltatások ellenére egyes zsidó és evangéliumi keresztény személyiségek felhívták a figyelmet a pápai üzenetek ellentmondásaira is.

Egyéni bibliaértelmezések és a katolikus tradíció

Bár a pápa New York-i beszédében bírálta az egyéni bibliaértelmezéseket, az elmúlt több mint ezerötszáz évben a római katolikus teológiai hagyományba olyan felfogások, egyéni értelmezések is szervesen beépültek, amelyek a keresztény egyház legkorábbi idejétől fogva erőteljesen vitatottak voltak, és számos egyházszakadáshoz is vezettek.

Sátánista hullám

Az amerikai CBN keresztény televíziós csatorna tudósítása szerint mintegy 800 sátánista kultusz létezik Olaszországban, amelyek több mint 600 ezer tagot számlálnak.

HÁTTÉR

A nagy olajszomj

Az olaj ára április végén megközelítette a hordónkénti 120 dollárt. A növekvő kitermelés ellenére az energiahordozó ezzel újabb rekordokat döntött, ám ennél is érdekesebb az a kérdés: vajon mi áll a fekete arany drágulásának hátterében, hiszen nincs olajhiány, nincs embargó, és egyik exportőr sem zárta el a csapot. Vajon mennyi lenne az olajár, ha katonai vagy gazdasági válsághelyzet alakulna ki, és mivel járna ez a fejlett országok számára? A kitermelés átlagos költsége 2–5 dollár hordónként. Hova kerül, és milyen célra használják az extraprofitot az olajtermelők és kereskedők? Az orosz és az afrikai készletek húsz éven belül kiapadnak, így a jövőben még nagyobb szerepet kap a közel-keleti arab és iráni kőolaj. Hacsak nem találnak a jövőben eddig nem ismert forrásokat. A legújabb kutatások szerint Izraelben is jelentős olajkincseket rejt a mély.

Mese a jó cárról

Máig aktív közsze-replők, főszerkesztők, püspökök és az egykori pártállam titkosszolgálatának legfelsőbb vezetői az érintettek. Egy botrányszagú könyv, amely a rendszer irányítóit veszi górcső alá.

Egy másik Magyarország

Pókember, videomagnó, Philips borotva-darabok és Viktor Hugo. Andaxin, Cavinton és mindenféle gyanús tabletta – mellette Leonardo: Utolsó vacsora (gyenge másolat). Itt egy bádogkanna, ott egy bakelitlemez, s ha bírja a gyomra, húsdarálót is vehet. A hangulat egyedi, sokak szerint magyaros, nem másutt, mint a fővárosban, a Verseny utcai bolhapiacon. Létezik itt egy hivatalos elárusítóhely is, a piacolók szerint azonban csak az „elit” tudja megfizetni a 600-1500 forintos helypénzt. A járdára viszont ingyen tehetik ki az árut – egészen addig, amíg meg nem jelennek a közterület-felügyelők.

Kopogó szemek

Kenyér vagy autó? – tehetjük fel a kérdést a hetekben kirobbant élelmiszerválság kapcsán, amely Ausztráliától kezdve Haitiig éreztette hatását. Az ENSZ egyik képviselője „emberiség elleni bűncselekménynek” nevezte a gabona­félék bioüzemanyaggá ala­­kí­­tását. Ez azonban csak részigazság: a globális élelmi­szerdrágulásra rátett az indiai és kínai né­pes­ségrobbanás, néhány új étkezési trend, valamint egy általános „spájzolási hisztéria” és a piaci spekulációk is.

Reform vagy liberalizmus

A magyar politikában külön fejezet az MSZP és az SZDSZ közös kormányzása. Most, hogy végleg (vagy átmenetileg?) felbomlott ez a szövetség, érdemes értékelnünk: mit hozott mindez az országnak, s nem utolsósorban az SZDSZ-nek?

Huszonöt éves a naplóbotrány

Amikor 1938-ban az amerikai CBS csatornán leadták Orson Welles Világok harca című rádiójátékát, amely tudósítás formájában egy valódi Mars-támadást imitált, az emberek félelmükben az utcára tódultak. A Da Vinci-kód vagy Nessie, a skót „taviszörny” szintén busás hasznot hozott már kitalálóinak, ám a nívós nyugatnémet Stern magazin 1983. április 25-ei számának címlapján bejelentett fantasztikus hírről kezdetben még a tudósok is elhitték, hogy igaz.

Menekülés a családból

Minden gyermek életében meghatározó az otthon fogalma. Mindaz, amit számára e szó jelent. Egy olyan közeg, amit még a legjobb szándékkal sem lehet családnak mondani, többnyire magával rántja, a züllés felé viszi az ott felnövő fiatalokat. Túl sokat senkinek sem kell gondolkodnia ahhoz, hogy mindezt saját ismeretségi körének példáival igazolja. A most húszéves Banka Lászlóra is ez a jövő várt volna, de szerencséje volt. Az értelmes fiú sanyarú sorsát látva olyan pártfogó vette őt szárnyai alá, aki nem hagyja elkallódni. Addig segíti, amíg önálló életet nem élhet.

Sztrájk, ha nincs más

Szerencsére jó idő volt a hétvégén, így talán nem bánták annyira a BKV-sztrájkot azok, akik szabadságot vettek ki emiatt. Meglepetésre elmaradt a beharangozott köz­lekedési káosz a fővárosban, de legalább ekkora meglepetés, hogy a kormány és a fővárosi önkormányzat képviselői végre leültek tárgyalni – öt év után – a vállalat anyagi ügyeit illetően.

Jelenetek a magyar közéletből

Az MDF a Nemzeti Adószabadság Program részeként egyszeri adóamnesztiát hirdetne. A legnagyobb hírértékű lépése mellett egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadót és háromkulcsos áfát vezetne be, valamint eltörölné a „haláladót”.

KÁVÉSZÜNET

A jeges legjobbak között

Az elmúlt évek fejlődését figyelembe véve a jégkorong a magyar sport egyik sikerágazata lehet a jövőben. „B csoportos” világbajnoki aranyérmével a válogatott bekerült a világ legjobb 16 csapata közé. Erre 70 éve nem volt példa.

Elveszett apák listája

A befejező képsorok után a moziban teljes a csend. A hangtalanul futó, számunkra érdektelen stáblistát nézzük mind – inkább, mint nézőtársaink arcát. Meg vagyunk rendülve. Ritka az ilyen ma, mozgóképek után. Akkor is, ha tudjuk, a hatás előre megtervezett. És hogy az egyesével, a szemünk előtt tarkón lőtt embereket csak a múlt órában ismertük meg valamelyest.

A becsületes shea-vaj

A tisztességtelen reklámok és erőszakosan terjeszkedő kozmetikai cégek világában ritkaságszámba megy, ha valaki egyedülálló filozófiával és minőséggel, sőt mi több, becsületes üzletpolitikával sikeres pályát fut be.

Rémálmok, rasszizmus, halál

Épp 35 esztendeje adta első koncertjét a brit populáris goth banda, a The Cure. A postpunknak induló trió a kilencvenes évekre a világ legnépszerűbb alternatív rockzenekarává avanzsálódott. 20 albumukból háromszor annyit értékesítettek, mint amennyi Magyarország összlakossága. A The Boston Globe pedig így nyilatkozott róluk: „Talán a Pink Floyd kivételével soha más rockzenekar nem adott elő még ilyen lenyűgöző szomorúságot.” Hangulatuk nem egy emberéletet követelt már.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!