hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 09. 14. (XVI/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Amerika választ - Előny Obamánál

Véget értek a jelölőgyűlések az Egyesült Államokban. A kampányfinisbe Obama fordult jobban: 50 nappal az elnökválasztás előtt minden felmérés szerint vezet Mitt Romneyval szemben. A republikánus jelölt ráadásul elveszítette előnyét a gazdasági kérdésekben is. Fordulatot hozhat azonban egy váratlan közel-keleti válság, amit Irán és Szíria mellett a líbiai és kairói nagykövetségek elleni szeptember 11-ei támadások is kiválthatnak.

Tizenegy éve történt a World Trade Center elleni támadás

Életünk legsötétebb óráit barátaink segítségével vagyunk képesek átvészelni. Habár a New York-i ikertornyok 11 évvel ezelőtt történt összeomlásakor ez a négy hölgy még nem ismerte egymást, az akkor megtapasztalt érthetetlen gyűlölet mégis összehozta és egyesítette őket, hogy vállvetve harcoljanak, és ismét megtalálják a boldogság felé vezető utat.

Muzulmán bosszú

Christopher Stevens líbiai nagykövet is az áldozatok között volt a bengázi amerikai konzulátus ellen szeptember 11-én elkövetett brutális támadásban. Az elmúlt két évtizedben Stevens az első amerikai diplomata, aki külföldön vesztette életét. Az Egyesült Államok kommandós egységet rendelt Bengáziba a konzulátus életben maradt alkalmazottainak kimentésére.

Új állam Európában?

Vörös és sárga zászlók tengerévé változtatta egy napra Barcelonát a katalán térség függetlenségét követelő több mint másfél milliós tömeg. A katalán nemzeti ünnepre időzített keddi demonstráció zászlóin az állt: „Katalónia az új európai állam.”

Erősödhet az egység

Továbbra is válságban az eurózóna. A megoldások nagy mértékben a németeken múlnak, akiknek többsége, ha rajtuk állna, szépen csendben kivonulna a világmegmentő szerepből. Soros György pedig egyenesen kiléptetné Németországot az eurózónából, miközben az unió csúcsvezetői már saját parlamentet álmodnak a közös fizetőeszköznek.

Leszámolás az Alpokban

Továbbra is hírzárlat van a múlt szerdai franciaországi tragikus családi mészárlás körül. A francia Alpokban meggyilkolt, Angliában élő iraki család halálának körülményei ügyében a francia és brit hatóságok közösen nyomoznak.

Dél-Afrika a gyűlölet csapdájában

Az apartheid tovább él – vélik a dél-afrikaiak. Csakhogy most már nem a fehérek alkalmazzák a feketékkel szemben, hanem az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANK), amely 1994-ben felszabadította alóla az országot. A szegénység és az AIDS mellett az ország legkomolyabb problémája a gyűlölet – sokan mégis szélsőséges eszmékben látják a kiutat.

Kampányvita Jeruzsálemről

Mi váltotta ki a vitát a demokratáknál?

Asszonyok száműzetésben

Közel ezer asszony és gyermek él embertelen körülmények közé száműzve Ghána hat boszorkánytáborának valamelyikében. Az állítólagos boszorkánysággal vádolt asszonyokat elűzik, vagy maguktól menekülnek a verés, kínzás, lincselés elől.

Belföld

Kötelező haladási irány

Az elmúlt 22 évben többször is módosultak a Fidesz választásokra vonatkozó elképzelései. Korábban például a kétfordulós választások mellett kardoskodtak, a regisztráció 2010-ig fel sem merült a részükről.

Mi baltáztuk el, nekünk kellene bocsánatot kérni

Az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt felfüggesztett örmény-magyar diplomáciai viszony helyreállítása több szempontból is sürgős lenne. A helyzet rendezéséhez nekünk kellene bocsánatot kérnünk, ám erre mindeddig nem sok kormányzati hajlandóság mutatkozik.

Lázadó női csoportok a Fidesz ellen

Nem várt indulatokat keltett a családon belüli erőszak elleni törvényjavaslat hétfő késő estére időzített parlamenti vitája. Varga István képviselő elhíresült mondata sokaknál kiverte a biztosítékot, a Facebookon például egy nap alatt hétezer tagot számláló ellencsoport jött létre. A helyzeten úgy tűnik, nem segített a Fidesz elhatárolódása sem saját képviselőjétől.

A mindenkori kormány általában versenyelőnyben van

A regisztrációval a bizonytalanokat tartaná távol a Fidesz a voksolástól, az ajánlószelvény-rendszer megváltoztatásával polarizálná az ellenzéket, a kampányfinanszírozással pedig a „rettegett” Simicska Lajosnak szolgáltatnák ki az MSZP-től az LMP-ig az összes pártot – foglalhatók össze dióhéjban azok az állítások, melyekkel a Fidesz választási reformját kritizálják ellenzéki oldalról. László Róbertet, a Political Capital választási szakértőjét és Lánczi Tamást, a Századvég vezető elemzőjét kérdeztük a „vádakról”.  

Divatja lett a simicskázásnak

Ultimátumot adott az ARC plakátkiállítás szervezőinek az egyik főszponzor, a Mahir: ha megjelentetik a céget „rossz színben” feltüntető pályaművet, elállnak a támogatástól. Az ARC szervezői szerint a fenti esetet leszámítva a Mahir korrekt partner. Pénze pedig van bőven, köszönhetően a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező tulajdonosi körnek.

Lázadó női csoportok a Fidesz ellen

Nem várt indulatokat keltett a családon belüli erőszak elleni törvény-javaslat hétfő késő estére időzített parlamenti vitája. Varga István képviselő elhíresült mondata sokaknál kiverte a biztosítékot, a Facebookon például egy nap alatt hétezer tagot számláló ellencsoport jött létre. A helyzeten úgy tűnik, nem segített a Fidesz elhatárolódása sem saját képviselőjétől.

Megússza-e Biszku?

Biszku Béla már rég rács mögött lehetne, ha a politikai elit és a vádhatóság úgy látja jónak. Tizennyolc éve megvan ugyanis a vele szemben zajló eljárás jogi lehetősége. Sőt, nemcsak őt, hanem az ’56-os megtorlásokban érintett további tettestársait is bíróság elé lehetett volna állítani, ahogyan ezt a környező posztszocialista országokban tették a kommunista elnyomást irányító politikai vezetőkkel. Nálunk békében meghalhattak, bár egyes történészek tudni vélik, hogy nem Biszku az utolsó „komancs”.

Új jobboldal kell Orbán legyőzéséhez

Lapunk augusztus 17-ei számában Hazafi Zsolt figyelemre méltó elemzést írt – hivatkozva Csigó Péter és Szigetvári Viktor ugyancsak érdekes tanulmányára – „Új párt kell Orbán legyőzéséhez?” címmel, mely szerint az MSZP–LMP összefogása az egyes választókörzetek „átbillentésének” lehetőségét teremtené meg.

Hit és értékek

Hármas párok, többes szerelem

A jog korlátait feszegetik a nyugat-európai kormányok, amikor a házasság intézményét igyekeznek kiterjeszteni az azonos neműekre is. Az idealista jogelmélet szerint egyes jogintézmények önmagukban és önmagukért vannak (alapszabadságjogok), míg a pozi­tivista jogelmélet mindezeket a pozitív jogból (az államtól) származtatja. A házasság egy olyan jogintézmény, amelyre úgy tekintünk, mint ami önmagában és önmagáért van, érdemben nem szabályozható, de ha mégis megtesszük, az nehezen kordában tartható jogi következ­ményekkel jár. Nemcsak a „férj" és a „feleség" fogalmak tűnhetnek el a pozitív jogból, de veszélybe kerülhet az „apa" és az „anya" fogalma is.

Keresztény ellenerő

2012. augusztus 15-én a katolikus egyház egy közös ima felolvasására hívta fel a hívőket a mise során. Ebben emlékeztettek a gyermekek egy apához és egy anyához való jogaira, amivel sikerült magukra haragítani az LGBT-szervezeteket. Nicolas Gougain az LGBT-lobbi nevében ki is jelentette: „Nincs az az ima, amely gátat szabna a törvényhozásnak.” Pont az ellenkezőjéről volt meggyőződ­ve egy, a nyilvánosság előtt eddig teljesen ismeretlen pünkösdi lelkész, Franck Pecastaing, aki augusztus 15-én felhívást tett közzé a havi százezres látogatottságú www.actu-chretienne.net keresztény hírportálra. Célja egy közös imahétre toborzás volt szeptember 2-től 9-ig. Kezdeményezéséhez sok keresztény vezető és híresség is csatlakozott, akiknek egy része korábban nem éppen a „konzervatív” családvédő prototípusnak felelt meg (mint például Rémy Bayles nemzetközi evangélista, volt hard rock énekes; az evangélista Malick Daho, volt élsportoló; vagy Philippe Auzenet lelkész, egykori hippi). A hírportál vezetője, Paul Ohlott, egy exkluzív interjúban válaszolt kérdéseinkre.

Bejrúti darázsfészek

A szíriai polgárháború és a feszült belpolitikai helyzet ellenére XVI. Benedek pápa kitart libanoni látogatása mellett. A lapzártánk után kezdődő utazás az asz-Szafir című bejrúti lap szerint segíthet a térség konflik­tusainak a megoldásában. A katolikus egy­ház­­fő szintén „békemissziónak” nevezte a látogatást. A Vatikán a pápai út miatti médiafigyelmet arra is felhasználja, hogy megerősítse igényét a jeruzsálemi szent helyek iránt.

Vatikáni igények Jeruzsálemben

Jean-Louis Tauran kardinális, a Vatikánnak a vallások közötti párbeszédért felelős vezetője szerint a közel-keleti béketárgyalásoknak a jeruzsálemi szent helyek kérdését is újra kell vizsgálnia. Tauran, aki korábban a Szentszék külügyi államtitkára is volt, úgy véli, hogy az izraeli állam helyett vatikáni fennhatóság alá kellene helyezni a legfontosabb keresztény szent helyeket, köztük a Sion-hegyi „Felházat” és a Getsemáne-kertet az Olajfák-hegyének lábánál.

Birodalmat épített Moon, az Egyesítő

Szeptember 15-én temetik el Moon Sun Mjung tiszteletest (képünkön), a több százezer tagot számláló kelet-ázsiai Egyesítő Egyház alapítóját, aki számos „világbékét” kereső szervezetet alapított, és híres volt az általa tartott tömeges esküvői ceremóniákról. Az Egyetemes Béke Szövetségének honlapján található információk szerint a 92 éves Moon múlt hét hétfőn halt meg tüdőgyulladás miatt.

Siralomházból szabadult az iráni lelkész

Több mint 1000 napot várt a kivégzésre Juszef Nadar­khani iráni evangéliumi keresztény lelkész, akit váratlanul szabadon bocsátottak, miután megváltoztatták az ellene felhozott vádakat. A 35 éves pásztort az egyik leghírhedtebb iráni börtönben tartották fogva, miután halálra ítélték aposztázia vádjával, mondván, hogy megtagadta az iszlám hitet, amikor 2009-ben be akarta je­gyeztetni gyülekezetét, és alkotmányellenesnek nevezte az iszlám oktatási monopóliumot az iskolákban.

HÁTTÉR

Az IMF-simli folytatódik

A nemzetközi pénzügyi elemzők Orbán Viktor kommunikációs trükkjének tartják, hogy az IMF népszerűtlen intézkedésekre akarja kényszeríteni a magyar kormányt. Magyar közgazdászok inkább a miniszterelnök főtanácsadójának, Habony Árpád szépírói tevékenységének.

Fény az éjszakában

Az elektronikai piacot elárasztó tabletek, laptopok és megannyi kütyü globális izgatottságban tartják a fél világot évek óta. Az izgatottság ebben az esetben szó szerint is értendő, ezek az eszközök ugyanis olyan színű és intenzitású fényt bocsátanak ki, amely gátolja az elalvást, illetve a nyugodt alvást. A közelmúlt kísérletei alapján a kutatók azt javasolják, hogy lefekvés előtt legalább két órával kapcsoljunk ki minden kütyüt.

Képviseljük az olimpia eredeti üzenetét

„Ezt az egészet a rivalizálás, a győzelem elérése is mozgatja!” – magyarázta a Heteknek Csonka András. Az asztaliteniszező 23 esztendősen a harmadik (!) paralimpiájáról tért haza Londonból az elmúlt napokban. A fiatal sportolóval a most véget ért világesemény hangulatáról, a fogyatékkal élő sportolók világáról beszélgettünk.

„Elégedett vagyok a sorsommal”

Ha rád néz az ember vagy beszélget veled, akkor azt látja, hogy te egy életvidám, jókedvű, talpraesett és magabiztos srác vagy. Mindez azért meghökkentő, mert sokszor azt látni, hogy a hozzád hasonló sorsú, sérült emberek teljesen maguk alatt vannak, sokszor depresszióba esnek, nem találják a helyüket az életben. Mi az oka ennek a szembetűnően nagy kontrasztnak?

Lefogyott a magyar munkaerőpiac

A negyedik negyedévben kevesebb elbocsátás várható a magyar munkaerőpiacon; a felvételi kedv azonban továbbra is lanyha – derül ki a Manpower felméréséből. A nemzetközi munkaerő-közvetítő cég adatai szerint egyedül Ázsiában és Amerikában pozitívak a várakozások, Európa vegyes képet mutat.

Kinek az észjárása?

A parlament őszi ülésszakát a miniszterelnök napirend előtti felszólalása nyitotta meg, s nem kellett nagy jóstehetség ahhoz, hogy előre lássuk, Orbán Viktor beszámolóját a jól végzett munka öröme hatja majd át, mondandójának alaphangját a kabinet tevékenységével való elégedettség fogja meghatározni. Nem is csalódtunk. Orbán először is bejelentette, hogy világnemzet lett a magyar. Továbbá azt, hogy húsz zavaros, bizonytalan év után jó úton haladunk egy olyan új államrendszer létrehozása felé, amely kiszámítható jogrendet hoz; az egyes szakterületeket pedig – mint például az oktatás vagy az egészségügy – a „magyar észjárásnak” megfelelően szervezik át.

Mit eszik a gyerek?

Még nem tudni, hogy a gyermekétkeztetés minőségében az iskolák fenntartó­váltása hozhat-e változásokat. Az OÉTI ajánlásai alapján mindenesetre jogszabályokban is rendezni akarták a szakmai ­elvárásokat a gyermekétkeztetéssel kapcsolatban. Ehhez azonban elengedhetetlen lenne a fejkvóták, azaz a normatívák emelése, amiről egyelőre sehol nincs szó.

Nem az állam ad megoldást

„Az OÉTI-ajánlásokat csak a gazdag önkormányzatok tudják magukévá tenni. Olyan alacsony ugyanis a fejkvóta, amit az adott önkormányzatnak ki kell egészítenie a halmozottan hát­rányos helyzetű gyerekek tömege számára, mert ebből nem lehet napi háromszori étkezést biztosítani. Kis­tér­sé­gek­ről, több százezer gyerekről van szó. 2009/2010-ben ez napi 170-200 forintra jött ki, ebből nem lehet a vitamin- és fehérjeszükségletet semennyire kielégíteni. Alapítványunk először élelmiszercsomagokat osztott az iskolákban, azután tértünk át arra, hogy ezeknek a családoknak megteremtsük otthon a miniháztájit, hogy zöldséget tudjanak termeszteni és barom­fit tartani, hogy legalább tojás jusson a gyerekeknek – tehát amit az iskolában nem tud megkapni, azt megkapja otthon. Eddig 30 ezer családnak segítettünk ezt megvalósítani. Az ország legszegényebb kistelepülésein van a legtöbb rászoruló gyerek, de ezekben a falvakban lehet csinálni miniháztájit, szociális szövetkezetet, az iskoláknak, óvodáknak közös kiskertet, ahol a gyerekek megtanulják az alapismereteket is. 2010 őszén megszüntettük a jogi korlátait annak, hogy a helyi termékek szabadon értékesíthetők lehessenek. Ez az egyet­len megoldás, a helyi önfenntartás, ezt kell fejleszteni minden lehetséges módon, így némi jövedelemhez juthatnak a szülők is.”

Dühös vagyok,de optimista

A világ gyökeres átalakulás előtt áll, állítja Hankiss Elemér, aki szerint elfecséreltük az elmúlt húsz évet. A kérdés, hogy mihez kezdünk a változással, jóra vagy rosszra használjuk-e. Vagy eltékozoljuk ezt a lehetőséget is?

KÁVÉSZÜNET

Legyen ön is balerina!

Habár még kevésbé ismert Magyarországon, ez nem von le semmit értékéből. Az Oroszországból származó, speciális mozgásformát minden nő számára ajánlják, akik egy nehéz nap után szeretnének kicsit kikapcsolni, lazítani, ugyanakkor a testüket is formába akarják hozni. Az már csak hab a tortán, hogy mindezt kecses, balettos mozdulatok keretében tehetik meg.

Tüskéshátú barátunk

A vadgesztenye minden évszakban szép, de az őszi időszak a leg­em­lé­ke­zetesebb. A tavaszi rügyezés után nagy fehér virágokkal vonja magára a figyelmet, a forró nyári nap­sütés­ben pedig hűvös, zöld alagutat képez az utak mentén, mint például Parádfürdő és Recsk között, vagy Keszthelyről dél felé indulva. Mire azonban elkezdődik az iskola, a gyerekek kincses­bányájává változik a fa alja: az avarban felbukkanó gesztenyék kicsiket és nagyokat egyaránt játékra hívnak, de éppenséggel őszi dekorációnak sem utolsók.

Vannak háziasszonyok, akik már rég NEM maguk takarítanak

Biztosan nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy a legtöbb háziasszony szívesen felszabadulna a felmosás és a porszívózás terhe alól, és inkább töltené az eddig takarítással elpazarolt idejét valami kellemesebbel. Nos, ez ma már lehetséges – ráadásul, eléggé meglepő módon, robotokkal…

Gyászol a "bábvilág"

Ki ne emlékezne Mirr-Murra, a kandúrra, vagy barátjára, Oriza Triznyákra, a legkisebb Ugrifülesre, vagy Misi Mókusra és Tüskéshátú barátjára? A mókás figurák megfilmesített kalandjait a hetvenes-nyolcvanas években generációk követhették estéről estére, amely animációk körül többek között olyan alkotók bábáskodtak, mint Bálint Ágnes dramaturg, Csukás István író, Nepp József rajzfilmrendező, forgatókönyvíró. Az összehangolt csapathoz tartozott a nemrég elhunyt Foky Ottó rendező is, akinek a vicces, de tanulságokkal teli mesék szereplőit és díszleteit is köszönhetjük.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!