hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Siralomházból szabadult az iráni lelkész

2012. 09. 20.
Több mint 1000 napot várt a kivégzésre Juszef Nadar­khani iráni evangéliumi keresztény lelkész, akit váratlanul szabadon bocsátottak, miután megváltoztatták az ellene felhozott vádakat. A 35 éves pásztort az egyik leghírhedtebb iráni börtönben tartották fogva, miután halálra ítélték aposztázia vádjával, mondván, hogy megtagadta az iszlám hitet, amikor 2009-ben be akarta je­gyeztetni gyülekezetét, és alkotmányellenesnek nevezte az iszlám oktatási monopóliumot az iskolákban.

Az iráni joggyakorlat szerint ezt követően előzetes értesítés nélkül, bármikor kivégezhették volna. A bíróság most azonban úgy döntött, hogy a lelkész ebben a vádpontban nem, „csak” muzulmánok felé való prédikálásban bűnös. Emiatt három évre ítélték, ami megfelel a börtönben töltött időnek, így szabadon is engedték.

Nadarkhani megköszönte mindenkinek az érte mondott imákat. „Mindig éreztem az Úr jelenlétét, különösen a siralomházban” – mondta szabadulása után. A börtönben töltött időt „a hit próbájának” nevezte, de úgy érzi, ezt a próbát sikerrel teljesítette.

A lelkészt a fogház bejáratánál családtagjai és barátai köszöntötték. „Ez a pillanat válasz az imákra” – mondta Firuz Kandzsani, aki a Nadar­khani vezette „Iráni Egyház” elnevezésű keresztény közösségi hálózat egyik elöljárója. Iráni keresztények szerint a szabadulás azért is csodálatos, mert a törvények értelmében jogerős halálos ítéletet csak Ali Hamenei ajatollah, a legfelsőbb vezető vagy Sadegh Laridzsáni, az iráni legfelsőbb bíróság elnöke változtathat meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!