hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új állam Európában?
Katalónia önállóságot akar

2012. 09. 20.
Vörös és sárga zászlók tengerévé változtatta egy napra Barcelonát a katalán térség függetlenségét követelő több mint másfél milliós tömeg. A katalán nemzeti ünnepre időzített keddi demonstráció zászlóin az állt: „Katalónia az új európai állam.”

A régóta tartó elégedetlenség, mely szerint a katalánok igazságtalanul nagy  mértékben járulnak hozzá a spanyol költségvetéshez, a spanyol gazdasági válság kezdetén hágott tetőpontjára. A kedden közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint a katalánok közel fele támogatja a függetlenné válást – kétszer annyian, mint 2008-ban. A függetlenségi követelések erősödése felkészületlenül érte Katalónia jobboldali kormányát, a CiU-t. A CiU 25 éves kormányzása alatt még nem volt precedens arra, hogy a lakosság, amely eddig csupán az autonómia erősítését kívánta, ilyen határozottan kiállt volna a függetlenség mellett.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kedd esti tévényilatkozatában elítélte a felvonulást, mondván, munkahelyekre van szükség, és nem ehhez hasonló megmozdulásokra.

Kérdéses, hogy Katalónia vajon életképes lenne-e önálló államként. A térség bevétele elsősorban a turizmusból származik, de jelentős számban vannak jelen a nemzetközi befektetők is a régióban. Nem biztos azonban, hogy mindez elegendő lenne a független állam fennmaradásához. A szakértők szerint, ha a tüntetések folytatódnak, nem lehetetlen, hogy bojkottok is következnek. 2005-ben például Katalónia nem volt hajlandó támogatni Madrid tervét a 2012-es olimpia rendezésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!