hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dél-Afrika a gyűlölet csapdájában

2012. 09. 20.
Az apartheid tovább él – vélik a dél-afrikaiak. Csakhogy most már nem a fehérek alkalmazzák a feketékkel szemben, hanem az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANK), amely 1994-ben felszabadította alóla az országot. A szegénység és az AIDS mellett az ország legkomolyabb problémája a gyűlölet – sokan mégis szélsőséges eszmékben látják a kiutat.

Az augusztusi marakanai sortűz adta meg a kegyelemdöfést az ANK népszerűségének. Harmincnégy bányász vesztette életét, amikor a rendőrök a platinabányánál tüntető munkások tömegébe lőttek. Riah Phiyega rendőrfőnöknő érvelése szerint az ötszáz főből álló rendfenntartó csoportnak többezres dühös, botokkal, lándzsákkal, bozótvágó késekkel felszerelkezett tömeggel kellett szembenéznie, amelyet előzőleg vízágyúval, könnygázzal és kábító lövedékekkel is próbáltak feloszlatni.

A bányászok munkaadójuk, a platinabányát üzemeltető, londoni székhelyű Lonmin cég ellen tüntettek, afrikai viszonylatban talán nem is olyan szűkös, 120 ezer forintnak megfelelő fizetésük háromszorosát követelve. Szakértők szerint a munkaadók és munkavállalók viszonyának tovább romlása mögött egy harcias szakszervezet, az AMCU növekvő befolyása áll. A szervezet augusztus 10-én sztrájkot kezdeményezett, ami hat nap alatt véres összecsapásba torkollott. Sőt, a brutalitás már korábban elindult: a tüntetők elkaptak két rendőrt, akiket bozótvágó késekkel feldaraboltak, a bánya vezetése és a mérsékeltebb NUM szakszervezet szerint pedig azokra a munkásokra is rátámadtak, akik fel akarták venni a munkájukat. A világsajtó figyelme azonban csak a sortűz után irányult az eseményekre.

Tovább borzolta a kedélyeket a kormányzó párt válaszreakciója: először ugyanis a tüntetésen részt vett bányászokat akarták felelősségre vonni társaik haláláért. Ennek a jogi alapját egy apartheid-korszakból fennmaradt törvény adta, amelynek értelmében gyilkossággal kell megvádolni minden személyt, akit olyan lövöldözés színhelyén vesznek őrizetbe, amelyben rendőrök is szerepet játszottak, akkor is, ha nem a rendőrök az áldozatok. Végül a közfelháborodás hatására ejtették a vádat, és csupán fegyverbirtoklás, illetve nyílt erőszak miatt indítanak eljárást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!