hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Muzulmán bosszú

2012. 09. 20.
Christopher Stevens líbiai nagykövet is az áldozatok között volt a bengázi amerikai konzulátus ellen szeptember 11-én elkövetett brutális támadásban. Az elmúlt két évtizedben Stevens az első amerikai diplomata, aki külföldön vesztette életét. Az Egyesült Államok kommandós egységet rendelt Bengáziba a konzulátus életben maradt alkalmazottainak kimentésére.

Egyiptomban és Líbiában szinte egy időben feldühödött tömegek rohamozták meg az amerikai diplomáciai képviseleteket. Kairóban több ezer ember vette körül a Tahrír tér közelében fekvő nagykövetséget. Az egyiptomi rendőrség nem avatkozott közbe, amikor a tüntetők közül többen felmásztak az épület kőfalára, ahonnan letépték az amerikai zászlót, amelynek helyére a radikális iszlamisták fekete zászlóját tűzték. A kairói támadás során senki nem sérült meg, de a nagykövetséget zárva tartják.

Sokkal súlyosabb incidens történt a líbiai Bengáziban. Szemtanúk szerint fegyveres terroristák érkeztek autókkal a konzulátus közelébe, ahol már zajlott egy Amerika-ellenes tüntetés. Az épületet védő líbiai kormányerők az első kézigránátok felrobbanása után elmenekültek, így a diplomaták védtelenül maradtak. A fegyveresek a hozzájuk csapódó civil tüntetőkkel hajtóvadászatot rendeztek, amerikaiakat keresve. Voltak, akiket ki tudtak menekíteni egy biztonságos óvóhelyre. A nagykövetet és három másik követségi alkalmazottat szállító autó azonban nem érte el a célját. Lapzártánkkor érkezett első hírek szerint három amerikait lelőttek, Christopher Stevens nagykövet (képünkön) pedig füstmérgezés miatt „megfulladt”. Az interneten olyan felvételek jelentek meg, amelyeken az eszméletlen diplomatát a líbiai támadók magukkal hurcolják, így felmerül a lincselés lehetősége. A nagykövetséget kifosztották és felgyújtották.

Az amerikaiakat felkészületlenül érte a támadás, és a konzulátust sem védték katonák vagy tengerészgyalogosok. (A líbiai felkelés idején a washingtoni vezetés hangsúlyozta, hogy egyetlen katonát sem küldött az országba.) Bengázi a Kadhafi-ellenes lázadók központja volt, és a külföldiek biztonságosabbnak tekintették, mint a fővárost, Tripolit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!