hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Elégedett vagyok a sorsommal”
Beszélgetés Sors Tamás kétszeres paralimpiai bajnok úszóval

2012. 09. 20.
Ha rád néz az ember vagy beszélget veled, akkor azt látja, hogy te egy életvidám, jókedvű, talpraesett és magabiztos srác vagy. Mindez azért meghökkentő, mert sokszor azt látni, hogy a hozzád hasonló sorsú, sérült emberek teljesen maguk alatt vannak, sokszor depresszióba esnek, nem találják a helyüket az életben. Mi az oka ennek a szembetűnően nagy kontrasztnak?

– Ha jobban megnézzük a magyar paralimpiai válogatottat, akkor azt láthatjuk, hogy alapjában véve elég vidám csapat a miénk, nem mondhatom, hogy csak egyedül én vagyok így ezzel. Általában azokon lehet látni a szomorúságot, akik baleset során lettek mozgássérültek, azt nehezebb feldolgozni, hogy sokáig épek és egészségesek voltak, és egyszer csak minden megváltozik az életükben. Akik eleve fejlődési rendellenességgel születnek, azoknak könnyebb elfogadni magukat olyannak, amilyenek. Éppen ezért ők inkább vidámak, és ugyanúgy élik meg a hétköznapjaikat, mint az egészséges társaik.

Azt hallottam, úgy kezdődött a sportpályafutásod, hogy a nagymamád lángost árult a pécsi vásárcsarnokban, amikor épp nála voltál, és arra járt Anatolij Petrov, aki sérült gyerekek úszásoktatásával foglalkozott, majd ő hívott el téged is úszni. Igaz ez?

– Több szálon is futott ez a dolog. Egyrészt eléggé hiperaktív voltam, másrészt anyukám is szerette volna, hogy menjek el úszni, harmadrészt Tóni bácsi valóban a vásárcsarnokban dolgozott, nem messze a nagymamám lángossütödéjétől. Akkortájt épp Pásztory Dórával foglalkozott, az ő paralimpiára történő felkészülését irányította. Emellett voltak már úszó barátaim, ők is hívtak, tehát több helyről is invitáltak, aminek az lett az eredménye, hogy alig tízévesen a pécsi ANK Úszóklubban én is elkezdtem a rendszeres úszást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!