hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dühös vagyok,de optimista
– mondja Hankiss Elemér szociológus

2012. 09. 20.
A világ gyökeres átalakulás előtt áll, állítja Hankiss Elemér, aki szerint elfecséreltük az elmúlt húsz évet. A kérdés, hogy mihez kezdünk a változással, jóra vagy rosszra használjuk-e. Vagy eltékozoljuk ezt a lehetőséget is?

Nemcsak gazdasági, hanem értékválságról is beszélnek Magyarországgal kapcsolatban. Mennyire látja súlyosnak a helyzetet?

– Súlyos, de nem csak Magyarországon. Az egész világ átmeneti korszakban él. Egy nagy kultúra hanyatlóban van, és még nem alakult ki egy újabb, amit talán majd globális civilizációnak nevezünk. Az, amit ma Magyarországon hazai válságként érzékelünk, az része egy, az egész világon gomolygó válságnak, egy nehéz átmenetnek egyik világrendszerből egy másikba. Ha nem ebben a tágabb keretben gondolkozunk, ha belterjes, görcsös pártküzdelmek kötik le figyelmünket, ha befelé fordulva, zárt ajtók mögött mindent mi magunk akarunk megoldani, akkor nem megyünk majd sokra. Egy nagy világdráma részei vagyunk. A többi országgal együtt mi is átmeneti korban, a „bizonytalanság korában” élünk. De szerencsére a bizonytalanság kora egyben a „lehetőségek kora” is. Új megoldásokat kell és lehet találnia az emberiségnek. Ki kell találni és ki kell építeni a globális méretekben működő demokráciát. Ki kell találni egy új, globális gazdasági modellt. Fel kell gyorsítani a globális társadalom kialakulását: a javak, jogok, lehetőségek a jelenleginél sokkal méltányosabb globális elosztását. Meg kell tanulnunk, hogy a bizonytalanságok világában is szabad, felelősségteljes, szolidáris polgárokként éljünk. Nekünk, magyaroknak is részt kellene vennünk ebben a tanulási folyamatban. Egyelőre még a küszöbön toporgunk. 

Mit jelent a bizonytalanság? Anyagi típusú vagy társadalmi jellegű?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!