hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megússza-e Biszku?

2012. 09. 20.
Biszku Béla már rég rács mögött lehetne, ha a politikai elit és a vádhatóság úgy látja jónak. Tizennyolc éve megvan ugyanis a vele szemben zajló eljárás jogi lehetősége. Sőt, nemcsak őt, hanem az ’56-os megtorlásokban érintett további tettestársait is bíróság elé lehetett volna állítani, ahogyan ezt a környező posztszocialista országokban tették a kommunista elnyomást irányító politikai vezetőkkel. Nálunk békében meghalhattak, bár egyes történészek tudni vélik, hogy nem Biszku az utolsó „komancs”.

Az egykori belügyminisztert hétfőn vették őrizetbe és felbujtóként, több ember ellen elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Ügyében a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, így Budapestről nem mehet ki és hetente egy alkalommal köteles jelentkezni a II. kerületi kapitányságon. Azért ott, mert a Rózsadombon lakik. A döntés bevallása szerint érzékenyen érinti, mert így nem tudja meglátogatni a Balatonnál lakó testvérét. Bár mostanában nem sok kedve van nyilvánosan mutatkozni – mondta a Borsnak a 91 évesen is remek kondíciónak örvendő „kisnyugdíjas”, akinek 261 ezer forintot folyósítanak havonta. Egyedül él, de nem magányos, hiszen ápolónője fiával sakkozni is tud. Étvágya töretlen: paprikás csirke, lecsó, szalonna, kacsazsír, mindent megeszik. A rendőrök által megtalált töltények még abból az időből maradtak fiókjában, amikor Kádár barátjaként Brezsnyevvel és Ceausescuval vadászgattak.

Meggyanúsítását a Fővárosi Főügyészség a „rendszerváltás utáni magyar büntető igazságszolgáltatás mérföldkövének” nevezte. Az ügyészség szerint az MSZMP ideiglenes intézőbizottságának döntési joggal rendelkező tagjaként ő is közvetlenül irányította a karhatalom operatív vezető testületét, a Katonai Tanácsot, s így felelősségre vonható az októberi forradalom idején békés tüntetőkre leadott Nyugati téri sortűz – amely öt áldozatot követelt – és a salgótarjáni sortűz – ahol összesen 46-an vesztették életüket – elrendeléséért is. A nyomozás a tavalyi év utolsó előtti napján elfogadott, emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvény alapján, de a Jobbik márciusi feljelentése nyomán indult, amit aztán kétszer (május, augusztus) is három-három hónappal meghosszabbítottak.

Biszku nem értett egyet a gyanúsítással, és több orgánumnak is elmondta, hogy 1956-ban semmiféle kapcsolata nem volt a karhatalommal. A HírTV-nek és a Borsnak nyilatkozva azt is elárulta, hogy mivel sosem járt Salgótarjánban, így parancsot sem adhatott a lövetésre. Hogy a Nyugatinál most akkor volt-e sortűz, vagy sem, arról fogalma sincs – mondja nem csekély cinizmussal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!