hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bejrúti darázsfészek
Libanonba utazik a Pápa

2012. 09. 20.
A szíriai polgárháború és a feszült belpolitikai helyzet ellenére XVI. Benedek pápa kitart libanoni látogatása mellett. A lapzártánk után kezdődő utazás az asz-Szafir című bejrúti lap szerint segíthet a térség konflik­tusainak a megoldásában. A katolikus egy­ház­­fő szintén „békemissziónak” nevezte a látogatást. A Vatikán a pápai út miatti médiafigyelmet arra is felhasználja, hogy megerősítse igényét a jeruzsálemi szent helyek iránt.

XVI. Benedek a libanoni függetlenség kikiáltása (1943) óta a harmadik pápa, aki az országba látogat. Először 1964 decemberében VI. Pál tett rövid kitérőt Bejrútba, útban az indiai Bombaybe, ahol az eucharisztikus konferencián vett részt. A látogatás a tíz hónappal korábbi jordániai és izraeli utazás kiegészítése volt. 1997-ben II. János Pál utazott Libanonba. Az ország a nyolcvanas évek pusztító bejrúti merényletei után a Hezbollah és az évtizedek óta egymással háborúzó frakciók befolyása alatt állt.

A pápa békét hirdetett, amint végigautózott a polgárháború nyomait viselő bejrúti utcákon, valamint a szíriai és izraeli „megszállás” befejezését sürgette.

Izrael három évvel később kivonult Dél-Libanonból, és 2005-ben a szíriai csapatok is elhagyták az országot, miután a Rafik Hariri volt miniszterelnök ellen elkövetett merénylet nyomán a helyzetük tarthatatlanná vált. Az ezt követő „cédrus forradalom” azonban nem hozta el a békét Libanon számára. Folytatódtak a politikai gyilkosságok, és 2006 nyarán a Hezbollah háborút provokált Izraellel. Az egy hónapig tartó konfliktusban 160 izraeli katona és 1190 libanoni vesztette életét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!