hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyászol a "bábvilág"

2012. 09. 20.
Ki ne emlékezne Mirr-Murra, a kandúrra, vagy barátjára, Oriza Triznyákra, a legkisebb Ugrifülesre, vagy Misi Mókusra és Tüskéshátú barátjára? A mókás figurák megfilmesített kalandjait a hetvenes-nyolcvanas években generációk követhették estéről estére, amely animációk körül többek között olyan alkotók bábáskodtak, mint Bálint Ágnes dramaturg, Csukás István író, Nepp József rajzfilmrendező, forgatókönyvíró. Az összehangolt csapathoz tartozott a nemrég elhunyt Foky Ottó rendező is, akinek a vicces, de tanulságokkal teli mesék szereplőit és díszleteit is köszönhetjük.

„A gyermekekért, a gyermekeknek dolgozom… olyan szelíd mesék ezek, melyek jóra és szépre tanítanak” – foglalta össze ars poeticáját a több mint száz tévés esti mesét, gyermekfilmsorozatot és reklámfilmet jegyző Foky Ottó. Munkái gyermekkönyvekben, diakockákon is tovább élték életüket. A mai digitális világunkban felcseperedett gyerkőcök számára a DVD és az iPod mellett valószínűleg technikai őskövületnek számít a mechanikusan tekerhető diavetítő vagy a diakockákra festett bábok világa. Ellenben a negyed nyolcas esti mese és a besötétített szobában pergő diafilm élménye számunkra, a Kádár-éra gyermekeinek Hollywood Multiplex-hatással ért fel. Akkoriban mindössze két csatornával és hétfői adásszünettel, Facebook és MP4 nélkül éltük túl a gyerekkort, ez a hír nagy valószínűséggel tudományos-fantasztikus mesének tűnhet az X és Y generáció számára. Az élményekben szegény műsorokat távirányító-mentes, fekete-fehér képcsöves készüléken néztük, ezek után talán érthető, miért néztük rongyosra a celluloid szalagra és a képernyőre varázsolt színes plasztik hősök izgalmas történeteit, amivel a Cartoon Network sem tudja felvenni a versenyt (a retro mesék megtalálhatók az MTV videótárában). Ráadásul gondolná bárki is, hogy a keleti blokk országai közül a báb- és diafilmvilág egyedül nálunk élte túl a rendszerváltást? A jelenség immár hungarikum, és ehhez letagadhatatlanul hozzájárult Foky Ottó, valamint generációkat szórakoztató „élettársai”, a bábfigurák töretlen népszerűsége.

Képregényes matektól a Babfilmig

A gyermekek képzelőerejét könnyen megragadó, egyszerű, ám kedves és humoros, néhol groteszk karakterek saját bevallása szerint gyerekkori élményeiből fakadtak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!