hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vatikáni igények Jeruzsálemben

2012. 09. 20.
Jean-Louis Tauran kardinális, a Vatikánnak a vallások közötti párbeszédért felelős vezetője szerint a közel-keleti béketárgyalásoknak a jeruzsálemi szent helyek kérdését is újra kell vizsgálnia. Tauran, aki korábban a Szentszék külügyi államtitkára is volt, úgy véli, hogy az izraeli állam helyett vatikáni fennhatóság alá kellene helyezni a legfontosabb keresztény szent helyeket, köztük a Sion-hegyi „Felházat” és a Getsemáne-kertet az Olajfák-hegyének lábánál.

„Nem lehet béke ennek a kérdésnek a megfelelő rendezése nélkül – állítja Tauran bíboros. – Az egész emberiség közös kincsét jelentik az Óvárosban található szent helyek. Ezeknek a különleges karakterét védelmezni kell, ami csak a nemzetközileg garantált státus mellett lehetséges.”

Michel Szabbah volt jeruzsálemi pátriárka támogatja a „Jeruzsálem elzsidósítása (judaizálása)” elleni felhívást, amelyet az Európai Unióhoz és az Egyesült Államok kormányához címeztek. A város jelenlegi pátriárkája, Fuád Tval pedig észak-amerikai és európai püspökök küldöttsége előtt arról beszélt, hogy „az izraeli jobboldal elfoglalja Jeruzsálem egyre nagyobb részét, és megpróbálja átformálni kizárólagosan héber–zsidó várossá, kizárva onnan más hiteket”.

A vatikáni vezető álláspontja figyelmen kívül hagyja azt, hogy a város jordániai megszállásának idején, 1948 és 1967 között a zsidók egyáltalán nem, a keresztények pedig csak korlátozottan látogathatták a jeruzsálemi szent helyeket, amelyek csak az egyesítést követően váltak szabadon hozzáférhetővé mindhárom vallás hívei számára. Ez az elv ma sem érvényesül például a Templomhegyen, ahol a muszlim hívőkön kívül mások nem imádkozhatnak szabadon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!