hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika választ - Előny Obamánál
Mibe kapasz­kodhat Romney?

2012. 09. 14.
Véget értek a jelölőgyűlések az Egyesült Államokban. A kampányfinisbe Obama fordult jobban: 50 nappal az elnökválasztás előtt minden felmérés szerint vezet Mitt Romneyval szemben. A republikánus jelölt ráadásul elveszítette előnyét a gazdasági kérdésekben is. Fordulatot hozhat azonban egy váratlan közel-keleti válság, amit Irán és Szíria mellett a líbiai és kairói nagykövetségek elleni szeptember 11-ei támadások is kiválthatnak.

Nincs szerencséje Mitt Romneynak: a demokrata konvenció utáni napon a virginiai Richmondban ő indította volna el a NASCAR-futamot, ám az eső elmosta az autóversenyt. A republikánus jelölt ezért kénytelen volt egy sátorban hot dogot osztogatni, mielőtt távozott volna. Amikor megérkezett a repülőtérre, kiderült, hogy a gépe műszaki hiba miatt nem tud felszállni. Négy órát várakozott a kifutópályán, mire megérkezett egy kölcsöngép, amellyel hajnalra ért csak haza.

Obama közben egy floridai pizzáshoz tért be, aki egyszerűen átkarolta és magasba emelte az elnököt. A jó erőben lévő tulaj utóbb elismerte, hogy a titkosszolgálat engedélyezte a szokatlan üdvözlést, feltéve, hogy nem viszi magával az elnököt. Az üzenet persze az volt, hogy elmondta: regisztrált republikánus, novemberben mégis Obamára fog szavazni.

A felmérések szerint a charlotte-i jelölőgyűlés után Obama 50-44 arányban vezet a regisztrált választók között, bár a különbség a biztos szavazók körében kisebb (49-48). Nagyobb gond Romney számára az, hogy a 18 választási kulcstéma egyikében sincs meggyőző fölénye Obamával szemben. Hiába ragadt be a munkanélküliség 8 százalék felett, a közvélemény többsége nem bízik abban, hogy Romney vezetése mellett négy év múlva jobban élne, mint most.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!