hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi baltáztuk el, nekünk kellene bocsánatot kérni

2012. 09. 14.
Az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt felfüggesztett örmény-magyar diplomáciai viszony helyreállítása több szempontból is sürgős lenne. A helyzet rendezéséhez nekünk kellene bocsánatot kérnünk, ám erre mindeddig nem sok kormányzati hajlandóság mutatkozik.

A megromlott magyar-örmény viszony helyreállítása azért is nagyon fontos lenne, mert a történteknek van egy multilaterális dimenziója is. Mind az EU, mind a NATO számos programmal van jelen a térségben, és e programok hatékonyságának nem használ, ha egy tagállam - Magyarország - és egy partnerország - Örményország - között nincsen diplomáciai kapcsolat. Magyarország EU- és NATO-tagként pedig érdekelt az uniós és a szövetségi programok sikerében - mondta a Heteknek Rácz András külpolitikai szakértő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója.

A felfüggesztett örmény-magyar diplomáciai kapcsolat helyreállítását azonban Szerzs Szargszjan örmény elnök csak nagyon alapos indokok alapján kezdeményezhetné, hiszen az azeri baltás gyilkos kiadása Azerbaj­dzsánnak - Ramir Safarov 2004-ben Budapesten, etnikai okokból végzett alvó örmény katonatársával - súlyos érzelmi és politikai felzúdulást keltett Örményországban. Ráadásul jövőre elnökválasztás lesz az örményeknél, így az újraválasztásáért induló, egyébként karabahi származású elnök saját nacionalizmusa mellett a belpolitikai helyzet foglya is. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az örmény diaszpóra, amely hazautalásaival aktívan hozzájárul az örmény gazdaság működőképesen tartásához, egy nacionalista pártot tart bent az örmény parlamentben, és az elnök nem hagyhatja figyelmen kívül az ő igényeiket. Az újrázni akaró elnöknek tehát az örmény-magyar kérdésben is bizonyítania kell erős nemzeti elkötelezettségét, ami azt jelenti, hogy erős és egyértelmű magyar gesztus híján nem fog cselekedni a diplomáciai viszony helyreállítása érdekében - magyarázta Rácz András.

Hogy mi lehetne egyértelmű magyar gesztus? A válasz nem olyan egyszerű, mint elsőre tetszik, mivel jogi értelemben Magyarország nem hibázott Örményországgal szemben. Egy neve elhallgatását kérő külügyi szakember szerint megfelelő szimbolikus lépés lehetne a bocsánatkérés. Forrásunk azt állította: szakértői elemzésekben ez az opciós javaslat is benne volt. Ám - tette hozzá lapunk kérdésére - a botrány kirobbanása óta eltelt időszak hivatalos kommunikációjában nem érhető tetten a megbánás szikrája sem. Sőt, Martonyi János úgy nyilatkozott, Örményországnak mielőbb helyre kellene állítania a diplomáciai viszonyt, mert ellenkező esetben súlyos következményekkel kell számolnia. Ha mindezek ellenére a magyar kormányzat mégis eljutna a felismerésre, kérdés, milyen formában és kinek kellene bocsánatot kérnie az örményektől.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!