hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mars-lakók nyomában

2012. 09. 13.
Alig érkezett meg a legújabb Mars-jármű a vörös bolygóra, újra megtelt az internet az idegenekről és ufókról szóló híradásokkal. Szakemberek szerint az azonosítatlan tárgyak és jelenségek a Marson sem igazolják a földönkívüliek jelenlétét, inkább műszaki és természeti okai vannak. A NASA Curiosity (Kíváncsiság) elne­ve­zésű űr­szon­dája augusztus közepén érkezett meg a Marsra, és szinte azonnal ontani kezdte a nagy felbontású fotókat és videókat.

Ahogy az utóbbi években már megszoktuk, a „karosszékcsillagászok” egy része elkezdte elemezni a képeket, látható-e rajtuk valamilyen szokatlan tárgy vagy jelenség. Nem kellett sokáig várni: az amatőr elemzők több fénylő pontot és mozgó tárgyat találtak a felvételeken, amelyek a Mars horizontját fürkészték. A kör alakú foltok­ra a magyarázatot a Mars-járó kamerájára tapadt porszemek jelentik.
A Mars hagyományosan vonzza a fantasztikus elméletek híveit. 1784-ben Sir William Herschel brit csillagász óceánokat és szárazföldeket vélt felfedezni a vörös bolygón, amiből népes civilizáció jelenlétére következtetett. Száz évvel később Giovanni Schiaparelli olasz asztronómus völgyeket (canali) azonosított a Marson. Felfedezését tévesen csatornaként fordították angolra, amiből a korabeli sajtó azt következtette, hogy mesterséges csatornákat találtak a Marson.
Guglielmo Marconi 1921-ben rádiójeleket fogott, amelyek szerinte a Marsról érkeztek. Éveken át próbálták sokan meghallani a Mars-lakók üzeneteit, mindhiába. 1976-ban a NASA közzétette a Viking-1 űrszonda képeit, amelyek egyikén egy arcra hasonlító forma látszott. A későbbi felvételeken azonban ugyanaz a kép­ződ­mény már egyáltalán nem hasonlított emberi vonásokra. (MP)

Agresszív ateisták

Provokatív szöveggel jelent meg egy óriásplakát-sorozat az Egyesült Államokban. Az Amerikai Ateista Szövetség az elnökválasztási kampányra időzítette a plakátok közzétételét, de nem tettek különbséget
a két jelölt között: egyaránt támadják Barack Obama és Mitt Romney hitét. A kereszténységet „szadista isten, felesleges megváltó” felirattal sértegetik, a mormonokat pedig „megkeresztelt halottak, nagy pénz, nagy bigottság” szöveggel bírálják. A provokatív kampányra az ateista szervezet 15 ezer dollárt költött. (FoxNews)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!