hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Narancsvész

2012. 09. 14.
Az ötven évvel ezelőtt kezdődött és majd tíz évig húzódó vietnami háború drámai utóhatásai máig érezhetők. Az akkor bevetett harci repertoár része volt az Agent Orange („narancssárga hatóanyag") nevű lombpusztító permet, amelyből több millió litert terítettek szét az amerikai haderők. A vietnami külügyminisztérium adatai szerint 4,8 millióan voltak kitéve a szer hatásainak, s e hatások következtében 400 ezren haltak meg, és 500 ezer gyermek született rendellenességekkel. Az USA érdemben most próbálja jóvátenni a történteket, s 43 millió dolláros költségvetésű program keretében tervezi a fertőzött területek megtisztítását.

Az összesen 77 millió liternyi, 2 millió hektáron (egyes adatok szerint 5 millió (!) hektáron) kiszórt lombirtó vegyülettel egyrészt az volt a cél, hogy felszámolják az ellenséges katonai erők fedezékét a sűrű dzsungelnövényzet leple alatt, másrészt pedig stratégiai fontosságú peremterületeket és támaszpontokat „tisztítottak meg" vele. A szer tulajdonságait ismerő szakemberek és tudósok már akkor is figyelmeztették a katonai döntéshozókat, hogy a környezeti károkozás mellett emberre veszélyes mellékhatások is valószínűsíthetők, így óva intettek a permet bevetésétől.

Minderről azonban sem az érintett dél-vietnami polgári lakosság, sem az amerikai katonaság nem értesült. Noha az Agent Orange célzottan „csak" a növényzetet pusztította volna, a szer a gyártásakor azzal a dioxinvegyülettel szennyeződött, amely az egyik legpusztítóbb környezetszennyező méreg. Szemtanúk sokkoló beszámolói szerint a permet napokon belül elpusztította a növényeket és az állatokat - a koncentráció hússzor-ötvenszer (!) nagyobb volt az addig a gyom­irtásban is csak néhol engedélyezett mezőgazdasági alkalmazáshoz képest.

A vietnamiak teljesen védtelenek voltak a narancssárga csíkos hordókból kiszórt permettel szemben, mivel komfort nélküli körülmények között éltek. A mellékhatások a mai napig jelentkeznek: a szer sajnos bekerült a táplálékláncba, számos örökletes betegséget indukálva. A vegyszer ezenkívül súlyos bőrbetegségeket, valamint tüdő-, gége- és prosztatarákot is okozhat. Különösen fájó jelenség, hogy a bepermetezett területeken született gyermekek számos egészségügyi gonddal küzdenek: többek között nyúlszájúság, értelmi fogyatékosság, sérv, valamint sokujjúság fordul elő nagy arányban náluk. Az elmúlt évtizedek vizsgálatai folyamatosan bővítik a betegségek listáját olyan súlyos kórok nevével, amiket egy átlagember még hallomásból sem ismer.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!