hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új frontot nyitott a kairói puccs

2012. 09. 14.
„A forradalom beteljesedésének" értékelte az egyiptomi elnök azt a döntését, amellyel leváltotta a hadsereg teljes vezetését. Mohamed Murszi menesztette Mohamed Husszein Tantawi védelmi minisztert és több tábornokot, köztük a hadsereg vezérkari főnökét, a légierő, a haditengerészet és a légvédelem parancsnokát. Ezzel párhuzamosan Murszi hatályon kívül helyezte az újonnan elfogadott és népszavazáson is megerősített alkotmány azon pontját, amely a katonai tanács számára vétójogot biztosít az elnök egyes döntései felett. Murszi elnök így lényegesen nagyobb - gyakorlatilag korlátlan - jogkörrel rendelkezik a megbuktatott diktátorhoz, Hoszni Mubarakhoz képest. Az államfő egyik első döntése volt a Sínai-félszigeten indított katonai akció.

A déli határon zajló egyiptomi csapatösszevonások ellen Izrael hivatalosan nem tiltakozott, de Jeruzsálemben úgy értékelik, hogy ha a Sínai-félsziget megszállása tartós marad, fel kell készülni ennek a frontvonalnak a fokozott védelmére is. A Camp David-i megállapodás miatt az izraeli katonai doktrínában az egyiptomi határ védelme - a demilitarizált ütközőzóna és a nemzetközi ellenőrzés miatt - nem igényelt nagy létszámú erőket. Most ez megváltozhat, ami stratégiailag nehezebb helyzetbe hozhatja Izraelt. Egy Irán elleni katonai akció esetén - aminek a valószínűsége az izraeli média szerint az utóbbi hetekben növekedett - a zsidó állam egyszerre több fronton kényszerülhetne védekezésre. A feltételezett iráni válaszcsapások mellett Szíriából az Asszad-rezsim vegyi fegyverekkel, a libanoni Hezbollah és a gázai Hamasz pedig több ezer rakétával fenyegeti Izraelt, amelynek most a déli határra is fokozottan figyelnie kell. Mindezzel együtt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyértelművé tette, hogy egy atomfegyverrel rendelkező Irán olyan fenyegetést jelentene, „amely mellett minden más, az izraeli lakosságra leselkedő kockázat eltörpül".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!