hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szakszervezeti boltrazzia
Éhséglázadások törhetnek ki Spanyolországban

2012. 09. 14.
Az Andalúziai Munkások Szakszervezetének (SAT) tagjai rajtaütést szerveztek két dél-spanyolországi szuper­marketben. Ezzel akarták fölhívni a kormány figyelmét az állásnélküliek kilátástalan helyzetére. A régiót 34 százalékos munkanélküliség sújtja, a támogatások folyósítása pedig augusztus közepén megszűnik.

A munkanélküliek melletti erőszakos kiállást a spanyol kiskereskedelmi láncok szakmai szövetsége, valamint a spanyol szakszervezetek szövetsége is elítélte. A Carrefour hipermarketlánc megállapodást kötött a SAT-tal, hogy támogatást nyújt majd az élelmiszerbankoknak, ha a szövetkezet tagjai többé nem „akcióznak".

Mariano Rajoy miniszterelnök az eddigi legszigorúbb megszorító intézkedéseket vezette be annak érdekében, hogy 2014-ig a költségvetési hiányt 100 milliárd euróval csökkentse. Ennek egyik eleme a munkanélküli segélyek megnyirbálása. Ennek hatására a spanyolok egyre ellenségesebben viszonyulnak a kormányhoz. A konzervatívok támogatottsága csökkent a tavaly novemberi választások óta; több szakszervezet pedig népszavazást kezdeményezne a megszorító intézkedések ellen. Országszerte naponta vonulnak utcára a közalkalmazottak, a tanulók és a taxisok, hogy kifejezzék nemtetszésüket. Arra az esetre, ha a munkanélküliek helyzete nem változik, nemzeti szintű sztrájkot is kilátásba helyeztek.

A kormány az elmúlt fél évben a Plan Prepara - korábbi, hivatalos nevén PRODI - nevű tanulmányi támogatás keretében havi 400 euróval segítette az állástalanokat. Ennek célja az volt, hogy a munkanélküliek részt vehessenek egy olyan képzési programban, amely segítséget nyújt ahhoz, hogy versenyképes szereplővé válhassanak a munkaerőpiacon. A terv azonban idén augusztus közepén zsákutcába került. Ennek okát a munkaügyi minisztérium a költségvetés elszámolásával magyarázza. Azt még nem lehet tudni, hogy a kormány megújítja-e a lejáró támogatások folyósítását. A probléma mintegy 200 ezer támogatottat érint. Az ő helyzetük a legkétségbeejtőbb: fölélték a juttatást és a munkanélküli segélyt, anélkül hogy állást találtak volna. Éves jövedelmük nem éri el a 7696 eurót, ami a nemzetközi szint alsó határának 75 százaléka.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!