2008. 02. 29. (XII/9)
Haraszt yuml

Haraszt yuml

2008. 03. 05.
Legalább ezer kép lóg a falakon, tárgy fekszik az asztalon, komódokon, polcokon, szerte a lakásban. Sok gyűjtő otthonában jártam már, ahol szintén műtárgyak lógtak a falon, de Önnél mintha a képek – amik persze műtárgyak, sőt, a 20. század legjelentősebb alkotóinak a munkái – keretbe foglalt baráti üzenetek, névjegyek lennének. – Ahogy mondja. Körülbelül kétszáz barátom munkái vesznek körül, Kornistól Deim Pálon át egészen Fehér Laciig. Mikor az ember valakivel barátságot köt, megszereti az alkotásait, azaz a keze nyomát is. Van olyan is, hogy az embert még nem ismerem, csak a munkáit, és azokon keresztül hasonló gondolatmenetet, lüktetést, humort vélek felfedezni, mint amit esetleg én is képviselek. Ilyenkor a munkáin keresztül szeretem meg magát az embert, és elkezd izgatni a személyisége. Ilyenkor a munkáin keresztül kezdek barátkozni vele. De az elválás mindig nehéz, mert fájdalom, elmúlás, lemondás van benne, de ha a barátom munkája nálam van, olyan, mintha mindig velem lenne, ott van a kézjegye. Ilyen módon a „távolabbi családtagjaim”, barátaim, szeretteim mindennapos vendégeim a házamban. Bárhova pillantok, egy-egy régi találkozás, beszélgetés örömét élem újra át. Ha végigjön velem zegzugos házamban, szinte „elmesélődik” az elmúlt fél évszázad. E képek alkotóinak jelentős része a sorstársam is, őket sem engedte szóhoz jutni a hatalom.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!