hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 10. 15. (XIV/41) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Spiegel: Mi folyik Budapesten?

Rémálmok fővárosa – ezzel a címmel jelentetett meg a Der Spiegel magazin riportot Budapestről, a várost az új antiszemitizmus centrumának nevezve, amely az évszázad ideológiáinak kísérleti laboratóriuma is – mivel Budapest mind Hitler fasizmusát, mind a kommunizmust átélte.

Carlost is átverte az álterrorista újságíró

Megtanult arabul, áttért az iszlámra, és beépült a nemzetközi terrorizmus hálózatába. Ez az alcíme A palesztin címen augusztusban megjelent könyvnek, amelyet szerzője Antonio Salas álnéven jegyez. Salas hat évre merült le a terror bugyraiba, ismert dzsihádista szerző lett, és szoros barátságot ápolt Carlossal, a Sakállal is. Ő közvetített éveken át a tavaly likvidált Eduardo Rózsa-Flores és a börtönben életfogytiglant töltő terrorvezér között, akinek elkészítette a hivatalos honlapját is.

Szélsőjobb fordulat Bécsben is

Bécs Európa egyik leggazdagabb és legkellemesebb városa. Ennek ellenére az október 10-ei választásokon a szavazók 27 százaléka a szélsőjobboldali Szabadság Pártot (FPÖ) támogatta, a szociáldemokraták pedig elvesztették addigi többségüket a városi tanácsban. A Néppárt (ÖVP) választói egyharmadát, a Zöldek pedig 20 százalékot vesztettek. A postai úton érkezett szavazatokat még nem sikerült megszámlálni, de ezek már nem nagyon változtathatják meg az eredményt.

„Ott volt Isten, és ott volt az ördög is”

Az egész világ lélegzet-visszafojtva figyelte a médián keresztül, ahogy a szakemberek lapzártánk idején bámulatos gondossággal egyenként a felszínre hozták az augusztus elején föld alatt rekedt chilei bányászokat. A föld gyomrából előkerült emberek az alapos orvosi vizsgálatok után alighanem világszerte ünnepelt celebek lesznek.

Sziklamecset Libanonban

Diadalmenetben vonult be Mahmúd Ahmadinezsád Bejrútba. Az iráni elnök a héten járt először hivatalos látogatáson Libanonban. Az Izraellel szomszédos országot ellepték az iráni trikolórok és a sárga-zöld Hezbollah-zászlók, jelezve, hogy sok libanoni szemében a perzsa állam a térség egyértelmű vezetője. Ahmadinezsád lapzártánk után ellátogat az izraeli-libanoni határra, ahol a tiszteletére felépítették a jeruzsálemi Szikladóm élethű mását is (képünkön), hogy „felszabadítóként” bevonuljon oda.

Belföld

Bábakálvária

A kettős mérce és a szülészeti lobbi összezárása az oka annak, hogy az ügy idáig juthatott – állítja egybehangzóan dr. Ábrahám László műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd arra reagálva, hogy Geréb Ágnest, az otthonszülés legismertebb hazai támogatóját múlt hét kedden őrizetbe vette a rendőrség. Az otthonszülés nem tilos hazánkban, ugyanakkor Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Államtitkára hangsúlyozza, hogy a terület szabályozatlansága miatt jelenleg nagyon komoly felelőssége van annak, aki ilyenre vállalkozik, vagy ehhez nyújt segítséget.

Tízmillió alatt

Hazánk népessége tízmillió fő alá süllyedt, a tervezett gyerekek egyre kevésbé akarnak megszületni, aminek ösztönzésére újabb ötletek láttak napvilágot. Boross Péter megadóztatná a gyermekteleneket, a Népesedési Kerekasztal életképesebb javaslata a munkavállalók tb-járulékát a gyermekek száma szerint differenciálná, vagyis a jelenlegi járulék másfélszeresét fizetnék a gyermektelenek.

Atomcsapás fenyegette Magyarországot

„Butaság lenne azt gondolni, hogy a kommunizmus halott, ezért nem feledkezhetünk meg arról a kárról, amit a társadalomnak okozott” – mondta Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány helyi elnöke a Klasszikus Kommunizmus 1917-1990 című kétnapos előadássorozat megnyitóján. Mindezt a helyszínt biztosító Terror Háza Múzeum főigazgatója annyival toldotta meg, hogy sajnos „még mindig nem tudjuk elhinni, hogy az ország sorsa a saját kezünkben van”.

Demokráciacirkusz - Egyetlen párt uralja a közmédiát

Bár nem államtitkárság felügyeli, gyakorlatilag állampárti felügyelet alá került a köz- és a kereskedelmi média: a most felállt Médiatanácsba egyetlen ellenzéki képviselőt sem sikerült beszuszakolni. Ha mégsem lesz teljes az állami befolyás, az csupán egy technológiai váltásnak köszönhető, amit egy francia tulajdonú cég hajt végre.

Alkalom szüli az új alkotmányt

Az új alkotmányról szóló parlamenti vita fideszes vezérszónoka, Varga István szerint azért van szükség új alkotmányra, mert ugyanazon a napon, amikor Orbán Viktor letette kormányfői esküjét, 1205-ben királlyá koronázták II. Andrást, „akinek a nevéhez az Aranybulla fűződik”.

Válságadó: Neomarxizmus vagy a vad­kapitalizmus vége?

Konzervatív közgazdászok már évek óta mondogatják, hogy Magyarországon egészségtelen szerkezetű kapitalizmus jött létre, mivel az igazi versenyhiány, a katasztrofálisan gyenge, korrupt állami szabályozás miatt az erőfölényben lévő nagy cégek (a multik és a spontán privatizációban meggazdagodott milliárdosok) kimagasló profitra tudnak szert tenni – még a világválság ellenére is. A szolgáltatásaik ezért drágák, pestiesen szólva „lekaszálják” az embereket. Orbán Viktor számára persze mindez érvkészletet jelentett arra, hogy a bankoktól a hipermarketekig extraadót vethessen ki a gazdasági élet legfontosabb szereplőire. Bár lehet, hogy a közgazdászvilág nem erre az amúgy kétségkívül populáris megoldásra gondolt.

Hit és értékek

Ki ölte meg Albert Glockot?

1992. január 19-én nem sokkal délután 3 óra előtt Albert Ernest Glock régészprofesszor parkolt le titkárnőjének lakásánál a ciszjordániai Ramallah külvárosában, Birzeitben. Ahogy Glock bezárta a kocsiajtót, elindult titkárnőjének lakása felé. Ekkor hátulról három lövés dördült el, amely kioltotta a professzor életét. A hivatalos izraeli nyomozás szerint Glockot olyan Hamasz-aktivisták ölték meg, akik ellenezték az idegenek jelenlétét az egyetemen, illetve amerikai kémnek tartották a tudóst. A nyomozást lezárták, a legendák azonban tovább élnek.

Szigorúan védett vallások

A vallások becsmérlése és rágalmazása ellen szóló határozattervezetről tart majd év végi ülésén szavazást az ENSZ közgyűlése, amit a 96 országot tömörítő Iszlám Konferencia Szervezete nyújtott be. A tervezetet már márciusban elfogadta az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága. Valószínűleg ugyanazt a szöveget fogják kisebb eltérésekkel szavazásra bocsátani az ENSZ közgyűlésén, várhatóan decemberben. A tervezet egyenesen a vallás- és lelkiismereti szabadság törvény által történő korlátozására „ad felhatalmazást” az ENSZ tagállamainak, amennyiben a vallás tisztelete, védelme indokolttá teszi a fellépést.

HÁTTÉR

Simor a topon

Újabb nemzetközi elismerés a Magyar Nemzeti Banknak. Az Euromoney szaklap Simor Andrást választotta a régió legjobb jegybankárának.

Itt a válság vége?

„Vége a válságnak” – fogalmazott meglepően Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Álláspontja szerint a gazdasági élénkülés folytatódik, így nem valószínű, hogy „dupla mélypontú recesszió alakul ki”. A Financial Times (FT) szakértői által összeállított, a világgazdaság mai állapotát elemző cikksorozat azonban kevésbé optimista.

Interjú Efraim Zuroff-fal

Egy órával ezelőtt jött ki a Képíró Sándor által indított per tárgyalásáról. Volt rá példa korábban, hogy egy háborús bűnös visszaperelte Önt?–ŰTörtént egy ehhez hasonló eset Skóciában, 1988-ban. Könyvet írtam, melyben egy litván gyilkos egység tisztjével is foglalkoztam. Az illető azért fordult bírósághoz, hogy megakadályozza a könyv megjelenését.  Milyen hatással van Önre Képíró cinizmusa? Elbizonytalanítja, netán feldühíti?  –ŰAz, hogy egy tömeggyilkosság végrehajtásában asszisztáló személy cinikus velem szemben, irreleváns. Engem leginkább az foglalkoztat, hogy kihallgatják-e a magyar hatóságok, mert a legfőbb cél, hogy a társadalom tudja meg, mi történt Újvidéken. És nyilvánvalóan azt is szeretném, hogy elnyerje a büntetését. Korábban azt nyilatkozta, hogy egyetlen olyan háborús bűnössel sem találkozott még, aki megbánta volna, amit tett. Mi lehet ennek az oka? –ŰKépesek hazudni önmaguknak, a családjuknak, mindenkinek. Én főleg Kelet-Európából származó háborús bűnösökkel foglalkoztam, litvánokkal, lettekkel, magyarokkal, horvátokkal, akik „hazafias antiszemita” légkörben nőttek fel. Ezekben a társadalmakban akkor minősültek hazafinak, ha zsidót öltek. Mi volt a benyomása Képíróról?–ŰTipikus kelet-európai antiszemita. Véleményem szerint az ilyen emberek nem feltétlenül hittek a náci faji ideológiában, miközben kollaboráltak a nácikkal. Különböző okok miatt váltak antiszemitává: például évszázadokon át a keresztény antiszemitizmuson nevelkedtek, vagy gazdasági okokból gyűlölték a zsidókat. Ami közös bennük: a zsidók gyilkolása közben meg voltak róla győződve, hogy hazafias cselekedetekben vesznek részt. És ez ennek a borzalmas történetnek a lényege. Hadd említsek egy történetet, ami jól példázza ezt a hihetetlennek tűnő állítást: néhány nappal azt követően, hogy a nácik megérkeztek Litvániába, ötvenkettő zsidó férfit halálra ítéltek. A kivégzésüket különösen kegyetlen módon hajtották végre – nagyszámú nézőközönség, köztük nők és gyermekek előtt, akik lelkesen tapsoltak. A szerencsétlen áldozatok egy része úgy halt meg, hogy szétrobbantották a gyomrukat. Amikor mindegyikükkel végeztek, valaki felment a pódiumra és elkezdte énekelni a litván nemzeti himnuszt. Az éneklésbe bekapcsolódott az összes jelenlévő. Fel kell tenni a kérdést: mi köze van a litván himnusznak zsidó litván polgárok meggyilkolásához? Meg voltak győződve arról, hogy a zsidók meggyilkolása hazafias dolog. A nácivadászat egyik célja az, hogy felhívja a fiatalabb nemzedékek figyelmét arra, mi történt a holokauszt során az érintett országokban. De nagyon sokan tisztában vannak a tényekkel, és ez igaz Magyarországra is, ennek ellenére van egy tizenhét százalékos támogatottságú szélsőjobboldali párt, amely lépten-nyomon antiszemita megnyilvánulásokat tesz.  –ŰAttól, hogy valaki tud valamit, nem biztos, hogy tudatosítja is magában, és nem biztos, hogy levonja a megfelelő tanulságokat. Egy olyan ember, aki antiszemita ideológiával, rasszizmussal terhelt időszakban nő fel, nem feltétlenül képes levonni a konklúziót, hogy a holokauszt egy borzalmas dolog. Tudja, hogy mi történt, de letagadja. Vagy ha nem is tagadná, azt mindenképpen tagadja, hogy a magyaroknak ehhez bármi közük volna. Képíró tökéletes példája ennek: amikor ma elhagyta a bíróságot, egy újságíró megkérdezte, sajnálja-e azokat az embereket, akiket az ő közreműködésével meggyilkoltak. Azt felelte, nem bánt meg semmit, mert nem követett el semmilyen törvénybe ütköző dolgot.    Ettől azonban nem keseredhetünk el, sőt még keményebben kell dolgoznunk, hogy minden lényeges információt a nyilvánosság elé tárjunk. Szeretném megragadni az alkalmat a Hetekkel kapcsolatban: példaértékű volt, ahogy a lapjuk beszámolt a Zentaiügyről. A Hetek ebből a szempontból is nagyon fontos közszolgálati tevékenységet végez.   Hallott róla, hogy Magyarországon ismét van csendőrség? A Jobbik hozta létre, és nem veteránokról van szó. –ŰEzt most hallom először. De éppen ezért mondom, a mi feladatunk az, hogy megpróbáljuk tudatosítani, milyen veszélyt jelent a szimpátia a nyilasmozgalommal, illetve támogatóikkal, hiszen Magyarországon ők hajtották végre a holokauszt bűntetteit. A csendőrség újjászervezése nagyon veszélyes jel. Hány ma is élő náci háborús bűnös van Magyarországon? –ŰEzt senki nem tudja, de nemcsak az Önök országát illetően, hanem minden ország esetében ugyanez a válasz. Jelenleg két honfitársunk szerepel a legkeresettebb háborús bűnösök listáján. Zentai Károly ügye öt éve húzódik, Képíró Sándoré négy éve. Ez átlagos a praxisában?–ŰA Zentai-ügyben a magyar kormány azt tette, amit tennie kellett. Felvette a kapcsolatot Ausztráliával, és kérte Zentai kiadatását. A döntés az ausztrálok kezében van, éppen ezért a magyar hatóságokkal szemben semmilyen kritika nem fogalmazható meg. A Képíró-ügyben más a helyzet: Képíró Sándor Magyarországon él, szerintem már régen ki kellett volna hallgatni. Képíró ügye egy nagyon különleges eset, mert nagyon sok részletes, precíz információm van vele kapcsolatban. Kérdés tehát, hogy mire várnak a hatóságok. Bent ültem a tárgyaláson, és számomra úgy tűnt, megfordult a szereposztás: bár ebben a perben Ön a vádlott, Képíró pedig a vádló, Ön részletesen kifejtette a Simon Wiesenthal Központ céljait, miközben Képíró Sándor szánalmasan védekezett. –ŰMegindító volt érezni a tárgyaláson résztvevők támogatását, ugyanis nagyon sok országban gyűlölnek az emberek, azt kívánják, bárcsak halott lennék. Sőt, az interneten indítottak egy „Öld meg Zuroffot!” című fórumot. Budapesten egészen más fogadtatásban részesültem, és ezt szeretném megköszönni Németh Sándornak és Juditnak, valamint a Hit Gyülekezetének. Én is úgy érzem, sikerült ismertetnem a bíróság előtt a munkánk célját. Ez a siker azonban nem elsősorban nekem vagy az intézetünknek fontos, hanem Önöknek, magyaroknak. Én nem itt élek. Hazamegyek Izraelbe, és az ottani problémáinkkal fogok foglalkozni. A magyaroknak viszont fontos lenne szembenézni a saját történelmüknek ezzel a borzalmas fejezetével, és ennek az a legjobb módja, ha a felelősöket az igazságszolgáltatás elé állítjuk. Számtalan náci háborús bűnöst kutattak fel, állíttattak bíróság elé. Hogyan viszonyul ezekhez az emberekhez? –ŰSemmiféle személyes kötődésem nincs ezekhez az emberekhez. Nem engedhetem meg magamnak, hogy érzelmi kapcsolatba kerüljek velük, hogy gyűlöljem őket.

Összeesküvés-elmélet vagy drámai valóság

Fegyver: a megfőzött égbolt. Két éve Mississippi felsővidékén egy hatalmas folyó teljes vízmennyiségét feltöltötték elektromossággal, ezáltal a légkörbe emelték, majd a Föld egy másik pontjára lezúdították. 15 milliárd dollár kárt okoztak ezzel a kísérlettel. A természet befolyásolását célzó kísérletekről az elmúlt években a német Spiegeltől az angolszász Independentig egy sor világlap cikkezett.

Ras Tafari: A négus halála

Kevesen tudják, hogy a reggae zenéből kinövő rasztafári mozgalom névadója az utolsó etióp császár, Hailé Szelasszié, akit a 80 évvel ezelőtti megkoronázásáig Ras Tafari Makonnennek hívtak. A világ egyik legtöbbet fotózott és legnépszerűbb uralkodóját 83 éves korában feltűnés nélkül tették el láb alól.

Szudáni csapdában

Szudán nyugati részén, Észak-Darfur tartományban az ENSZ biztonsági szolgálata és a magyar Terrorelhárítási Központ négy munkatársa is keresi Papp István nyugalmazott alezredest (képünkön), akit október 7-én, csütörtökön raboltak el fegyveresek El-Faserben, mely az egyik olyan város, ahol az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erői (UNAMID) állomásoznak.

Ingoványos terület

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy az ajkai timföldgyár vezetői tudtak arról, hogy a 10-es számú zagytározó gátja rossz állapotban van. Ez még nem jelenti azt, hogy tisztázódott a kérdés, hogy ki a felelős a vörösiszap-katasztrófáért. Ennek ellenére a kormány egy „huszárvágással” átvette a felügyeletet a MAL Zrt. felett, mintegy bűnösnek minősítve a gyár milliárdos tulajdonosait. Jogi szakértők szerint a kvázi államosítás ebben a formájában az alkotmány kereteit is feszegeti.

KÁVÉSZÜNET

Régóta várt magyar focisiker Helsinkiben

„Hosszú évtizedek után először láthattunk olyan csapatot, amelyik nem félt az ellenféltől, és az utolsó másodpercig küzdött a győzelemért. Látszott, hogy a fejekben minden rendben van. Ez az, ami fontos, és erre lehet építeni a jövőben!” – nyilatkozta a Heteknek Mészöly Kálmán, miután a magyar válogatott óriási győzni akarással az utolsó pillanatban fordítva 2–1-re, meg­nyerte a finnek elleni Eb-selejtezőt Helsinkiben.

Ronda, de finom

A gombák királya, a természet arisztokratája, a gasztronómia lényege és csúcsa, minden magára adó szakács álma. Ezek a felsőfokú – és még fokozható – jelzők egy rücskös barna-fekete, földben élő gombát illetnek. A szarvasgomba luxuscikk, melynek ára – fajtától függően – a hatvan-hetvenezer forintot is elérheti kilónként, de az olasz konyha által használt francia szarvasgomba értéke szezontól függően akár a csillagos égig is emelkedhet. Szarvasgomba nálunk is tenyészik, de a szedéséhez nem elég egy kellemes séta erdőn-mezőn. Orr kell hozzá, mégpedig igencsak finom szaglással, ezért ki a kutyákra, ki pedig a malacokra esküszik. Ráadásul a lelőhelyet, mint a gyémántbányát, úgy titkolják azok, akik egyszer felfedezték. Szarvasgombát kerestünk közel a magyar határhoz, Romániában, mert ott még szabadon lehet szedni.

Dimbes-dombos tájakon

A Kis-Balaton fővárosa és „fürdővárosa” Zalakaros, amely európai hírű fürdőjével, tiszta levegőjével, gasztronómiai szolgáltatásaival, a festői táj szépségeivel és sokszínű természeti értékeivel teszi kellemessé az ide érkezők pihenését.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!