hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ras Tafari: A négus halála
Hailé Szelasszié ma is jelkép

2010. 10. 15.
Kevesen tudják, hogy a reggae zenéből kinövő rasztafári mozgalom névadója az utolsó etióp császár, Hailé Szelasszié, akit a 80 évvel ezelőtti megkoronázásáig Ras Tafari Makonnennek hívtak. A világ egyik legtöbbet fotózott és legnépszerűbb uralkodóját 83 éves korában feltűnés nélkül tették el láb alól.

A császár szerencsecsillaga akkor áldozott le, amikor 1974-ben az éhínség, a súlyosbodó munkanélküliség és a kormány tehetetlensége miatt a baloldali tisztek fellázadtak ellene. A puccsisták győzelme után a katonák parancsnoka bevonult a császári palotába, és Hailé Szelassziénak felolvastak egy levelet, amelyben közölték vele, hogy megfosztják a tróntól. Elvették a nyakkendőjét és a gyűrűjét, majd egy öreg Volkswagenben egy katonai táborba vitték, és ott egy kis épületben helyezték el. Időnként katonák jöttek, és azt tudakolták, hova rejtette a pénzt, amit vádjuk szerint elsikkasztott. Aztán visszavitték a palotába, ahol élete hátralevő részét teljes elszigeteltségben töltötte három hűséges szolgája társaságában.

Júda Oroszlánja

Ras Tafari II. Menelik etióp császár főtanácsadójának fiaként látta meg a napvilágot 1892-ben. Az uralkodó korán felfigyelt a francia hittérítők által oktatott fiú szellemi képességeire, ezért támogatta előmenetelét, és 1911-ben dédunokáját is hozzáadta feleségül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!