hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Ott volt Isten, és ott volt az ördög is”
Történetek a föld gyomrából

2010. 10. 15.
Az egész világ lélegzet-visszafojtva figyelte a médián keresztül, ahogy a szakemberek lapzártánk idején bámulatos gondossággal egyenként a felszínre hozták az augusztus elején föld alatt rekedt chilei bányászokat. A föld gyomrából előkerült emberek az alapos orvosi vizsgálatok után alighanem világszerte ünnepelt celebek lesznek.

Ahogy az egyik chilei vezető fogalmazott, drámával kezdődött, de happy enddel zárult a közel 700 méteres mélységben rekedt bányászok története. Kedd éjszaka a helyszínen tartózkodó rokonok, érdeklődők és a közel kétezer újságíró feszülten figyelte, amikor elkezdődött a mentés a csípős hidegben. Aztán egész Chile ujjongással fogadta, amikor elsőként, helyi idő szerint éjfélkor Florencio Avalos bányász újra meglátta a napvilágot a Copiapo település közelében lévő San Jose bányánál.

A 31 éves műszakvezető a mintegy 4 mázsás és 4 méter hosszú, cső alakú mentőkapszulában különösebb gond nélkül tette meg a felszínre vezető utat. Első „utasként" feladatul kapta, hogy az út során tájékoztassa a szakembereket a tapasztalatairól. Ez rendkívül fontos volt a többiek kiszabadítása szempontjából is.

Avalos, miután kilépett a mentőkabinból, amit a hamvaiból feltámadó mitológiai madár után Főnix névre kereszteltek, előbb az örömtől sírva fakadt gyerekét köszöntötte, aztán a felesége borult a nyakába. Ezután a szélesen mosolygó Sebastian Pinera elnök lapogatta meg a hátát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!