hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Régóta várt magyar focisiker Helsinkiben
Fel, támadunk!

2010. 10. 15.
„Hosszú évtizedek után először láthattunk olyan csapatot, amelyik nem félt az ellenféltől, és az utolsó másodpercig küzdött a győzelemért. Látszott, hogy a fejekben minden rendben van. Ez az, ami fontos, és erre lehet építeni a jövőben!” – nyilatkozta a Heteknek Mészöly Kálmán, miután a magyar válogatott óriási győzni akarással az utolsó pillanatban fordítva 2–1-re, meg­nyerte a finnek elleni Eb-selejtezőt Helsinkiben.

Sok minden történt a magyar labdarúgó-válogatott háza táján az utóbbi egy évben. 2009 szeptemberében még elhittük, hogy a csapat kijuthat a dél-afrikai világbajnokságra, megveri itthon a svédeket és megőrzi második helyét a csoportban. Nem így történt. Az akkor még Erwin Koeman vezette nemzeti tizenegy az utolsó másodpercekben, egy komikus góllal drámai vereséget szenvedett a svédektől, majd egészen a negyedik helyig csúszott vissza a csoportban. Ott a helyünk, mondhatnánk, de a tavalyi év tavasza ennél sokkal többet ígért. Aztán a kudarc után új vezetőség, új edző érkezett és vágott neki az Európa-bajnoki selejtezősorozatnak. Csakhogy Egervári Sándor irányításával újra kikaptunk a svédektől, alig tudtuk magunk alá gyűrni Moldovát, majd Huszti Szabolcs lázító levele kis híján megosztotta a csapatot. Ennek ellenére két fantasztikus győzelemmel zárta az évet a csapat, az utolsó, finnek elleni sikernél pedig felállt, és győztesen jött ki egy vert helyzetből. Erre pedig nagyon régóta nem volt példa a magyar labdarúgásban.
„Amikor a nyáron leváltották az előző vezetőséget és Csányi Sándor lett az MLSZ új elnöke, majd Egervári Sándor a szövetségi kapitány, biztos voltam abban, hogy jó kezekbe került a magyar futball. Mégsem indultak jól a dolgok, az angolok elleni barátságos meccsen nem tudtunk jól játszani, a svédektől pedig ismét kikaptunk az első selejtezőn” – kezdte értékelését a Heteknek Mészöly Kálmán egykori világválogatott labdarúgó, volt szövetségi kapitány.
Valóban nehezen akart összeállni a csapat, a fiatal játékosokat sok kritika érte, a sajtó a válogatott belső gondjaitól volt hangos. Ebben az egyébként is nehéz helyzetben Huszti Szabolcs úgy döntött, nyilvánosságra hozza személyes sérelmeit, és nyílt levelet intézett a válogatott felé. Az orosz Zenit játékosa időt kért Egervári Sándortól, és azt mondta, jelenleg a klubjára akar koncentrálni. A szövetségi kapitány ezután többször próbálta keresni Husztit, hogy személyesen rendezzék a dolgot, a futballista azonban elérhetetlenné vált. Egervári a többiekkel gondosan átbeszélte a levelet, majd felrázta a társaságot a San Marino elleni selejtezőre. Ezen a mérkőzésen a magyar válogatott 8–0-ra győzött és roppant látványos játékkal ajándékozta meg a kilátogató nézőket. Ilyen nagy különbségű győzelmet utoljára 1982-ben aratott a csapat, akkor 10–1-re  Salvadort verték meg Nyilasi Tiborék. A siker nagyon jókor jött, visszatért a játékosok önbizalma és elhittük: lehet keresnivalónk Helsinkiben. Egy olyan ellenféllel szemben, aki nálunk előrébb jegyzett.
„Nagyon nagy dolog, hogy Huszti Szabolcs levele után így talpra tudtunk állni. Fennállt a veszélye annak, hogy az eset megosztja majd a csapatot, ám kellőképpen reagálták le a többiek felé az ott leírtakat. A vezetőség ebben a nehéz szituációban is a helyén volt. Ezek után fantasztikus volt látni a finnek elleni győzelmet. Végre olyan csapatunk van, aki nem rezel be az ellenféltől, megvolt a kellő önbizalom, és mentünk előre. Amikor az utolsó pillanatokban Elek nagy iramban megindult az északiak kapuja felé, és Dzsudzsáknak passzolt, aki ballal kilőtte a jobb alsót, az egészen csodálatos volt. Ránk, magyarokra sajnos sohasem volt jellemző, hogy így küzdünk, ennyire hajtunk a meccs legvégén, nagyon örülök, hogy ilyen válogatottunk van” – foglalta össze a mérkőzés lényegét a korábbi 61-szeres válogatott Mészöly Kálmán. Hogy hogyan tovább, azt a Szőke Szikla becenévvel felruházott volt labdarúgó sem tudta pontosan megmondani. Arra a kérdésre azonban, hogy a jövőben is felvesszük-e majd a versenyt a komolyabb csapatokkal, csak annyit mondott: „Ne vicceljen már! Látta hogyan játszott
a csapat? Igaz, hogy nem lesz könnyű dolgunk, főleg a hollandok elleni tavaszi selejtezőkön, de biztos vagyok abban, hogy megálljuk a helyünket. Egyetlen dolgot sajnálok nagyon, hogy az olimpiai korosztály nem tudott kijutni a korosztályos Európa-bajnokságra.”
A mérkőzés egyik legjobbja éppen a korábbi U20-as válogatottal Vb-bronzot nyert Koman Vladimir volt, aki a második félidőben óriási labdákat osztott ki támadóinknak. Merthogy bármilyen meglepő, többes számban használhatjuk a támadó jelzőt az idegenben pályára lépett magyarokkal kapcsolatban.  Többek között ennek is köszönhető a siker, na meg persze annak, hogy végre egyszer a mieinknek volt szerencséje a lefújás előtti másodpercekben. Egy barátságos mérkőzés még mindenképpen vár ránk ebben az évben, tavasszal pedig két hollandok elleni meccsel folytatódik a sorozat.
Egy biztos, a magyar csapat nem kis tettet hajtott végre azzal, hogy idegenben előbb megszerezte a vezetést, majd az egyenlítés után győzni tudott. Utoljára éppen a finnek ellen lőttünk ilyen emlékezetes, utolsó másodperces gólt 1997. október 11-én. Az a pontszerzés akkor pótselejtezőt ért. Egy év múlva, pontosan ezen a napon, az utolsó selejtezőn éppen őket fogadjuk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!