hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Simor a topon

2010. 10. 15.
Újabb nemzetközi elismerés a Magyar Nemzeti Banknak. Az Euromoney szaklap Simor Andrást választotta a régió legjobb jegybankárának.

A neves címet az Euromoney című gazdasági szaklap vezetősége ítéli meg évről évre. A nemzetközi szaktekintélynek örvendő szerkesztőség régiónként díjazza a jegybankelnököket, kiemelten figyelve arra, hogy a kihívások idején milyen rátermettséggel, eredményességgel végezték a munkájukat. A döntés értelmében a felzárkózó európai régióban a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Simor András kapta az Év Jegybankára címet. Az Év Pénzügyminisztere az észt Jürgen Ligi lett. Közel-Keleten az izraeli Stanley Fischer,  az ázsiai régióban  a malajziai Zeti Akhtar Aziz bizonyult a legjobb jegybankelnöknek, míg Dél-Amerikában a perui Julio Velarde.
Az MNB közleményéből kiderül, hogy az indoklás szerint Simor központi szerepet játszott a válság sújtotta gazdaság stabilizálásában, és azt külön is méltatják, hogy ellenállt a rá nehezedő kormányzati nyomásnak. „Meg kellett mutatnom a politikusoknak, hogy a központi bank függetlensége szent ügy. Ez pedig nemcsak számomra fontos, hanem a központi bank jövője szempontjából is” – idézte a Magyar Nemzeti Bank elnökét az Emerging Markets kiadványa. A lap egyébként két oldalon foglalkozik a Magyarországon zajló kötélhúzással is Tug of War címmel. Thomas Escritt cikkében részletezi a magyar költségvetési politika zavarait, az IMF-tárgyalások megszakadását. Az új miniszterelnökről mint amatőr labdarúgóról szól, akiről megjegyzi, hogy kormányalakítás közben a dél-afrikai focivébére volt leginkább kíváncsi. Idézi Surányi György korábbi jegybankelnököt, aki szerint a magyar gazdaság alapjai stabilabbak a róla kialakult benyomásoknál. Mégis, amennyiben a meggondolatlan kommunikációk által kialakított torz kép tartós marad, akár önbeteljesítővé is válhat.
A díjat az MNB elnöke Washingtonban vette át. Simor András elmondta: a kitüntetés valójában a Magyar Nemzeti Bank teljes szakmai csapatának szól, hiszen azt a következetes és határozott szakmai munkát ismeri el, amit az elmúlt években a független jegybank folytatott törvényben rögzített céljai, az árstabilitás elérése és a pénzügyi rendszer biztonságának megőrzése érdekében. Hozzátette: „Ezt a díjat egy ember veszi át, de meggyőződésem szerint egy közösség érdemelte ki.” Nem Simor az egyetlen magyar jegybankelnök, aki nemzetközi elismerést kapott, hiszen 2006-ban Járai Zsigmondot az Év Európai Jegybankárává választotta a Banker magazin. Járai többek között a jegybank függetlenségének megőrzéséért vívta ki a nemzetközi figyelmet, amikor is az akkori MSZP-s kormány számtalan támadást intézett felé. A Banker szerkesztői éppen Járai „ellenállását”, szókimondó magatartását díjazták. Hangot adott ugyanis abbéli aggodalmának, miszerint a kormány erején felül túlköltekezik, növelve ezzel az államadósságot. Az idő őt igazolta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!