hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sziklamecset Libanonban
Az iráni elnök diadalmenete

2010. 10. 15.
Diadalmenetben vonult be Mahmúd Ahmadinezsád Bejrútba. Az iráni elnök a héten járt először hivatalos látogatáson Libanonban. Az Izraellel szomszédos országot ellepték az iráni trikolórok és a sárga-zöld Hezbollah-zászlók, jelezve, hogy sok libanoni szemében a perzsa állam a térség egyértelmű vezetője. Ahmadinezsád lapzártánk után ellátogat az izraeli-libanoni határra, ahol a tiszteletére felépítették a jeruzsálemi Szikladóm élethű mását is (képünkön), hogy „felszabadítóként” bevonuljon oda.

Már egy héttel Ahmadinezsád megérkezése előtt az Iráni Forradalmi Gárda több mint 2500 tagja érkezett Libanonba, hogy biztosítsa az elnök védelmét. Az egység parancsnoka Kaszim Szulimani, az Al-Kudsz Brigádok - Irán külföldi diverzáns és terrorakciókért felelős szervezete - vezetője. A fegyvereseket légikonvojjal szállították Damaszkuszba, ahonnan busszal vitték őket Bejrútba és Dél-Libanonba. Otthon érezhették magukat, ugyanis a Bejrúttól délre eső falvakat iráni zászlók, valamint Ahmadinezsád, Khomeini ajatollah és Hamenei ajatollah poszterei borították el, miközben iráni humanitárius szervezetek szorgosan aszfaltoztak, építettek az elnöki látogatás útvonalán. A forradalmi gárdistákhoz csatlakozott a Hezbollah 5000 fegyverese is, akik többek között átvették a bejrúti nemzetközi repülőtér felügyeletét. A propaganda azt hangsúlyozza, hogy amit a bejrúti kormány nem tudott megoldani - a 2006-os izraeli-libanoni háború utáni újjáépítést -, Teheránból hatékonyan tudják kezelni.

A külföldi jelenlét és az iszlamista jelképek mindent átható látványa még az évtizedes polgárháború káoszához szokott libanoni keresztény politikusokat is megdöbbentette. Ráadásul mindez az ENSZ nemzetközi békefenntartóinak a szeme előtt zajlik. Sokan attól tartanak, hogy az iráni elnök elutazása után megdönthetik a bejrúti kormányt, és Libanon nyíltan iráni-szíriai uralom alá kerül. Ahmadinezsád a megérkezése utáni sajtótájékoztatóján nem véletlenül mondta, hogy „otthon érzi magát" Libanonban. Azt is elmondta, hogy olyan csúcstechnológiát képviselő ajándékot adott át a libanoni elnöknek, amellyel a „világon csak hat ország rendelkezik, és a tudományos kutatást nagyban segíti", ennél közelebbit azonban nem árult el a különleges eszközről.

Az iráni terjeszkedés az Egyesült Államokat is nyugtalanítja. Hillary Clinton elítélt minden olyan próbálkozást, ami „aláássa Libanon szuverenitását". Ahmadinezsád azonban nem zavartatja magát, és lapzártakor érkezett hírek szerint azt tervezi, hogy egy nappal meghosszabbítja látogatását, és háromoldalú regionális csúcstalálkozót tart Recep Tayyip Erdogan török és Szaad Hariri libanoni miniszterelnökkel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!