hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 11. 16. (XI/46) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Teheránig ér a véres nyom

Már az Interpol is körözteti azt az öt iráni és egy libanoni terroristát, akik felelősek a Buenos Aires-i Zsidó Közösségi Központ (AMIA) ellen tizenhárom éve elkövetett pusztító bombamerényletért. Ez a támadás volt az első példa arra, hogy közel-keleti iszlám terroristák tengerentúli célpontot választottak. Irán ma azzal fenyeget, hogy egy ellene indított támadásra a világ különböző pontjain amerikai és izraeli érdekeltségeken áll bosszút.

Felségsértődés

Botrányba fulladt a latin-amerikai országok, valamint Spanyolország és Portugália részvételével lezajlott csúcstalálkozó. Miután Hugo Chavez venezuelai elnök lefasisztázta a volt spanyol miniszterelnököt, János Károly király nem éppen diplomatikus módon reagált.

Olajkatasztrófák keleten és nyugaton

Az elmúlt napokban a Fekete-tengeren (képünkön) és a tengerentúlon, a San Francisco-i öbölben történt tengeri balesetek miatt olyan sok olaj ömlött ki, hogy évekbe telhet a szennyeződés eltávolítása, egyes állatfajoknak pedig a létét is veszélyezteti a katasztrófa. Ha az olaj beivódik a vízimadarak bőrébe, többé nem lesznek képesek a testhőmérsékletüket megtartani a vízben, így a szárazföldre kényszerülnek, ahol viszont az éhenhalás fenyegeti őket.

A béke nem exportcikk

Harmincnégy évig készült arra, hogy király legyen. Egy héttel a trónra lépése előtt tudta meg, hogy mégsem ő lesz az uralkodó. Pedig felesége már a palota új dekorációját is megterveztette. A hoppon maradt koronaherceg évekig eltűnt a nyilvánosság elől, de az utóbbi években békenagykövetként igyekszik kamatoztatni kivételes kapcsolatrendszerét. El-Hasszán Bin Talal jordániai herceget, a néhai Husszein király öccsét a budapesti Közép-Európai Egyetemen tartott előadása után kérdeztük terveiről.

Sarkozy nagy álma

A néhai Római Birodalomban a mediterrán partvidék országait egyszerűen „mare nostrum”, azaz a mi tengerünk névvel nevezték. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök szerint aktuális a „Mediterrán Unió” létrehozása, ami híd lenne Európa és Afrika, valamint a Közel-Kelet között.

Belföld

A török hódoltság paradicsom volt

Debrecen élni fog az értékalapú ingatlanadó kivetésével? – Az ingatlanadó abban a formában, ahogy a parlament döntött róla, szerintem kivitelezhetetlen. Elvileg sem értek vele egyet, a megvalósítás módjával meg végképp nem.Elvileg miért nem ért egyet?– Mert a valós magyar helyzetből indulok ki. Az emberek adóterhelése már nem növelhető! Ha a kormány valóban adóreformot akar csinálni, azt csakis úgy lehet, hogy csökkenjen az adóterhelés. Ha új adónemet akarnak bevezetni, akkor legalább két régit el kell törölni. De az a módszer, hogy nem nyúlok a rendszerhez, csak újabb és újabb adókat vetek ki, ez nonszensz. Másrészt hiányzik az apparátus, az információ, a nyilvántartás, ami alapján az értékalapú ingatlanadót ki lehetne vetni. A kormány kapkod: most látszik, milyen hiba volt az illetékhivatalokat az önkormányzatoktól elvonni, és az APEH-hez rendelni, mert így éppen az önkormányzatnak nincs olyan hivatala, melyen keresztül információt kaphatna az ingatlanokról.

Lejárt a komédiázás ideje

Kormányozni kell végre – mondja Lengyel László. Arról beszél, hogy percekkel vagyunk az előtt, hogy mindkét vezérelvű párt vezérét Brutusaik félretegyék, s hogy könyvelőket ültessenek helyükre, akik majd csendben kormányoznak. S arról, hogy egyre láthatóbban kezd kibontakozni egy új liberális-konzervatív párt körvonala.

Kilövési engedély Kókára?

„Tapasztalható, hogy Kóka János esetében még a szocialisták is kiadták a »kilövési« engedélyt, ami az SZDSZ számára aggasztó jelenség, a sajtóviszonyokról is görbe tükör” – vélekedett lapunknak egy szabad demokrata vezető, aki történetesen nem is számít a pártelnök támogatói köréhez. Bár az SZDSZ-ben egyre többször elhangzik a koalícióból való kilépés ötlete, mint legutóbb a párt országos tanácsának ülésén, mégis inkább a tanácstalanság a jellemző a liberális pártra.

Hit és értékek

Nem lehet bezárni

„Hosszú távon Mohamed lesz a befutó” – állította tíz éve megjelent nagysikerű könyvében Samuel P. Huntington. Szerinte a 21. században a világvallások közötti versenyből az iszlám kerül ki győztesen. Az iszlám országok propagandája és a nyugati sajtó jelentős része is azt igyekszik sulykolni, hogy a muzulmán országokban nincs értelme és nem is tanácsos a kereszténységről beszélni. Ezt látszott igazolni szeptemberben az afgán terroristák fogságába esett dél-koreai missziós csoport kálváriája is, amelyből az áldozatok kerültek ki megszégyenülve. A médiahírek árnyékában azonban egyre több információ érkezik arról, hogy mind több iszlám országban meglepően gyorsan terjed a keresztény hit. Az új jelenséget Joel Rosenberg amerikai újságíró mutatta be Epicentrum című – hamarosan magyarul is megjelenő – könyvében.

Gospel az életért

Helen Berhane eritreai gospelénekes lányával együtt Dániában kapott menedékjogot november elején. A hatalommal vívott harca több mint három évig tartott – most végre biztonságban tudhatja életét.

HÁTTÉR

Európa fázik

Európát meglepte a korai tél. Erős havazások, viharos széllökések és ötméteres tengerhullámok keserítették meg sokak életét az elmúlt napokban több országban is. A meteorológusok nem kecsegtetnek túl sok jóval a következő hónapokra sem.

Nem indul a perlavina

Noha a kormánynak sikerült a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosításait átnyomni az országgyűlésen, Sólyom László vétója egyelőre útját állja az új szabályozás bevezetésének. A baloldali többség által megszavazott verzió szerint a jövőben nemcsak az perelhetett volna, akit „lezsidóztak, lecigányoztak, lenáciztak, leszektáztak vagy lebuziztak”, hanem bárki, aki a megsértett kisebbséghez tartozik, illetve jogvédő szervezet tagja. Míg a szocialisták továbbmennének, és börtönnel sújtanák a gyűlölködőket, a jogvédők a jelenlegi jogi lehetőségeket is bőségesen elegendőnek tartják a szélsőséges esetek kezelésére.

Disznóvilág

Nem foglalták el állataikkal a Kossuth teret a sertéstartók, miután az agrártárca megegyezett a gazdákkal egy 14-15 milliárdos támogatásban. A segítség sokaknak már későn jön: az ágazat egyébként is meglévő problémáit tetéző gabonaválság miatt sorra zárnak be a sertéstelepek.

Mikor a Gyurcsány-kormány politikája kincsesbánya

Szerencsés történelmi fejlődésű országokban a szakszervezeteknek éppúgy megvan a maguk helye, mint a közélet egyéb szereplőinek. Történetesen az, hogy munkavállalói érdekeket fogalmaznak meg, és – ha kell – a szervezett utcai demonstrációk eszközével is élnek. Kevésbé szerencsés múltú országokban a szakszervezetek pontosan olyan suta közéleti szereplők, mint a jóval inkább szem előtt lévő pártok.

Tanulni, de kinek a pénzén?

Bár a Fidesz egyértelműen politikai kérdéssé tette a tandíjat, a felszín alatt egy érdekes filozófiai vita is meghúzódik: vajon közjó-e a felsőoktatás, és mint ilyen, az állam köteles finanszírozni, avagy a felsőoktatást igénybevevők a saját jövőjüket építik, azaz magánbefektetésről van szó, ezért teljesen természetes, hogy hozzá kell járulniuk a képzés költségeihez?

Jön a lelkiismereti biztos

Ha a tárgyalássorozat az eddigi ütemben halad, akkor Magyarországon januártól – Európában egyedülálló módon – ombudsmani szinten lesznek képviselve a „jövő generáció” ügyei.

Gyilkos zenék

A finn Tuusla városka középiskolájában hét diákot és egy felnőttet lemészároló Pekka-Eric Auvinen a YouTube weboldalára Sturmgeist89 (Viharlélek) néven egy Mészárlás a Jokela középiskolában 2007. november 7 -én című anyagot töltött fel, melynek aláfestő zenéjét a KMFDM aggro industrial zenekar adta. Egy év eleji brit felmérésben pedig az intelligenciaszintjük alapján a legfelső 5 százalékba sorolható National Academy for Gifted and Talented Youth diákjai a kemény zenei műfajokat „zsigeri brutalitásuk” miatt dicsőítették.

A tunguzi meteor

Meteorit, űrhajó, üstökös, gigantikus gömbvillám, földönkívüliek időgépe? Hogy mi is történt pontosan a szibériai Tunguzban egy híján száz éve, arról annyi teóriát alkottak, hogy felsorolni is nehéz: minden kétséget kizáró magyarázat azonban máig sem született a katasztrófára.

Tesztelik a közvéleményt

Lesz-e harmadik erő? – teszi fel a kérdést Vígh Gábor a Hetek hasábjain. Ez az erő már itt van, és keresi azt a testet, amelyben megnyilvánulhat, keresi azt a fejet, amelyik koordinálja majd a test mozgását.

KÁVÉSZÜNET

Kié lesz az Aranylabda?

A legnagyobb elismerés, ami focistát érhet, az Aranylabda. Olyan csillagok, mint Paolo Maldini vagy David Beckham sosem kapták meg. Ezúttal összegyűjtöttük azt a hét játékost, akik idén eséllyel pályáznak a kitüntetésre. A hivatalos végeredményt december 2-ára ígérik.

Beláthatatlan jövő

Európában egyedülálló őssejtkutató laboratóriumot adtak át Kaposváron múlt héten. A magánklinika engedélye egyelőre kutatásra és sejtbanki tevékenységre szól, de az őssejtekkel való gyógyításra várhatóan már jövő évtől sor kerül. A tervek szerint havonta kétszáz kezelést végeznek majd itt, olyan betegeken, akiken a ma elérhető gyógymódok nem segítenek. A hazai klinika, amelynek létrejötte Seffer István plasztikai sebész nevéhez kötődik, nemzetközi szaktekintélyekből álló orvosgárdával működik.

Az aranyérem és ami mögötte van

Idén végre magyar középiskolás is bekerült a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia aranyérmesei közé. Hosszú szünet után igazi elismerést jelentett ez nemcsak az illetékes iskola, hanem az egész ország számára is. Köztudott, hogy a nemzetközi reáltudományos diákversenyek élmezőnyéből a magyar fiatalok mára gyakorlatilag kikoptak, hogy egyre inkább átadják a helyüket a feltörekvő, a tudást kitörési pontnak tekintő ázsiai diákoknak. Az idei magyar díjazott érdemét nem kis mértékben növeli, hogy jövőre Magyarországon rendezik meg a 40. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiát.

Téli élménykert az állatkertben

November 16-tól egészen december 24-éig különleges programokkal várja a családokat a Fővárosi Állat- és Növénykert. Harminckilenc napon át változatos gyermekprogramokkal, játékparkkal, játszóházzal, állatbemutatókkal kedveskednek az apróbb és nagyobb látogatóknak.

Hullik már a vakolat

Marihuána, hasis, cannabis, kokain és egyéb, házilag előállítható amfetaminszármazékok enyhítik Pamela Anderson boldogtalanságát mostanság. Barátai szerint Pamela haláltáncot jár, a hepatitis C-fertőzéssel, valamint önpusztító életvitelével az orvosok maximum tíz-tizenöt évet jósolnak még a negyvenéves Baywatch-sztárnak, aki harmadik férjével, Rick Solomonnal a múlt hónapban házasodott össze a szerencsejáték fellegvárában, Las Vegasban. Egy pókerpartin ismerkedtek össze, amikor is a playmate 250 ezer dolláros adósságát helyben le is tudta.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!