hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 02. 29. (XII/9) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Irán nem tágít, dúsít

Két év diplomáciai huzavona után az Egyesült Államok és más vezető nagyhatalmak a héten ismét tárgyalóasztalhoz ültek, hogy megvitassák Irán nukleáris programját. Amerika mellett Anglia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország részvételével zajlanak a tárgyalások. Az európai országok képviselői a Washington által favorizált újabb gazdasági szankciókkal szemben állítólag javaslatot tesznek majd gazdaságserkentő intézkedésekre is, ha cserébe Teherán felfüggeszti az urándúsítást.

Ideje, hogy Európa felébredjen

Irán térdre kényszeríti a nagyhatalmakat, és folytatja atomprogramját – jelentette ki az iráni elnök egy nagygyűlésen a perzsa ország déli részén. Ahmadinezsád újabb kirohanást intézett Izrael ellen. Most „mocskos kis baktériumnak” nevezte a zsidó államot, amelyet szerinte vadállatként rászabadítottak a közel-keleti térségre.

Kapcsolat nem volt, csak gyűlölet

Belgrádban súlyos sérelemként és egyben jogellenes lépésként élik meg Koszovó függetlenségének kikiáltását és annak nyugati elismerését, ugyanakkor nem tapasztalható háborús hangulat. Szerbiai elemzők szerint a legnagyobb veszélyt a radikálisok előretörése jelenti, akik a „szerb bölcső” elvesztése miatt nemcsak az Európai Unióval, hanem az egész világgal is készek összeveszni.

Koszovó és a palesztin kérdés

Koszovó amerikaiak által támogatott egyoldalú függetlenségi nyilatkozata súlyos jogi problémák forrása lehet. A palesztinok ugyanis Izrael beleegyezése nélkül is kikiálthatják a függetlenségüket.

Belföld

Dacpolitika foglya Sólyom

Lapzártánkat követően látja vendégül a parlamenti frakciók vezetőit Sólyom László, miután a hét elején újabb két ombudsmanjelöltjére mondott nemet az országgyűlés. A jelek szerint a köztársasági elnök nem fogja tudni megtörni azt az íratlan szabályon alapuló tradíciót, amelynek értelmében pártok közötti alku eredményeként születik konszenzus a jelöltek személyéről. Lapunk nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a következő jelölés előtt az államfő „rászánja magát az egyeztetésre”.

Oknyomozás a köbön

A Fidesz szavazatvásárlással vádolja az MSZP-t, az MSZP manipulációval vádolja a Fideszt a nyírségi romavoksok kapcsán. Durvul a népszavazási kampány.

Sógor, koma, jó barát

Kellemetlen helyzetbe hozta a kormánypárti politikai elitet Gulya András, a MÁV Cargo privatizációjában kétmilliárd forint sikerdíjat elérő Geuronet Bt. egyik tulajdonosa. A parlamentben és különféle fogadásokon jól forgolódó lobbista ugyanis az iwiw közösségi portálon gyakorlatilag a fél kormányt bejelölte ismerősének. Ausztriában óriási botrány van kibontakozóban a cége miatt.

Gyurcsány adócsökkentést ígér

Tavaszra parlament elé vihető törvényjavaslatot kell készíteni ahhoz, hogy az adóváltoztatások 2009-ben bevezethetők legyenek. Három lehetséges, 2009-ben megvalósítható adóváltoztatási koncepciót vázolt fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémián.

A hét eseményei

Paprikajancsi vs. Lárifári Gyurcsány Ferenc szerint nem államférfiúi magatartás, ha valakinek a nemzetről alkotott víziója egy háromszáz forintos kérdésben ragadható meg. A miniszterelnök a kapcsolat.hu-nak adott videóinterjújában úgy fogalmazott: el lehet dönteni, ki akar paprikajancsi lenni és ki államférfi. Orbán Viktor erre azt válaszolta, hogy lárifári. „Lassan mondom, hogy mindenki megértse: az ország unja a sehova se vezető, ostoba vitákat” – mondta Orbán.Fideszes imaóra Veres András püspökkel Ötven-hatvan fideszes és kereszténydemokrata politikus vett részt hétfőn egy református gyülekezet templomában tartott és Veres András katolikus püspök által vezetett „imával egybekötött elmélkedésen”. A felekezeti hovatartozás soha nem volt szempont semmilyen tisztség betöltésében – mondta a Heteknek Répássy Róbert frakcióigazgató, és leszögezte azt is, hogy a részvétel a hétfői programon teljesen fakultatív volt. Jegelés az SZDSZ-ben Bár alaposan egymásnak estek a különféle klikkek az SZDSZ-ben, mégis úgy tűnik, hogy a népszavazásig mindenki inkább a kivárásra játszik. Addig is jogászok vizsgálják, hogy a választási csalás gyanúja miatt Kóka János által bejelentett küldöttgyűlést milyen felhatalmazással lehetne megtartani. Az SZDSZ pártszabálya szerint ugyanis a normális, kétévenkénti küldöttgyűlés mellett „rendkívülire” csak kivételes esetben, például az elnök lemondásával lehetne sort keríteni. Annak viszont rossz üzenete lenne, ha a Hír Tv műsora és egy sértett küldött miatt – azaz, ahogy a párton belül mondják: „az ellenzék kottáját játszva” – Kóka akár átmenetileg is lemondana.

Hit és értékek

A Tízparancsolat (2.)

Folytatva a Tízparancsolat múlt héten elkezdett témáját, újra emlékeztetni szeretnék arra, hogy a két kőtábla közül az elsőn az ember Istennel való kapcsolatát szabályozó parancsolatok vannak, míg a másodikon az embernek a másik emberhez való viszonyára vonatkozóak. Ma az első kőtábla első, legfontosabb útmutatásával foglalkozunk.

Újjáélesztenék Babilont

Az iraki kulturális minisztérium és az UNESCO újjáépítené Babilont. Az ősi város helyén virágzó kulturális, turista- és kereskedelmi központ létesül majd, bevásárlóközpontokkal, hotelekkel, vidámparkkal. Babilon rekonstrukcióját még Szaddám Huszein kezdte el 1985-ben. A volt iraki diktátor több mint 500 millió dollárt költött a város helyreállítására. Az új terv megvalósításához a szándék és a pénz már megvan, csak a béke hiányzik – igaz, az nagyon.

A választás szabadsága

Az amerikai elnökválasztás kapcsán sokan felhívták a figyelmet arra, hogy milyen politikai előnyökkel jár egy társadalom számára az, ha már az előzetes kampányban több tízmillió ember véleményt nyilvánít. A szabad választás tradíciója azonban Amerikában nem korlátozódik csupán a politikai életre. Egy friss tanulmány szerint ugyanezek a dinamikus elvek érvényesülnek a vallásgyakorlásban is. Az amerikaiak közel fele – függetlenül a szülei vallásától – felnőttkorában dönti el, hogy akar-e valamelyik felekezethez csatlakozni, és ha igen, melyikhez.

Európában a vallás inkább röghöz köt

Léteznek-e hazánkban olyan kutatások, amelyek az egyes felekezetek közötti mozgásokat, a hívők más egyházakhoz történő „átigazolásait” tanulmányozzák?– Egyelőre nincsenek ilyenek, és ennek egyik oka az, hogy Európában, így nálunk sem jellemzőek azok az amerikai típusú „vándorlások”, amelyek néhány év alatt átrendezik egy ország vallási térképét. Az amerikai egyházak zöme Európában nem tömegegyház, ezért nem is tudna olyan szabadpiaci jellegű mozgás kialakulni közöttük, mint a tengerentúlon. És ismereteim szerint az Egyesült Államokban is elsősorban a fekete közösségekben, valamint az ázsiai bevándorlók között gyakori, hogy korábbi vallásukat feladva csatlakoznak valamelyik főáramú amerikai egyházhoz. Sok fekete közéleti vezető önéletrajzában látjuk, hogy pályája egy bizonyos szakaszában iszlámhívő volt. És az, hogy ez már csak múlt idő, arrafelé senkit nem ejt zavarba.

HÁTTÉR

Pokoli hálóban

A cannabisszármazékok fogyasztása tekintetében Magyarország az európai mezőny alsó harmadában, az egyéb tiltott drogokat tekintve viszont a középmezőnyben áll. A korábbi tranzitstátusból célországgá váltunk, a schengeni határnyitás és a kiújuló délszláv válság pedig tovább rontja drogháborús esélyeinket. Ráadásul ma már nem csak a valóságtól menekülő fiatalok nyúlnak a szerhez – a drog a szórakozás egyik állandó „kísérőjévé” vált. A legveszélyeztetettebb a középiskolás korosztály.

A BKV esete a titokzatos Paraméterkönyvvel

Szokatlan egyetértésben lépett fel minden érintett: a kerületi polgármesterek, a dolgozók és az utasok a BKV hálózatátalakítási tervei ellen. Ha elfogadnák a munkaanyagot, akkor a kisebb fejlesztések mellett közel tíz százalékos teljesítménycsökkenésre kerülne sor hálózatfejlesztés címen a közlekedési vállalatnál. A tervezet kapcsán a BKV az előnyöket hangsúlyozza, az ellenzők pedig a tömegközlekedés szétveréséről beszélnek.

Átalakítják Budapest legrondább metrómegállóját

Budapesten hamarosan átalakítják a Köki – Kőbánya–Kispest metróvégállomás – környékét, és a régi, ’80-as években épült, elavult épületkomplexumot egy teljesen újjal cserélik fel.

Mit old meg a népszavazás?

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?” – teszi fel a kérdést a Fidesz a nemzetközi nőnap másnapján. A plakáterdő azt sugallja, hogy ha a jövőt szeretnénk elindítani, „igent” kell mondanunk, ha pedig a józan ész nevében döntünk, a válaszunknak „nem”-nek kell lennie.

Haraszt yuml

Legalább ezer kép lóg a falakon, tárgy fekszik az asztalon, komódokon, polcokon, szerte a lakásban. Sok gyűjtő otthonában jártam már, ahol szintén műtárgyak lógtak a falon, de Önnél mintha a képek – amik persze műtárgyak, sőt, a 20. század legjelentősebb alkotóinak a munkái – keretbe foglalt baráti üzenetek, névjegyek lennének. – Ahogy mondja. Körülbelül kétszáz barátom munkái vesznek körül, Kornistól Deim Pálon át egészen Fehér Laciig. Mikor az ember valakivel barátságot köt, megszereti az alkotásait, azaz a keze nyomát is. Van olyan is, hogy az embert még nem ismerem, csak a munkáit, és azokon keresztül hasonló gondolatmenetet, lüktetést, humort vélek felfedezni, mint amit esetleg én is képviselek. Ilyenkor a munkáin keresztül szeretem meg magát az embert, és elkezd izgatni a személyisége. Ilyenkor a munkáin keresztül kezdek barátkozni vele. De az elválás mindig nehéz, mert fájdalom, elmúlás, lemondás van benne, de ha a barátom munkája nálam van, olyan, mintha mindig velem lenne, ott van a kézjegye. Ilyen módon a „távolabbi családtagjaim”, barátaim, szeretteim mindennapos vendégeim a házamban. Bárhova pillantok, egy-egy régi találkozás, beszélgetés örömét élem újra át. Ha végigjön velem zegzugos házamban, szinte „elmesélődik” az elmúlt fél évszázad. E képek alkotóinak jelentős része a sorstársam is, őket sem engedte szóhoz jutni a hatalom.

Sávváltás

Tökéletes időzítés – így kommentálta a pénzügyi szakma a jegybank döntését, miszerint eltörlik a forint árfolyamsávját. Ez a lépés hozzájárulhat az infláció elleni eredményesebb küzdelemhez.

Botránylavina

Miért fizetett a német titkosszolgálat 5 millió eurót lopott banki adatokért? Miért csal adót valaki, ha havi félmillió eurót messze meghaladó legális jövedelme van? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vet fel Németország sorozatban már harmadik, egész országot megrázó gazdasági botránya.

A hét eseményei

A Skoda hajtottaSzlovákia bruttó hazai termékének (GDP) egynegyedét és az ország kivitelének egy-harmadát már az autóipar adja. Egy dokumentum szerint az elkövetkező 3-4 évben az ágazatban további 40 ezer új munkahely keletkezik, vagyis 2012-re a járműgyártás együttesen 100 ezer főt foglalkoztat majd. Ekkorra Szlovákia autókibocsátása meghaladja az évi 840 ezer darabot (2007-ben már túllépte az 500 ezret), ami az ezer főre jutó legyártott gépkocsik terén abszolút világcsúcsnak számít. Rekordon a búza áraA világ búzakészlete 30 éves mélypontra zuhan idén – véli az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma. A kedvezőtlen időjárás következtében Európában, Kanadában és Ausztráliában is csökkent a termelés, így a búza ára az elmúlt évben megduplázódott.

KÁVÉSZÜNET

Reményteli korosztály

Reménykeltő változások történtek a magyar labdarúgó-válogatott keretben: míg a csapat négy-öt évvel ezelőtt, néhány kivételtől eltekintve idősödő játékosokból állt, akik itthon vagy Németországban futballoztak, a mai válogatott kerethez fiatal focisták tartoznak, akiknek több mint 95 százaléka külföldön rúgja a bőrt. A jelen legjobbjai főleg az angol másodosztályban, Németországban vagy Hollandiában alkotnak hétről hétre kiválót. A jövő még biztatóbb lehet, hiszen utánpótlásszinten igazi sztárcsapatokban fedezhetünk fel magyar neveket.

Chris Rea

Éppen két éve vettünk búcsút Chris Reától. Akkor úgy tűnt, betegsége nem engedi vissza többé a koncertek világába. Sokak örömére a zenész nem tartotta meg fogadalmát, és most The Fabulous Hofner Blue Notes című turnéja keretében egy új formáció kíséri Budapestre. A közönség is őt kíséri: odaadó figyelemmel – immár harminc éve.

2008 a vizek éve

A belföldi turizmus ösztönzése céljából a Magyar Turizmus Zrt. minden évben egy-egy kiemelkedő tematika köré szervezi kedvcsináló kampányait: az idei év a Vizek éve lesz. Ennek keretében tavasszal és ősszel az egészségturisztikai kínálat népszerűsítésére, nyáron pedig hazánk élővizeinek megismertetésére kerül a hangsúly. Minden hónapban egy-egy turisztikai régió mutatkozik majd be, és várja szállásdíjkedvezményekkel a vendégeket. Az extrém sportoktól a csendes biciklitúrákig széles a kínálat.

Az olajpolgár nyomorúsága

A Vérző olaj egyedülálló film. Kemény és kegyetlen, de amit bemutat, az elrettentő és hiteles. Amerikai filmben ritka az olyan életút részletezése, ahol nincs hit, elfogy a reménység, és a szeretet – vagy valami olyasféle – csak nyomokban lelhető fel. Itt még az „end” se „happy”, hanem pecsétje egy lélek elveszésének. Ám ha nem könnyű sztorit sejtve tévedünk be rá, még kaphatunk is tőle: hogyan ne éljünk, mivé ne váljunk.

Élményözön Kaposvárott

A hazai turizmus legnagyobb információs szervezete a Tourinform-hálózat: 150 irodáját tavaly 2,6 millió turista kereste fel országszerte. 2007-ben első ízben ítélték oda a Magyar Turizmus Zrt. rangos elismerését, az Év Tourinform-irodája díjat, amelyet a kaposvári önkormányzat nyert el. A belföldi és helyi turizmusban rejlő lehetőségekről Máyerné Bocska Ágnes, a kaposvári Tourinform vezetője beszélt lapunknak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!