hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 11. 30. (XI/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Fordulópont

Hét év szünet után a héten újrakezdődtek az Egyesült Államokban a magas szintű tárgyalások az izraeli–palesztin békekötésről. Az annapolisi konferencia célja nem maga a megállapodás, hanem az 1991-ben Madridban elindított, majd Oslóban részleges megegyezést hozó folyamat felelevenítése és egy új tárgyalási menetrend kialakítása volt. Az alku bonyolultságát jelzi, hogy a főszereplőkön kívül további 48 állam – köztük 16 arab ország – képviseltette magát a rendezvényen.

Megbukott az acélférfi

Meglepő eredménnyel zárultak az ausztrál választások: egy évtized sikerei után súlyos vereséget szenvedett a George W. Bush által „acélférfinak” titulált, és a Nyugat egyik legsikeresebb politikusának tartott John Howard miniszterelnök, akinek még saját választókörzetében sem sikerült győznie. Utódja, a munkáspárti Kevin Rudd még jobb jövőt ígér. Howard személyében – Tony Blair, José María Aznar és Silvio Berlusconi után – az utolsó olyan jelentős nyugati vezető is távozik posztjáról, aki 2003-ban támogatta a Irak ellen meghirdetett koalíciót.

Putyin-kampány Putyinért

Vasárnap, december 2-án voksolnak az orosz polgárok parlamentjük alsóházának, az állami dumának a képviselőire. Pontosan három hónapra rá kerül sor az országban az elnökválasztásra. A két esemény azonban szorosan összefügg egymással. A parlamenti választást joggal tekintik úgy, mint az elnökválasztás nyitányát. Feltehetően ugyanis az előbbi eredményétől is függ, hogy milyen formában gyakorolja majd a továbbiakban a hatalmat Vlagyimir Putyin.

Belföld

Távolodó Nyugat

Kádár János miatt nem lehet Magyarországon értelmes reformokat végrehajtani, vagy azért, mert olyan a kormány, mint egy orosztanár? Interjú Bozóki András politológusprofesszorral.

Éled a tetszhalott

A Liga által szervezett országos sztrájkok és tüntetések kapcsán megélénkült az érdeklődés a tetszhalott állapotukból éledező magyar szakszervezetek iránt, melyeknek – nyugat-európai társaikhoz képest – még bőven van hová fejlődniük.

Egyház-finanszírozás újratöltve

2009-től új finanszírozási modell érvényesül az egyházak egyszázalékos támogatási rendszerében, melynek köszönhetően akár 30 százalékkal kevesebb állami pénzhez jutnak majd az érintett felekezetek.

A hét eseményei

Tarolna a Fidesz, kibukna az SZDSZ és az MDFA Fidesz kétharmados többséget szerezne, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások – olvasható a Tárki közvélemény-kutatásában. A biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága jelenleg 67 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 23 százalék. A Tárki novemberi pártpreferencia-kutatásai szerint csak a két nagy párt jutna be a parlamentbe. A biztos szavazó pártválasztók négy százaléka adná voksát az SZDSZ-re, két százaléka pedig az MDF-re. Darálás a koalícióban? Az egészségügyi bizottság leszavazta az MSZP-s Tóth Károly indítványát, melyben a Fidesz által támadott vizit- és ápolási díjat törölte volna el. Ellenben a költségvetési bizottság megszavazta a szocialista renegát felvetését. Egyébként az egészségügyi bizottság mintegy száz olyan módosító indítványra bólintott rá, amelyeket a kormány nem támogatott. A szavazásdömpingben, úgy tűnik, a szocialisták ledarálják a kormány egészségügyi elképzeléseit.

Hit és értékek

Nyughatatlan vadnyugat

Marcona hősök, akiknek hűséges járgánya éppen egy lóerős, kezük, mint a villám, bőrük cserzett, tekintetük átható, modoruk reszelős: ők a vadnyugat fiai, akik szezonálisan időről időre divatba jönnek, ahogyan a westerncsizma. Most a vadi új vadnyugati filmek kapcsán is az az érzésünk: mintha csak ránk öntötték volna – idén ősszel több film is a mozivásznakra került, jóllehet egyelőre a tengerentúlon. Neves művészek verődtek össze, hogy rácáfoljanak azokra, akik temetnék már a műfajt.

Világszenzáció az őssejtkutatásban

Áttörés történt az őssejtkutatás területén: japán és amerikai kutatók egyidejűleg jelentették be az elmúlt héten, hogy felnőtt testi sejteket embrionális őssejtekké alakítottak át. A módszer új dimenziót nyit a gyógyításban: így ugyanis az eddiginél egyszerűbb módon lehet őssejtekhez jutni, amelyeknek segítségével elhalt sejteket, szöveteket lehet majd pótolni.

Büszke minaretek

Az elmúlt ötven évben Európa muzulmán közösségei jelentős mértékben megerősödtek. Szakértők úgy vélik, az iszlám rohamléptekkel halad afelé, hogy Európa meghatározó vallásává váljon. Ennek egyik jele, hogy egymás után épülnek új mecsetek Nyugat-Európa-szerte. Az új iszlám központok a vallási funkció mellett komoly közösségszervező szerepet is betöltenek: különböző szintű Korán-iskolák, könyvtárak, étkezdék és tanácstermek találhatók a nagyobb intézményekben.

Pjotr atya remetéi

Egy orosz ortodox vallási csoport tagjai föld alatti barlangba zárkózva várják a világvégét, amely szerintük 2008 májusában következik be. Az oroszországi Penza tartomány november közepe óta az esti híradók rendszeres főszereplője, mióta az egyházi és világi hatóságok hasztalan próbálják kicsalogatni a szektatagokat, akik azzal fenyegetőznek, hogy ha erőszakot alkalmaznak velük szemben, felgyújtják magukat. Vezetőjük, Pjotr Kuznyecov ellen eljárás folyik, ezenkívül pszichiátriai kezelésben részesítik, mint kiderült – nem először.

HÁTTÉR

Hol tanul az elit?

A napokban hozta nyilvánosságra a világ legjobb egyetemeit rangsoroló listáját a Times Higher Education. Az idén negyedik alkalommal összeállított rangsor, amely ezúttal is a Harvard Egyetemet tartja a világ legjobbjának, egyértelmű angolszász dominanciát mutat az elit egyetemek világában.

Magyarok amerikai szemmel

Nemzetközi piacra szakosodott amerikai fejvadász cég összeállította többek között a „magyar profilt” is, mellyel a külföldieket készíti fel a magyarországi munkára, tárgyalásokra. Az összeállítás kiemeli a magyarok erős „függőségi kultúráját”, amelyben ugyanakkor már érezhető a generációs különbség: a ma 35-40 év alatti – a munka világába a rendszerváltás idején vagy azt követően kilépő – nemzedék már egész máshogy áll hozzá az élethez, mint az idősebb generáció, akiknek a társas kapcsolatait még sokkal jobban meghatározta a rendszerváltás előtti világ.

Kalandozó magyarok

Valóságos legendák keringenek a külföldi munkavállalás körül. Gyors siker és modern rabszolgaság, a két leggyakrabban elhangzó érv és ellenérv a külföldi munkavállalással kapcsolatban. A szakemberek szerint egész korosztályok tűnnek el itthonról, egyszerűen felszippantja őket a közös Európa nagy olvasztótégelye. A folyamat a közeljövőben még inkább erősödni fog, aminek a hazai munkaerőpiacra is pozitív felhajtó ereje lehet.

A harangöntő

Gombos Miklós őrbottyáni műhelyében vagyunk. Ezt a szakmát sehol a világon nem tanítják. Mindenütt több száz éven át a családon belül apák adják át a tudást fiaiknak. Így van ez Magyarországon is.

Tarol a retro

Soha nem tapasztalt fölénnyel győzött az idei választáson a Fiat új retro-minije. Az első alkalommal 1964-ben kiosztott díj eddigi történetében még nem volt arra példa, hogy az első és a második helyezett közti pontkülönbség elérje a 60-at, márpedig most ez történt. A 22 ország 58 újságírójának részvételével tartott szavazáson 25-25 pontot oszthattak ki személyenként a bírálók, a második helyezett a Mazda 2, a harmadik pedig az új Ford Mondeo, míg a negyedik helyre a Szlovákiában gyártott Kia C’eed „futott be”.

Turbulencia a Gripen körül

Egyre nagyobb vihar kerekedik a Gripen vadászgépek beszerzése körül. Már nemcsak a svéd ügyészség, hanem az amerikai hírszerzés, a CIA is nyomoz a svéd–brit vadászgépek cseh és magyar vásárlása ügyében.

Ej – biztosan – ráérünk arra még?

A karácsonyi sürgés-forgás főszereplői között – a gyerekek után – vétek lenne kihagyni a nagyszülőket, hiszen az ünnepek nélkülük, valljuk be, sokkal szegényebbek volnának. E heti írásunk célja az, hogy a médiában manapság gyakran hangoztatott demográfiai válság ellenére megnézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy 10-20-30-40 év múlva a legfőbb gondunk nekünk is az unokák és gyerekeink megörvendeztetése legyen.

A hét eseményei

USA: most jön a neheze? A svájci nemzeti bank alelnöke szerint a pénzügyi piacok válsága augusztus óta számottevően mélyült, és a helyzet igen „komoly”. Amerikai szakértők ugyancsak úgy vélik, hogy a hitelválság következményeit tekintve a „neheze még hátravan”. A válságban második tünethullámot várnak, sok tekintetben kifejezettebbet, mint az augusztus 9-től számítható első hullám volt. Amerikai szakértők arra alapozzák az újabb válsághullámmal kapcsolatos jóslataikat, hogy a fellépő visszafizetés-kiesések a fennálló hitelek esetében erős hitelkamat-növekedéshez vezetnek. A Bank of America adatai szerint ez csupán jövőre mintegy 362 milliárdnyi, változó kamatozású hitel esetében áll majd elő. A kamatemelkedés a legtöbb adósnál jelentős, akár több száz dolláros havi törlesztés-növekedéssel jár, és ezt sokan nem bírják majd fizetni.

KÁVÉSZÜNET

Balhé az alagútban

Kósz Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó, Pécs városának sportszimbóluma. Éppen ezért különösen nagy port kavart, hogy a népszerű kapus – csapattársával együtt – összebalhézott a rendőrséggel.

A kövérség ára

A 2-es típusú cukorbetegek száma exponenciálisan növekszik – ők azok, akiknél a baj kiváltó oka a helytelen életmód, illetve az elhízás. Ha nem történik változás, hamarosan beköszönt az az időszak, amikor az újabb generáció élettartama rövidebb lesz, mint az előzőé. Winkler Gábort, a Fővárosi Szent János Kórház osztályvezető főorvosát, a Magyar Diabétesz Társaság elnökét a diabétesz okairól és a megelőzés módjairól kérdeztük.

Boldogtalan zsarnok

Új életrajzi könyv jelent meg a legnagyobb francia színésznőnek tartott díva hazájában, Deneuve, a független nő címmel. A ma is aktív, hatvannégy éves sztár nem járult hozzá a kötet kiadásához, ami nem is meglepő, mivel a könyvből fény derül Deneuve édesapjának náci kollaboráns múltjára; az eddig afféle zárkózott, okos és kiegyensúlyozott filmcsillag képében mutatkozó díva helyett pedig egy rideg, számító és boldogtalan nő képe bontakozik ki.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!