hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hét eseményei

2007. 12. 05.
USA: most jön a neheze? A svájci nemzeti bank alelnöke szerint a pénzügyi piacok válsága augusztus óta számottevően mélyült, és a helyzet igen „komoly”. Amerikai szakértők ugyancsak úgy vélik, hogy a hitelválság következményeit tekintve a „neheze még hátravan”. A válságban második tünethullámot várnak, sok tekintetben kifejezettebbet, mint az augusztus 9-től számítható első hullám volt. Amerikai szakértők arra alapozzák az újabb válsághullámmal kapcsolatos jóslataikat, hogy a fellépő visszafizetés-kiesések a fennálló hitelek esetében erős hitelkamat-növekedéshez vezetnek. A Bank of America adatai szerint ez csupán jövőre mintegy 362 milliárdnyi, változó kamatozású hitel esetében áll majd elő. A kamatemelkedés a legtöbb adósnál jelentős, akár több száz dolláros havi törlesztés-növekedéssel jár, és ezt sokan nem bírják majd fizetni.

Repülés drágábban

A fapados légitársaságok a sokszor nulla vagy néhány száz, néhány ezer forintos
jegyárak mellett évről évre növekvő profitról számolnak be. A legtöbb alacsony
díjakkal dolgozó társaság ugyanis nemcsak a költségek oldaláról fogja meg a
kérdést, de a bevételeiben nagy hangsúlyt helyez az egyébként természetesnek
tekinthető szolgáltatások megfizettetésére is. Ugyanez a jelenség egész
Európában jellemző, így széleskörű támogatás övezi az Európai Bizottság azon
törekvését, hogy rendet teremtsen a jegyárak és díjak dzsungelében. Az Európai
Bizottság néhány hónapon belül életbe lépő tervezete szerint a légitársaságoknak
minden kötelező díjat fel kell majd tüntetniük a jegyárakban annak érdekében,
hogy az utas a valós költségek alapján választhasson a járatok között.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!