hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 12. 21. (XI/51) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Karácsony a világ körül: egzotikus ünnepi szokások kelettől nyugatig

Sokak szerint a karácsony a legnagyobb hagyománnyal bíró keresztény ünnep, tévedés lenne azonban azt feltételezni, hogy mindenhol a nálunk megszokott „havas-száncsengős-fenyőfás” tradíciók élnek. Ahogy a világ egyre inkább egy nagy globális faluvá válik, egyre több országban veszik át a karácsonyi tradíciókat, amelyeket aztán sajátos kulturális és spirituális elemekkel tarkítanak tovább. (2007. 12. 21.)

Ki építhet Jeruzsálemben?

Látszólag érdektelen képeket sugárzott néhány éve a CNN egyik élő közvetítése: közel két órán keresztül azt mutatták, amint egy csupasz domboldalon felvonul egy markoló és egy teherautó. A jelenet még akkor is abszurd volt, ha a képek a világ egyik forrpontjának számító Jeruzsálemből érkeztek. A külvárosi új lakónegyed építése azért lett politikai esemény, mert a területet a palesztinok maguknak követelik mint leendő fővárosuk részét, és azzal vádolták az izraelieket, hogy „illegális települést” hoztak ott létre. A Har Homa-i beruházás az elmúlt napokban újra felbukkant a világhíradókban, miután a negyedben az izraeli építésügyi miniszter 300 új lakás építésére írt ki versenytárgyalást. A látszólag ártalmatlan döntés ellen nem csak a palesztinok tiltakoztak, hanem Condolezza Rice amerikai külügyminiszter és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár rosszallását is kiváltotta. A tét természetesen az, hogy ki jogosult dönteni Jeruzsálem jövőjéről…

Belföld

Még fordíthat az MSZP

Az új egészségügyi rendszer nagyobb hitelvesztést fog okozni a kormánynak, mint a népszavazás. Ennek ellenére a következő választás még nem lefutott, mert a posztkádári elit a végsőkig harcolni fog – vélekedik Csintalan Sándor, a Hír TV mukatársa.

Magyar Bálint pillérei

Egyebek mellett a csapvíz fogyasztására való buzdítás és a fiatalok figyelmeztetése a túlzott alkohol- és nikotinfogyasztás veszélyeire, valamint az állatvédelem is szerepel Magyar Bálint szabad demokrata ügyvivő új pártprogramjában, melytől az SZDSZ fellendülését várná. Programja erősen vitatott a pártban, de ellenpontja lenne a Horn Gábor által fémjelzett „nagy ügyek” politikájának.

Biztos fiaskó

Nem szavazta meg hétfőn a parlament sem Péterfalvi Attilának, az adatvédelmi jogok országgyűlési biztosának újraválasztását, sem pedig Nagy Boldizsár megválasztását a jövő nemzedéke ombudsman posztjára. Vélhetően a baloldali képviselők éltek a lehetőséggel, hogy borsot törjenek a köreikben nem túl népszerű köztársasági elnök orra alá.

Melegjogi áttörés

Az igencsak eseménydús őszi politikai szezonban, mintegy mellékesen az Országgyűlés külön törvényben szabályozta a regisztrált élettársi kapcsolat intézményét. A sztrájkok, utcai megmozdulások, népszavazási kezdeményezések viharában tulajdonképpen elsikkadt az a törvény, amely évezredes értékek és hagyományok félretolását jelenti. Cikkünk az elfogadott új törvényt és annak hátterét elemzi.

A hét eseményei

Átment az egészségügyi reform, marad a koalíció Hosszas vitát követően, az ellenzék tiltakozása mellett a Parlament elfogadta az egészségügyi rendszer finanszírozásának reformjáról szóló törvényt. Kormánypárti képviselők szerint nemcsak szakmai, hanem politikai tétje is volt a döntésnek, ha ugyanis nem szavazták volna meg a koalíciós pártok az előterjesztést, akkor nagy valószínűséggel felbomlott volna a kormánykoalíció.Bojkott a nemzet-biztonsági vonalon A napokban NBH-igazgatónak kinevezett Laborc Sándor KGB-s iskolája miatt a Fidesz és a KDNP képviselői a jövőben nem vesznek részt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésein – jelentette be a bizottság KDNP-s elnöke. Tóth Károly MSZP-s képviselő szerint Laborc szakmai alkalmasságát senki sem vonta kétségbe, sőt a Fidesz-kormány idején is vezetőként foglalkoztatták. Szilvásy György miniszter közleménye szerint „az NBH alkotmányosan működik, és nem a pártpolitikai célok képviselete a feladata”.

Hit és értékek

A leviatán nyomában

Néhány hete ismét jó állapotban megmaradt tengeri őshüllőcsontvázakra bukkantak norvég kutatók a Spitzbergák szigetcsoport egyik szigetén. A 29 őslény csontváza között van egy óriási méretű is, melynek koponyája 3 méter hosszú, fogai pedig akkorák, mint egy-egy ananász. Az állatot a pleiszioszauruszok közé sorolják, teljes hossza pedig vélhetően 15 méter volt. A Norvégiától északra található lelőhelyen a kutatást vezető Jorn Harald Hurum szerint szinte nem lehet megtenni száz métert úgy, hogy az ember ne találna egy csontvázat. Az eset újra fölelevenítette a vitát, hogy léteztek-e valóban a Bibliában és számos nép mitológiájában megörökített különleges méretű víziállatok?

HÁTTÉR

Címlaphősök 2007-ből

Nem volt könnyű dolguk idén a Time magazin újságíróinak az Év embere választásakor. A címlapot Vlagyimir Putyin orosz elnök kapta, mögötte sorrendben Al Gore Nobel-díjas volt amerikai alelnök, J.K. Rowling, a Harry Potter-sorozat szerzője, Hu Jin-Tao kínai elnök és David Petraeus iraki amerikai parancsnok végzett. Közben Tony Blair és Jacqes Chirac elköszönt, Fidel Castro és Oszama bin Laden azonban 2007-et is túlélte. Magyarországon kisebb a választék, bár néhány politikusnak itt is kijutott a válságokból.

A zsidó lobbi Amerikában

Az áltudományos tévképzetek lehetnek szórakoztatóak is, de máskor emberek életébe kerülhetnek. Veszélyessé akkor válik egy ilyen nézet, amikor jó hírű tudósok és gátlástalan politikusok kezdik hirdetni. Amennyiben mindehhez az említettek félműveltsége, tájékozatlansága és előítéletessége is párosul, akkor az eredmény egy olyan könyv lehet, mint a John J. Mearsheimer és Stephen M. Walt chicagói és harvardi professzorok által írt The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy. A könyv egy régi antiszemita babona, a világ kormányait a zsidó érdekekért befolyásolni próbáló nagyhatalmú zsidóság toposzának remake-je, politológiának álcázva.

Inga

„A napi észlelések halmaza végtelenül többszörös a följegyezhetőkhöz képest, ahogy a vonatablakban elfutó városok vagy a társaságban körülöttem elhangzó szavak is ott maradnak a megtörténtével megsemmisült időpontsorozatban, ki tudja, hol.”

A szó hatalma

Milyen éve volt az idei? – Nagyon kemény. Két könyvet is írtam, a könyvhétre jelent meg az Egy csecsemő emlékiratai, a napokban pedig a Vigasztalások folytatása, a Lehetőségek könyve. Mint nagy munkák végeztén mindig, most is elhasznált, agyonpiszkált és fáradt vagyok. Ilyenkor aztán rendet kell raknom a kócerájban, a lelkemben. Másfelől persze boldog vagyok, jó, hogy ezt a két könyvet idén megcsinálhattam. Az Egy csecsemő emlékiratait életem egyik legfontosabb szépirodalmi művének tekintem. Harmadik kötete ez annak a vékonyka prózafolyamnak, amit fiatalkorom óta írok. Ráadásul e kötet írása közben jöttem rá, hogy miként lehet eztán multimediális szinten is elkészíteni a könyveimet. Nemcsak felolvasom eztán, amit írok, de már képeket is mellékelek a szöveghez. Ha az olvasó nem óhajtja az én hangomon hallgatni a regényt, de a hozzá tartozó fényképekre – nemsokára talán mozgóképekre – kíváncsi, akkor egyedül a szövegemet futtatja a képek körül, vagy egyszerre hallgatja, olvassa és látja, amit írtam. A végcél egy általam alkotott könyvfilm, a könyvhöz mellékelve, dvd-n. Még néhány év…

A közönség érezhető

„Számomra a művészetnek az alapja, hogy az állóvíz kicsit megmozduljon, és hullámot verjen. Például itt van a rockzene, ami képes volt megváltoztatni generációkat” – vallja lapunknak adott interjújában Demjén Ferenc sokszoros gyémántlemezes előadóművész. Az ismert rockzenész őszintén beszél a politikához való viszonyáról, arról, hogy miért éppen éjjel születnek a slágerei, és hogy kik is az „elveszett gyémántok”.

Egy nagyon hosszú év

Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen volt az előző év a hazai politikában, a válaszunk csak az lehet, hogy hosszú. 2007 valójában 2006 szeptemberében kezdődött, és ki tudja, meddig tart még. 2007 végén nem lezárt, befejezett évvel állunk tehát szemben, s e cikk megírásának pillanatában is könnyen megjósolható, hogy 2008-ban a konfliktusok nemhogy csillapodni nem fognak, de feltehetőleg tovább mélyülnek.

Gárda kontra kerepesi romák

Cigányellenes, magyar gárdás tüntetésről szóló hírek jelentek meg a hét elején. Az érintett intézmény, a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola igazgatója cáfol: nem valaki ellen, hanem a békés egymás mellett élésért vonultak, a Magyar Gárda pedig hívatlanul kívánt csatlakozni.

Rebeka találkozása az élettel

Budavári Zita alapítványán keresztül több tucat magzat és csecsemő életét mentette meg. Ötszáz anya nem kívánt terhességét segítette a szülésig, a tizenöt éves kamaszlánytól az ötvenéves asszonyig, és négyszáz eldobott csecsemőnek talált örökbefogadó családot.

Határeset

A határon túli magyarok körében általános vélekedés, hogy Magyarország schengeni övezethez való csatlakozása még jobban elszigeteli őket az anyaországtól. Igazából nem is az fáj nekik, hogy ezentúl fizetni kell majd az átkelésért, hanem az, hogy továbbra is koloncnak érzik magukat Európa mindkét oldalán.

KÁVÉSZÜNET

A nagy vikingföldi kaland

Izlandra fapados járattal elutazni, és csomagunk elvesztésén nem bánkódni. A kősivatagnak nekivágni kipróbált útitársunkkal, meg az eltört bankkártyával. Gyalogolni hetekig, északról délre átszelni a szigetországot, közben élelmet önuralommal porciózni. Tizenöt fokos nyári napnak igen örülni, ajándéknak látni a gejzíreket, a mesebeli fjordokat, és jégtiszta vizet inni, ám a tej ízére vágyni az első tehén láttán… nos ez az, amit elismerően kalandnak nevezünk, kipróbálni azonban kevesen mernénk. Pedig Horváth Tamás és Imre Gábor pontosan ezt tette.

Szávay: úton a csúcs felé

Idén első alkalommal adták át az ifjú sporttehetségeknek járó Junior Prima díjakat. A kitüntetettek között van Szávay Ágnes is, nem véletlenül: az alig tizenkilenc éves teniszezőnő egy év alatt a világranglista 210. helyéről a 19. helyére ugrott. Ennél előkelőbb pozíciót (7. helyet) csak Temesvári Andrea foglalt el a legjobbak között, több mint húsz évvel ezelőtt.

Ünnepi ízharmónia

Kacsamájhab pirítóson tálalvaHozzávalók: 30 dkg hízott kacsamáj (pecsenyekacsamáj is megfelel), 1 dl konyak, 1 dl tejszín+1 dl tejszínhab, 1 kis fej hagyma, 1 ek. mustár, 2 ek. vaj, 1,5 dkg zselatinpor, só

Programajánló

Régi korok játékainak kiállítása Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Emlékházban. (Gyulai út 5.)

Az örök Mikulás

A nagyszakállú, jóságos, hohohózó, melegszívű nagypapafigura az első helyet foglalja el a leghíresebb fiktív személyek listáján az amerikai Forbes magazin szerint. A Mikulás, alias Télapó - ki gondolná - több mint ezerötszáz éves. Tartózkodási helyét vitatják, ez lehet az Északi-sarktól a lappföldi Korvantunig (Fül-hegyig) bárhol, de amihez nem fér kétség: mindenki hisz a létezésében – legalább gyerekkorában.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!