hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 02. 15. (XII/7) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bin Laden tanítómestere volt

Autóba rejtett bomba végzett Emád Mugnijéval, a Hezbollah terrorszervezet második emberével (képünkön) kedd éjszaka Damaszkusz egyik lakókörzetében. A Hezbollah Izraelt teszi felelőssé a robbantásért, míg a zsidó állam tagadja, hogy ő állna a terrorista likvidálása mögött. Mugnije Oszama bin Laden után az elmúlt 25 év legkeresettebb terroristája volt. Szíriai források szerint a Hamasz terrorszervezet vezetőjével és az iráni külügyminiszterrel találkozott volna Bejrútban.

Rakétaeső és tiltakozás

Illegalitásba vonultak a Hamasz vezetői, miután Izrael bejelentette, hogy a terrorszervezetet teszi felelőssé a gázai rakétatámadások miatt. Előzőleg egyetlen nap alatt 40 rakéta csapódott be Izrael délkeleti részén, Szderót városában. Az egyik lövedék egy utcán sétáló családot talált el, akiknek nem volt idejük fedezékbe húzódni a rakéták elől. Két gyermek megsebesült, közülük egy nyolcéves kisfiúnak amputálni kellett az egyik lábát. A támadás után több száz szderóti tüntető vonult Jeruzsálembe, hogy azt követeljék, a kormány tegyen valamit a védelmük érdekében.

Magyar segély terrorárváknak

50 ezer dollár (9,1 millió forint) adomány gyűlt össze azon a budapesti rendezvényen, amelyet a Hit Csarnokban tartottak izraeli előadóművészek részvételével. A Hit Gyülekezete a hívek által felajánlott teljes összeget a Vision for Israel nevű jeruzsálemi karitatív missziónak utalja át.

Élő emlékeztető volt

Választott amerikai – mondta ma-gáról Tom Lantos magyar születésű amerikai kongresszusi képviselő, aki néhány nappal a 80. születésnapja előtt hunyt el az Egyesült Államokban. Lantos 1981 óta befolyásos képviselő volt, élete utolsó évében a kongresszus külügyi bizottságát vezette. Ő volt az egyetlen holokauszt-túlélő az Egyesült Államok képviselőházában. Idén januárban jelentette be, hogy betegsége miatt visszavonul.

Búcsú helyett székfoglaló

A szovjet gazdasági tervek általában öt évre szóltak. Oroszországban most egy tizenkét évre szóló merész gazdasági-szociális tervet hirdettek meg, méghozzá – látszólag paradox módon – a távozó államfő ismertette azt. Figyelembe véve azonban az elmúlt nyolc esztendő imponáló eredményeit, továbbá azt, hogy Putyin csak az elnöki tisztségből távozik, de továbbra is Oroszország tényleges vezetője marad, mindez már nem is tűnik olyan különösnek.

Mire jó a NATO?

A hétvégén Münchenben rendezték meg a 44. nemzetközi biztonságpolitikai fórumot, melyet a „hadügyek Davosaként” is emlegetnek. A rendezvényen a fő téma Afganisztán, illetve a NATO jövője volt. Az amerikai védelmi miniszter szerint a szövetségben nincs helye olyan államoknak, akik nem akarnak harcolni.

Belföld

Újra vége egy korszaknak

Draskovics Tibor felfelé buktatásával Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag elismerte, hogy az általa 2006-ban megálmodott államreform megdőlt, és kénytelen kiegyezni a párt meghatározó politikusaival. Noha az állandó személycserék azt sugallják a kívülállóknak, hogy a MSZP vezetői inkább magukkal, illetve egymás pozíciójával foglalkoznak, mintsem a társadalom gondjaival, a változások mégis erős üzenetet hordoznak „befelé”. De csakis befelé, ahol a miniszterelnök alaposan rászorul az erősítésre.

Megint elkezdődött a jövő

„Jobbra mutattam, te nagyokos” – méltatlankodik a SYMA csarnok oldalánál álldogáló munkás, mikor instrukciói ellenére balra indul el a főbejáratot kereső fotós. „Az ilyenek miatt tart itt az ország” – jegyzi meg nem túl barátságosan, pedig nincs igaza. A csapatba verődött újságírókat rövid időn belül harmadszor irányítják rossz felé a rendezők. Negyedik próbálkozásra aztán sikerül bejutni.

Csintalan: ez emberéletet fog követelni

Közös ügyészségi-rendőrségi nyomozócsoport, valamint a rendőri szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatok részvételével operatív felderítőcsoport alakult annak kapcsán, hogy az elmúlt napokban több politikust támadás vagy fenyegetés ért. Két szocialista képviselő mellett a szabályt erősítő kivételt, a most már jobboldali kötődésű Csintalan Sándort kérdeztük az őket ért támadásokról.

Márciustól fejetlen a köztévé

Nem lesz elnöke márciustól a Magyar Televíziónak, mivel az elnök megválasztására kiírt pályázat kedden eredménytelennek bizonyult. A voksoláson a jogosult tízből csak két szabad demokrata kuratóriumi tag szavazott. Kormányoldal és ellenzék is egyetért abban, hogy elvileg nincs miért aggódni.

Soha nem derül ki, hogy csaltak-e az SZDSZ-ben?

Nem rázta meg az SZDSZ-t, hogy egyik tagjuk, aki ráadásul indult az országgyűlési választáson, azt állítja, hogy csalással lett Kóka János a párt elnöke. Még az elnök riválisa, Fodor Gábor sem akar vizsgálatot. Nem csoda, mivel úgy tudni: örül annak, hogy nem neki kell vezetnie a pártot.

Hit és értékek

Malajzia: kettős jogrend

A malajziai törvények szerint maláj állampolgárnak lenni azt jelenti, hogy az illető a maláj népcsoporthoz tartozik és iszlám vallású. Az etnikai és a vallási identitás ilyen módon elválaszthatatlan fogalmak a maláj jogrendben. S bár a 25 milliós délkelet-ázsiai ország lakosságának negyedét más vallású és nemzetiségű csoportok (pl. indiaiak, kínaiak, vietnámiak, nepáliak) alkotják, a maláj születésű állampolgárok szélsőséges tortúrának teszik ki magukat, ha megpróbálják elhagyni az iszlám hitet, és más vallásra akarnak áttérni.

Iszlám jog vagy európai értékek?

Rowan Williams, a canterburyi érsek kijelentette: meg kell adni a lehetőséget a muszlimoknak, hogy családi és pénzügyeikben választhassanak az iszlám és a brit jog között. A Királyi Legfelsőbb Bíróságon tartott előadása szerint a pénzügyekben (az iszlám tiltja a kamat kikötését) és a családi állapottal kapcsolatos perekben akár a sariabíróságok is ítélkezhetnének. Szerinte ebbe „konstruktívan, de bele kell törődni”. Az anglikán egyház feje ezzel a kijelentésével darázsfészekbe nyúlt.

Az Újszövetség történeti bizonyítékai

„A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága és a nem látott dolgokról való meggyőződés” – szól Pál apostol definíciója a hitről (Zsid 11:1). Ezek szerint jogosan feltehető az a kérdés, hogy vajon mit lehet megtudni Krisztusról, a Megváltóról, a Történelem Uráról, magából a történelemből, amely mégiscsak a „látható dolgok” világához tartozik.

Meghalt a Beatles-guru

91 éves korában elhunyt Maharisi Mahes jógi, aki a hatvanas években széles körben megismertette a hinduizmust a nyugati társadalmakkal. Maharisinek olyan vonzereje volt, hogy miután a sikerei tetőpontján lévő Beatles tagjai részt vettek egy szemináriumán, lemondták koncertkörútjukat, és családjukkal együtt követték őt Indiába. A New Age mozgalom apostolának tartott guru később világbéke-mozgalmat indított el, amelynek vagyona mára eléri a 300 millió dollárt.

HÁTTÉR

Csavarhúzó a betegben

Csavarhúzódarabot felejtettek a Szegedi Klinika egyik betegében. Miközben az illetékesre várakoztunk, a félretett telefonkagylón keresztül jól hallatszott, amint az egyik egészségügyi dolgozó jóízűen nevet a történteken.

Zárt világ

Évtizedek óta képviseli orvosi műhibák kárvallottjait. A szegedi, csavarhúzós történet mennyire nevezhető extrém esetnek? – Sokan el sem hinnék, milyen sok hasonló hiba történik az egészségügyi gyakorlatban. Az, hogy most egy csavarhúzódarab törött le, csak a jéghegy csúcsa. Hagytak már beteg szervezetében a 40-szer 40 centiméteres törlőkendőtől kezdve eltört dréncsődarabig szinte mindent.

Időzített botrányok

Néhány nappal ezelőtt, egészen pontosan pár nappal a tb-törvény parlamenti újraszavazása előtt az egyik televízióban elváltoztatott hangú fantomemberek arról nyilatkoztak, hogy immáron egy évvel ezelőtt csalás történt az SZDSZ elnökválasztó küldöttgyűlésén, hiszen néhány nem hivatalos küldött úgy szavazott, mintha küldött lett volna, s ezzel Kóka Jánost segítették az elnöki székbe.

Fényképezőgéppel a fronton

„Meg akarom mutatni, mennyivel jobb sorsra érdemes Afganisztán és az ott élő emberek” – mondja Gárdi Balázs fotóriporter. A fiatalember haditudósítóként tavaly több hónapon keresztül kísért bevetésről bevetésre amerikai katonákat a tálibok elleni harcok legvéresebb helyszínén.

Roma késelt gárdistát?

H. Attila: (erősebbnek, érettebbnek tűnik koránál, kinéz legalább tizenhét évesnek) – Bementünk Kanizsára két barátommal, hogy bulizzunk egy jót, mert szalagavatója volt a szakközépnek, ahova járunk. Nem Kanizsán laksz?– Nem, egy közeli faluban. Fél hatkor beértünk a busszal, bementünk a plázába, körülnéztünk ismerősök után, de nem volt senki. Na jól van. Fölmentünk a nagy buszmegállóba, de ott sem volt senki, aztán visszamentünk, akkor már ott voltak egy páran, és megbeszéltük, hogy el kéne menni az egyik kocsmába inni, de ott is ittunk egy kicsit.

Nem csak hazabeszélnek

Recesszió, adók, szabad kereskedelem, egészségügy, energiafogyasztás, veteránok. A 2008-as amerikai elnökválasztás főbb, gazdaságot érintő témái. A még versenyben lévő jelöltek – John McCain, Barack Obama, Hillary Clinton és Mike Huckabee – igyekeznek is minél markánsabb állításokat megfogalmazni ezekben a kérdésekben. Azt pedig – ha szinte közhely is – ne feledjük: ezek a kijelentések nemcsak 301 millió amerikainak szólnak, hanem közvetve az egész világnak.

Kijózanodás Romániában

Szokatlan, hogy egy új EU-tagállam miniszterelnöke alig egy évvel a belépés után dühösen elutasítja Brüsszel intelmeit. Ez is mutatja, nem fenékig tejfel az élet Romániában az egyéves uniós csatlakozás után.

KÁVÉSZÜNET

Visszavonult az elegancia mestere

Itt a korai tavasz, ám nemcsak emiatt pezsdült fel a divatvilág: a 20. századi neves divattervezők közül nemrég a 75 éves Valentino búcsúzott el a párizsi haute couture divathét záróeseményén, melyet sorrendben a new york-i és londoni bemutatók követtek. Úgy tűnik, a tavasz fuvallata nemcsak a szűk plénumot vette kegyeibe, hanem hozzánk is elért, és az utóbbi napokban még a mi borongó telünket is térdre késztette.

Ízelítő a tavaszi trendekből

Mintha Tahitin lennénk: hatalmas, vibráló virágminták és tündérmotívumok a pillekönnyű anyagokon. Tengerészcsíkos pillanatok: a sötétkék és fehér klasszikus kombinációja visszatér, képviselve az örökéletű matrózstílust.

Megmenekült a Fradi

Érvényes és eredményes – erre a két szóra vártak a ferencvárosi szurkolók ezrei országszerte. A ferencvárosi ingatlanra kiírt tender hatodszorra sikerrel zárult, így többmilliárdos beruházás veszi kezdetét. Ha minden a tervek szerint alakul, a Ferencváros lehet Magyarország legirigyeltebb klubja.

Zágrábi hétvége

Az alacsonyabb költségvetésű tavaszi kirándulásokhoz kiváló célállomás Zágráb és környéke, ahol rengeteg program várja a turistákat, akik a kultúrsokkot megelőzendő jobb, ha bekészítik a túrabakancsukat is. Természeti szépségeit tekintve ugyanis az ország kontinentális része vetekszik a tengerparti övezettel.

Fausto s a legjobb magyar étterem

2005 után másodszorra is az olasz konyha leghitelesebb hazai képviselője, a Fausto‘s kapta meg a Dining Guide étteremkalauz elismerését. Cavicchiolo Giorgio, az étterem séfje a siker receptjéről vallott a Heteknek.

Pálfordulat a rockpapánál

Alice Cooper, az úgynevezett sokk-rock műfaj megalapítója immáron a hatodik x-ébe lépett. Cooper negyven éven keresztül sikeresen lovagolta meg a különböző zenei divathullámokat, huszonöt albuma közül minden évtizedre jutott egy-egy, amely az eladási listák élén landolt. A sokk-rocker, aki külsejével, horror show-ival harminc éven át borzolta a közvéleményt, rajongói legnagyobb meglepetésére a The Last Temptation (Az utolsó kísértés) albumával egész eddigi pályafutását egy huszárvágással felülbírálta.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!