hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 01. 04. (XII/1) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A világ 2008-ban

2008 a világ több pontján is meghatározó változásokat hozhat. A pekingi olimpia kapcsán sokan állítják, hogy a 21. század Kína évszázada lesz. Az ázsiai ország eddig teljesíti ezeket a várakozásokat. Elnökválasztás lesz jövőre az Egyesült Államokban és Oroszországban is, és a két nagyhatalom mellett a második legnépesebb országban, Indiában is az urnákhoz járulnak az emberek. A világpolitika legkiszámíthatatlanabb térsége továbbra is a a Közel-Kelet marad, ahol a kulcskérdések az izraeli–palesztin viszony, az iraki háború és Irán nukleáris programjának jövője lesznek.

Belföld

Zuschlag és a piaci pozíció erősítése

Fordulópontként értelmezik a szocialisták Zuschlag János ügyét, mondván, ezzel „csontosodott meg” a baloldal negatív megítélése. A történet ráadásul még nem fejeződött be: az alapítványi pénzekkel ügyeskedő exhonatya és társai elleni nyomozás várhatóan februárban ér véget, közeli munkatársához, Weiszenberger Lászlóhoz köthetően pedig újabb részletek kerültek nyilvánosságra.

Mitől függ az ország jövője?

Bár az ország egészében azt a pályát látszik befutni, amit a magyar foci már befutott, vagyis a vezetők hibájából egyre jobban eltűnik a nemzetközileg mérhető teljesítmények listájáról, a vezetők mégis bizakodnak, talán most sikerül fordulatot produkálni.

Őstermelők kálváriája

Az idei évtől minden őstermelőnek adószámot kell kérnie a hatóságtól, különben nem árusíthat a piacokon, nem értékesítheti terményeit kereskedőknek, de ha nem teszi, akkor az adóhatóság szigorúan bírságol. Közel hétszázezer polgárt érint a változás, közülük sokan még nem fogják fel, hogy mennyire. Egy életforma szűnik meg hamarosan vidéken. Egy igazi őstermelőnél jártunk.

A hét eseményei

Ügyészségi ügy lett a béremelésből Petrétei József volt rendészeti minisztert és Bene László korábbi országos rendőrfőkapitányt is tanúként hallgatták ki a rendőri vezetők kollektív illetményemelése miatt indult nyomozásban – értesült a Magyar Nemzet. A feljelentést az egyik rendőrszakszervezet főtitkára tette hűtlen kezelés és elöljárói hatalommal való visszaélés gyanújával. Az ügyet jelenleg a Katonai Főügyészség vizsgálja.

Hit és értékek

Noé bárkájának őrzői

Sokan berzenkednek arra a gondolatra, hogy a judaizmust aktívan térítő, misszionáló vallásként képzeljék el. Pedig a jelek arra vallanak, hogy a zsidók valaha mindent megtettek annak érdekében, hogy a „pogányokat” Izrael Istenének tiszteletére oktassák, és ha lehet, teljesen betérítsék saját vallásukba. A prozelitizmusnak is nevezett jelenség talán legismertebb példája az adiabénéi királyi család betérése az i. sz. 1. század közepén, vagyis nagyjából éppen abban az időben, amikor a „népek apostolának” is nevezett Pál Jézus Krisztus evangéliumát hirdette Európának.

HÁTTÉR

A szívemmel látok

A budapesti Pető Intézetben vagyunk, ahol egy tizenkét éves kisfiú, Szabó Andris újévi koncertet ad. Sorra csendülnek fel a legszebb Máté Péter-dalok a vak kisfiú előadásában. Hangja, viselkedése, beszédének íze, eleganciája, őszintesége – a dalok közben mesét is mond – mindenkit magával ragad. Az Omega együttes segítségével kiadott albumából három hónap alatt platinalemez lett.

Baljós árnyak

A Hetek körkérdésekkel igyekezett utánajárni, hogy a világ különböző földrészein élők szerint milyen problémákkal kell leginkább megküzdenie 2008-ban az emberiségnek, illetve a globalizálódó világban identitásukat féltő nemzetállamoknak, és egyáltalán: milyen állapotban vannak, és milyen irányba haladnak az adott társadalmak; melyek a tömegeket érintő hétköznapi gondok; milyen szerepet játszik az emberek életében a politika és a vallás. A végeredményt alábbi összeállításunkból ismerhetik meg.

Mit nézünk mi?

„Önök itt két napja a digitális földi sugárzásról beszélnek, pedig ahogy egyre közelebb érünk hozzá, úgy lesz egyre kevésbé érdekes. Pénzt és időt pocsékolnak a di-gitalizációra, pedig mire megvalósul, már senki sem fog sugárzott televíziót nézni, a közönség már egészen máshol lesz…” A fenti kijelentéssel Mark Pesce neves ausztrál újmédia-kutató sokkolta a tihanyi Média Hungary konferenciára összegyülekezett hazai szakembereket. Noha az előbb említett vitaindító kiszólása aligha nélkülözött némi retorikai túlzást, kétségtelen tény, hogy a sugárzott televíziózás hagyományos modellje a következő években több irányból is kihívásokkal kénytelen szembenézni. Alábbi év eleji összeállításunkban a jövőbe tekintve megpróbáljuk ez utóbbiakat – elsősorban erőteljesen az angolszász világban jelentkező tendenciákat – számba venni.

Kabarét és mesét néztek a magyarok

Szilveszterkor a legnézettebb műsor a teljes lakosság körében a TV2-n futó Sas-kabaré volt, amelyet 1,97 millióan néztek meg. Meglepetésre a második helyet az RTL Híradója érte el, méghozzá 1,75 millió nézővel. A harmadik helyre az Irigy Hónaljmirigy show-ja futott be (1,6 millió „rajongó”). Viszont a szakemberek szerint a Bagi–Nacsa duó által a TV2-n prezentált Médiacápa messze a vártnál rosszabbul teljesített. Az MTV legnézettebb műsora az Önök kérték volt, 1,53 millió tévézővel.

Mesterséges élet, láthatatlan ember

Izgalmas és termékeny évre számíthatunk a tudományban 2008-ban is, melyben várhatóan az őssejtkutatás, a mesterséges élet és az űrtechnológia hírei fognak dominálni.

Bizonytalan jövő – vagy mégsem?

Meglehet, hogy másfél-két évtized múlva Magyarország „arculatát” döntően a mostani fiatalok bizonytalanságot kezelni nem tudó, a változásoktól rettegő és kallódó tömegei fogják meghatározni – többek között erre a következtetésre jutott alapos, eddig még nem publikált elemzésében a Budapesti Corvinus Egyetem jövőkutatás tanszéke.

Lefagyasztott gazdaság

Csúcsévet hagyunk magunk mögött – ám mégsem lehetünk elégedettek. Hazánk produkálta ugyanis tavaly az Európai unió 27 országában a legalacsonyabb (1,5 százalék) gazdasági növekedést, a legnagyobb államháztartási hiányt (6,4 százalék), a legmagasabb inflációt (7-8 százalék). Jövőre jobb lesz – de ezúttal sem lehetünk elégedettek: csak egy kicsivel lesz könnyebb a dolgunk. Javulás – ahogy a gazdasági elemzők várják – leghamarabb 2009-ben jöhet el.

Nem kukoricáznak

Változatos évet nyitottunk meg: a világgazdaság számos érdekes, mozgalmas eseményt ígér. Nincs elemző, aki megmondhatná, meddig tart az amerikai pénzpiaci krízis, milyen mértékben lassul le a világgazdaság növekedése, milyen szerepet hasít ki magának Kína és India, hol áll meg az olaj ára.

KÁVÉSZÜNET

Az év sportolója

Talmácsi Gábor egy olyan sportágban lett első magyarként világbajnok, amelyben egy évben csupán három világbajnokot avatnak. Sikerének értékét növeli, hogy a gyorsasági motorsport a nézettségi mutatók alapján a legnépszerűbb sportok közé tartozik. A világbajnoki cím felé vezető út nyomon követése miatt idehaza százezrek virrasztottak éjjelenként, így senkit sem lepett meg, hogy a végső győzelem megszerzése után Talmácsi Gábor lett 2007 legnépszerűbb és legjobb hazai sportolója.

Filmterápia

A filmkultúra egyik különce klarinétot ragadott, és koncertturnéra indult. Párizs és Athén mellett Budapest sem maradt ki a sorból: december 27-én az Arénában lépett fel Woody Allen és a New Orleans Jazz Band. Koncertjeit a komikus tömören kommentálja: „A közönség eldöntheti, hogy mi a fájdalmasabb: a klarinétszólóim vagy a filmjeim.”

Semmi nem elég

A téli időszak az ünnepek mellett ma már a közös kikapcsolódásról és az élménydús, all inclusive utakról is szól. Ha valaki igazán különleges élményre áhítozik, akkor ma nagy valószínűséggel luxushajóútra fog vállalkozni: a kereslet ugyanis világszerte nő. Jöjjön egy kis közelkép luxushajókat megjárt dolgozóktól.

Jótékony növények

Otthonunkban, munkahelyünkön üdítő látvány, hangulatjavító és levegőt tisztító jó barát minden szobanövény. Kevésbé kapar tőlük a torkunk, ritkábban tör ránk köhögőroham, sőt: akár 30 százalékkal csökkenthetik a megfázásos megbetegedések kockázatát is.

RECEPT: koseri

A koseri (kushari) egy rendkívül ízletes és laktató arab-egyiptomi gyorsétel, amit a helyi gyorséttermekben óriási fazekakból mernek ki tálkákba.

Programajánló

II. Sisi Bál – 2008. január 12. Erzsébet királyné tiszteletére immár másodszor kerül megrendezésre 2008. január 12-én, (szombaton) 19 órai kezdettel a Stefánia Palotában.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!