hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 11. 02. (XI/44) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Háborúra készül Amerika

Lebombázza-e Amerika Iránt? – tette fel címoldalán a kérdést a Sunday Times. A brit lap szerint az utóbbi hetekben felerősödött a retorika, és szigorodtak a szankciók is, miközben a katonai tervezés sokkal részletezettebb. Az elemzők azt várják, hogy George W. Bush nem akarja megoldatlan örökségként az utódjára hagyni az iráni atomprogramot, de elismerik, a végső döntés az elnök kezében van.

Tűzeső és ördögi szél

A Kaliforniában pusztító súlyos tűzvész megfékezése több napba telt, ám ehhez szükség volt arra is, hogy végre a természet is kedvezőbb feltételeket „diktáljon”. Bár maguk a számadatok is jól illusztrálják a helyzet komolyságát, a kegyetlen drámáról mégis emberközelibb képet kapunk, ha bepillantunk a természeti katasztrófákról szóló – már-már megszokottnak tűnő – képsorok mögé, ahol személyes tragédiák és küzdelmek zajlanak. A jó hír az, hogy a helybéliek optimizmusa töretlennek látszik: a legtöbben porrá égett otthonaik előtt állva, könnyeikkel küzdve mondják: „Visszajövünk, és újraépítjük.”

Haldokló glasznoszty

Oroszországban ma veszedelmesebb dolog újságírónak lenni, mint a Brezsnyev-korszakban volt. Akkor ugyanis a szamizdat kiadását vagy terjesztését meg lehetett úszni néhány év gulággal vagy pszichiátriai kényszergyógykezeléssel. 1993 óta viszont – a Nemzetközi Újságíró Szövetség adatai szerint – 289 újságíró vesztette életét Oroszországban, közülük több mint 80 közvetlenül az általa végzett újságírói tevékenység miatt.

Megdolgoztatott jelöltek

Joseph Grandmaison amerikai választási szakértő szerint már februárban eldőlhet, hogy kik lesznek a két nagy párt jelöltjei a jövő évi amerikai elnökválasztáson. Az ismert elemző a Hetek kérdésére elmondta, hogy a George Bush megválasztásban nagy szerepet játszó mintegy 30 milliós evangéliumi keresztény választótábor most – mivel nincs egy mindenki által elfogadott, „felkent” jelöltjük a republikánus oldalon – érezhetően tanácstalan. Grandmaison szerint döntő lehet, hogy hányan maradnak közül otthon november 4-én. „Ha a liberálisnak tartott Rudoph Guiliani lesz a republikánus jelölt, még azt is elképzelhető, hogy egy saját, független jelöltet indítanak az elnökválasztáson” – mondta a szakértő.

Belföld

Felejteni tékozlás

A helyzet kilátástalannak tűnik, a politikai elit a saját alkalmatlanságáról állít ki bizonyítványt azzal, hogy képtelen a kompromisszumra – állítja Schmidt Mária az október 23-án is tetten ért általános megosztottságot felszámolni nem tudó vezetői garnitúrával kapcsolatban. A Terror Háza Múzeum főigazgatója – Orbán Viktor egykori tanácsadója – úgy véli: a kormány erejéből már csak a túlélésért folytatott harcra futja, miközben tömegek váltak apatikussá, nemzeti ünnepeink pedig sok mindenről szólnak – csak éppen az összetartozás öröméről, a közös büszkeségről és az emelkedettségről nem.

Az SZDSZ jobbra indexel, de balra előz

„Három lehetőség előtt állunk: a pártelnök lecseréli a pártelitet, vagy a pártelit cseréli le a miniszterelnököt, vagy megtanulunk együtt dolgozni” – foglalta össze egy résztvevő az MSZP legutóbbi, múlt hét szerdai maratoni elnökségi ülésének lényegét.

Őszinteségi rohamot kapott Szanyi Tibor, aki szerint elképzelhető a nagykoalíció

Szanyi Tibor, a Medgyessy- és az első Gyurcsány- kormányban is politikai államtitkári pozíciót betöltő politikus egy egyetemistáknak tartott konferencián arról beszélt a lex Mol kapcsán, hogy az csak látszólag nem korrupció.

Megtáltosodtak

Vajon minek köszönhető a magyar rendőrség evolúciós ugrása, hiszen egy évvel ezelőtti önmagához képest látványos fejlődésen ment keresztül az állomány? Ha anyagi és erkölcsi megbecsülésük még várat is magára, eszközeik és technikáik legalább megközelítették az európai színvonalat. Szakértők szerint azonban a rendszerváltás óta hiányzik a fegyveres testülettel kapcsolatos fundamentális kérdések tisztázása.

Teheneket a Merci elé

Nincs végleges egyezség számos fontos részletkérdésben a szocialisták és a liberálisok között, de taktikai okokból (hogy ne csússzanak ki az időből) kedden beterjesztették a parlament elé az egészségügyi finanszírozás reformjáról szóló törvényjavaslatot. Havas Szófia, a szocialisták egészségpolitikusa a Heteknek kifejtette: ha az SZDSZ nem megy bele számos általuk követelt módosításba, akkor ő és több társa nem szavazza meg az új törvényt. A koalíción belüli hangulatot jól tükrözi a politikus azon megjegyzése, miszerint furcsa lenne, ha egy csupán egyszázalékos párt véleménye számítana leginkább egy ilyen fontos, a társadalmat súlyosan érintő kérdésben.

Hit és értékek

Kávéházi vélemények

Megfelelő háttértudás hiányában az értelmiség állásfoglalásai nagyképű okoskodásokká torzulhatnak, s minden jóindulat ellenére félrevezetik a közvéleményt. Jól példázza ezt két, közelmúltban megjelent könyv az izraeli–arab konfliktusról, amelyek szerzői – különböző mértékben ugyan – ráolvasással, leegyszerűsítéssel akarják ráerőltetni nézőpontjukat a valóságra.

Franco boldog papjai

Utcai verekedés tört ki Rómában az egyik templom előtt, miután XVI. Benedek pápa bejelentette, hogy boldoggá avatott 498 papot és apácát, akiket a polgárháború éveiben öltek meg. A konfliktus oka az volt, hogy baloldali tiltakozók kifogásolták a pápa döntését, amellyel kizárólag francóista egyházi személyeket részesített az egyházi elismerésben.

HÁTTÉR

Homályzónák

A legóvatosabb becslések szerint is 500 milliárd forint adókiesést okoz a feketegazdaság hazánkban. Ehhez minden szakértő szerint hozzájárul az is, hogy ma nem kevesebb, mint 55 különböző adó- és illetéknemet ismer az adótörvény. Átlagos helyzetben egy vállalatra körülbelül 5000 szabály vonatkozik, és a folyamatok nem az adórendszer egyszerűsödése irányába mutatnak: 11 adófajta ugyanis az elmúlt négy év terméke. A feketegazdaság kifehérítéséhez szükség lenne a magyar adórendszer reformjára is – hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaságnak a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott konferenciáján.

Hova repült a boldogság?

Az a vélekedés alakult ki rólunk, hogy nemcsak a nyugatiakhoz, de kelet-európai szomszédainkhoz képest is boldogtalan, depresszív, mosolytalan nép vagyunk. Vagy azok lettünk. Egyik legjelentősebb, évekig tartó felmérésükben azt vizsgálták, hogyan függ össze az emberek lelkiállapota, egészségi állapota, anyagi helyzete és boldogsága. Mit mutatnak a kutatásaik?

Mai hírességek A Pál utcai fiúkról

Csiszár Jenő műsorvezető:

A magyar mítosz

Makki Marie-Rose

Miért lázadnak a vasutasok?

Távolról sem jelentett milliárdos nagyságrendű megtakarítást az állam számára, hogy tavasszal 14 szárnyvonalon megszűnt a személyszállítás. A közlekedési tárca elszámította magát – állítja lapunknak nyilatkozva egy vasúti szakértő annak kapcsán, hogy a minisztérium újabb 38 szárnyvonalon szüntetné meg vagy adná önkormányzati működtetésbe a szolgáltatást. Az érintett települések vezetői tiltakoznak, a vasutas-szakszervezetek sztrájkolnak.

A fogyatékosbrigád

Katalin szavát a születésekor kialakult idegrendszeri sérülése miatt nehezen érteni. Arcán azonban látni, hogy mennyire fontos számára a közösségi munka. A falun élő szülők halála után egy ideig testvére segítette az asszonyt, nemrégen azonban egy közeli városba költözött, ott neveli gyermekét. A rendszeres munkának is hála, önálló életvitelre képes, minden reggel busszal jár be munkahelyére. Riportunkban egy fogyatékosokkal foglalkozó cég meglepő történetét dolgozzuk fel.

Szakad-e a Magyar Gárda?

Minden ellenkező híreszteléssel szemben a Magyar Gárda él és virul, vezetője pedig kifejezetten jó eredménynek tartja az „ellenséges” környezetben kivívott eredményeket.

Battán is megjelent a Magyar Gárda

Október 21-én, vasárnap este 8 óra 10 perckor kifelé jöttem a helyi Tescóból. A bejáratnál szembe találkoztam három „Magyar Gárda”-karszalaggal ellátott, feketemellényes, bőrfejű fiatalemberrel.

Vajon kinek az érdeke?

2007. október 25-én délután a következő SMS-t kaptam a Kuruc.infótól: „A taxisblokád évfordulóján, holnap (péntek) pontban reggel 8-tól lezárjuk az Erzsébet hidat vagy a Ferenciek terét. Bővebben a hírpotálunkon. Cselekedj!”

KÁVÉSZÜNET

Népbetegség az alvászavar

Bárkivel előfordul, hogy nehezen alszik el egy-egy zaklatottabb nap után, vagy éjszaka többször felriad egy stresszesebb időszakban. Viszont egyre többen vannak olyanok, akiknél kóros problémává válik az álmatlanság vagy az állandó álmosság. A különböző alvászavarok a lakosság harmadát érintik, ennek ellenére a legelhanyagoltabb egészségügyi bajok közé tartoznak. A társadalmi méreteket öltő álmatlanság ma már civilizációs probléma, amely a gyerekeket sem kíméli, s amelynek okait máig kutatják az orvosok.

A Várhidi-dilemma

Ugyan még két mérkőzése hátra van a magyar válogatottnak az idei versenynaptárból, de az utóbbi időkben a megszokottakkal ellentétben újra nem a pályán történtek szolgáltatják a fő témát a nemzeti csapat háza táján. Várhidi Péter szövetségi kapitánynak ugyanis lejár a szerződése az év végén, így kérdésessé vált, vajon folytathatja-e a manapság nagy népszerűségnek örvendő szakember a megkezdett munkát.

A L ecsó és a patkánykereslet

Alaposan megnövelte a keresletet a patkányok iránt a brit kisállat-kereskedésekben a Disney legújabb rajzfilmje, a L’ecsó.

RECEPT: Toszkán saláta

Hozzávalók: 30 dkg házikenyér (vagy más, rusztikusabb változat, pl. olívás kenyér), 4 nagyobb paradicsom, 1 lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, bazsalikom, olívaolaj, só, bors, (szardella, kapribogyó, olívabogyó).

Programajánló

Az Iparművészeti Múzeum kiállításai – 2. Szombathelyi Textilművészeti Triennálé; Habán mítosz 1593–1734.

Bécsi válásvásár

Nagy sikert aratott a múlt hét végén a világ első válásvására az osztrák fővárosban. A Bécs központjának egyik nagy szállodájában megrendezett kétnapos rendezvényt felkeresők ingyen tájékozódhattak az elvárható szolgáltatások teljes spektruma felől.

Barockos heavy metal

A Deep Purple brit hard rock együttest a heavy metal előfutárának tartják. Az elmúlt negyven évben világszerte több mint 100 millió albumot adtak el. Viszontagságos, olykor feszültségekkel teli pályafutásuk ellenére minden korosztály a mai napig „menőnek” tartja őket. Magyarországra idén hetedik alkalommal látogatnak el.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!