hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 01. 11. (XII/2) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A szövetség próbája

George Bush a béke ígéretét hozta magával a Közel-Keletre. Az elnök szerint 2008 a szavak helyett a cselekvés éve lehet a térségben. Az elnök nyolcnapos körútját Izraelben kezdte meg, amelyet az Egyesült Államok szoros szövetségesének nevezett.

Kenyai zavargások

Közel kétszázötvenezren menekültek el otthonaikból, és mintegy ötszázan vesztették életüket, miután etnikai villongások törtek ki Kenyában a december 27-én megtartott választások eredményeinek kihirdetését követően. Az igencsak vitatható eredmények szerint a leköszönő Mwai Kibaki elnök nyerte meg a választásokat, azonban a hivatalos eredményt elutasító ellenzékhez tartozó etnikai csoportok pogromokat robbantottak ki az elnököt is adó kikuyu törzs tagjai ellen.

Újra forrong Grúzia

A grúziai elnökválasztáson az eddigi államfő, Mihail Szaa-kasvili – a hivatalos közlés szerint – megkapta a szavazatok többségét, s így a következő öt évben is ő állhat a Kaukázuson túli ország élén. Erősebbnek bizonyult, semmint azt ellenfelei remélték, de várhatóan továbbra is szembe kell néznie azokkal a problémákkal, amelyek tavaly ősszel politikai válságot idéztek elő Grúziában, és őt az előrehozott választások kiírására kényszerítették.

Favoritok és meglepetések

Mindkét oldalon kiélezett a verseny az amerikai elnökjelöltek között. Az első két forduló után a demokratáknál Hillary Clinton és Barack Obama párviadala egyelőre döntetlenre áll, míg a republikánusok között a politikusként és katonaként egyaránt veteránnak számító John McCain és a baptista lelkészből lett arkansasi kormányzó, Mike Huckabee lapzártánkig egy-egy államban szerzett győzelmet. Mellettük Mitt Romney – és esetleg az eddig kiábrándítóan szereplő volt New York-i polgármester, Rudy Guiliani – szólhat még bele a versenybe.

Belföld

Ideiglenesen örökre ugrott a kormánynegyed?

Csillogó-villogó egészet ígértek, negyed sem lett belőle – ezzel a szóviccel fejezték ki egyetértésüket MDF-es politikusok a kormányzati negyed tervének „befagyasztásával”. A modern épületegyüttes a megújuló Magyarországot szimbolizálta volna, ám úgy tűnik, éppen a magyar közigazgatás útvesztőiben futott zátonyra a projekt társadalmi-politikai szkepszis miatt egyébként is léket kapott hajója.

Nincs megállás

Újabb fejezettel gazdagodott a 4-es metró kálváriája, melynek rövid összefoglalója így hangzik: elképzelhető, hogy nem épül meg a Fővám téri megálló. A beruházó BKV és a kivitelező Hídépítő Zrt. között ugyanis kiújultak a viták azt követően, hogy kiderült: utóbbi csak egyéves csúszással tudja átadni az állomást.

Államilag támogatott Wass-kultusz

Rajongói szerint írófejedelem, zseni, a magyarság lelkiismerete volt, kritikusai viszont náci háborús bűnösként és csapnivaló szerzőként értékelik. A száz évvel ezelőtt, 1908. január 8-án született Wass Alberttel kapcsolatban többen mégis azt tartják a legfelháborítóbbnak, hogy a magyar állam az adófizetők pénzéből támogatja     ünneplését.

Kármentésre készülnek a szocik

„Hideg kampány” a kulcskifejezése a népszavazással kapcsolatos szocialista stratégiának, ugyanis azt szeretnék elérni, hogy a Fidesz által kormánybuktatóként definiált voksolás ne legyen túlfűtött. Eközben a jelenleg százezres táborral rendelkező liberálisok a vélhetően öt-hatszázezernyi nemmel voksolóra „hajtanak rá”.

A hét eseményei

Anthraxnak látszó por képviselőknek Lapzártánkig összesen 22 MSZP-s országgyűlési képviselő kapott (emberi egészségre amúgy ártalmatlan) fehér port tartalmazó borítékot, az ügyben már a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz. Felmentés az AIDS-botrányban Első fokon felmentette a bíróság K. Zoltánt, akit azzal vádoltak, hogy szándékosan fertőzte meg egykori kedveseit. A bíró szerint a két hölgy, Judit és Gabriella féltékenységből jelentette fel a férfit – írja a Blikk. Botrány az OVB ülésén Több tucat népszavazási kezdeményezést utasított el kedd esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB), miután legtöbbjüket komolytalannak minősítette. Az ülést egyszer a kormányőröknek is meg kellett szakítaniuk, mert a nézőközönség „akasztást” emlegetett. Bíróverés a Pest Megyei Bíróságon Bírákat és egy ügyvédet bántalmazott egy polgári peres tárgyaláson az ügyfél a Pest Megyei Bíróságon kedden, a férfit a rendőrség őrizetbe vette.Tóth Károly visszavonul Tóth Károly szocialista politikus a fiatalabbaknak szeretné átadni a terepet, ezért nem indul a képviselőségért 2010-ben. A fő indoka, hogy a közéletben eluralkodott a gyűlölet.Értékeli az évet a békét remélő GyurcsányA tavaszi ülésszak első napján az Országgyűlésben tartja évértékelőjét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A politikus blogjában arról írt, hogy abban bízik: az idei esztendő kevésbé lesz viharos és feszült, mint a 2007-es.

Hit és értékek

2008 a Biblia éve

2008 a Biblia éve. A magyarországi ökumenikus egyházak kezdeményezésének középpontjában a Szentírásnak és kulturális értékeinek népszerűsítése, valamint hazánk bibliai műveltségének emelése áll. A tiszteletre méltó cél mellől azonban – néhány próbálkozástól eltekintve – ma még hiányoznak a formájukban és feldolgozásmódjukban is korszerű magyar nyelvű Bibliák. Pedig a Szentírás kiadása a világ számos pontján üzletnek sem rossz.

HÁTTÉR

Fantasztikus fanatikus

A tavalyi év kvízszenzációja a Pókerarc című műsorban a harmincéves berettyóújfalusi biztonsági őr, Szatmári Béla volt, aki ötvenmillió forinttal térhetett haza a megmérettetések után. Sikere mögött – bevallása szerint – a jól átgondolt és végrehajtott tervszerűség és a megingathatatlan magabiztosság áll.

Örömzenével ébreszt az ATV

„Hideget” és „meleget” is kaphat a tisztelt publikum, ha reggelente rákapcsol az ATV legújabb produkciójára, a Reggeli Jamre.

Az életben maradás törvényei

Egy apa kivezette felnőtt, vak fiát a téli erdőbe, és a sorsára hagyta. A megfagyott fiú holttestét egy hónap múlva találták meg. Történt ez Magyarországon 2001 karácsonyán. Azt mondják, egy személy erkölcsi állapotát az tükrözi leginkább, ahogyan a neki kiszolgáltatott emberrel bánik. Ugyanez igaz a társadalom egészére is: látlelet, hogyan viszonyul a gyengékhez, a kisebbségekhez és kiváltképp a teljesen magatehetetlen emberekhez, akik felnőttkorukra – ha egyáltalán megérik – gyakran teljesen magukra maradnak.

Luxustelelés titokban

Az elmúlt hetekben két rendkívüli körülmény miatt mondtak le tömegesen még tavaly lefoglalt 100 ezer forintos luxusutakat hazánkban. A téli időszakban síelés helyett a forró egzotikumot választó honfitársainkat a Kenyában zajló véres polgárháború, valamint az APEH decemberi vagyongyarapodási vizsgálata térítette jobb belátásra.

Tapsolnak a fák és szól a gitár

Odaálltam a peron széléhez. Tudtam, hogy az ördögnek adom a lelkem, ha megölöm magam, de nem bírtam tovább így élni. Ennél a pokol sem lehet rosszabb. Becsuktam a szemem, hogy ne féljek. Gondoltam, a hang alapján meg tudom állapítani, hol a metró, és mielőtt elém ér, ugrok egy hatalmasat. Nagyon fel voltam pörögve, vártam, hogy jöjjön, vágytam, hogy ugorhassak. Már hallatszott a hangja, éreztem a szelét. Ez a huzat elkezdett forgatni körülöttem valamit. Kinyitottam a szemem, egy szórólap feküdt előttem: „Jézus Krisztus szeret téged. Meg akar menteni a haláltól.”

Az élő adás hitelessége

A héten debütált műsor vezetésének első tapasztalatai után hogy érzi magát?– Kicsit fáradtan, de nagyon vidáman.

Lányok, asszonyok, rácsok

Melinda kézfején jól látható a börtönök világában gyakran megjelenő ötpontos tetoválás, ami a cella négy falát és a köztük élő rabot szimbolizálja. A tizenkilenc éves lány rablás miatt került be. Szavai szerint rosszabb körülményekre számított. Társaival jól kijön, csak az egyedüllétet viseli nehezen. Fekete bakancsot s a börtönszlengben csak mákosnak mondott szürke formaruhát visel. Felsőjén se név, se szám, csak egy rövid felirat: Kecskemét.

Röghöz kötött magyarok

Komoly érvágás lehet az ingatlanforgalmazókra és a magánszemélyekre nézve egyaránt a napokban életbe lépett törvény. Eszerint egy öt éven belül vásárolt ingatlan eladása esetén keletkező „nyereség” után 25 százalékos adót kell fizetni. Megszűnik ugyanis az a kedvezmény, melynek értelmében nem kell adót fizetni az eladott ingatlanból származó bevétel után, ha azon másik ingatlant vásárolunk.

Hullámzó rosszkedv

2007 végén – kisebb felívelések és visszaesések után – a lakosság gazdasági hangulata valamivel mélyebbre került az év elején mért szintnél. A 2006 nyarán kimutatott mélyrepülés 2007-ben nem folytatódott ugyan, a gazdasági közhangulatot átlagoló konjunktúraindex értéke az év végén csak alig valamivel volt magasabb a megszorítások bejelentése utáni történelmi mélypontnál.

KÁVÉSZÜNET

Az ember, aki Dr. House-szá változott

Hugh Laurie, azaz ismertebb nevén Dr. House, mára olyan emblematikus figurája lett a tévéképernyőknek, hogy a színész frissen kiadott könyvének címlapjára sem szükséges mást kitennie, csupán az arcképét, hiszen a neve úgyis csak megzavarná az érdeklődőket. Dr. House-t ugyanis mindenki ismeri, de ki a csoda az a Hugh Laurie?

Másik Magyarország

Vegyünk egy fiatal, ambiciózus polgármestert, egy mindenre elszánt segítő csapatot, egy 3800 fős falut, majd bolondítsuk meg jó néhány pályázattal, és máris kész az élhető falu, ahonnan nem költöznek el a fiatalok, az idősek sem panaszkodnak, és a középkorúak is helyben vállalnak munkát. A fővárostól 80 kilométerre, Pest és Szolnok megye határán fekvő Tápiógyörgye polgármesterével, Varró Istvánnal beszélgetünk.

A piac megöli a futballt

„A futball jövője a tét” - állítja Michel Platini, az UEFA elnöke, aki elődeihez képest markánsabban nyilatkozik a nemzetközi sajtóban a futballt érintő nagy horderejű kérdésekről. Az Economist című brit hetilapban Platini a labdarúgást érő kihívásokról írt, arról, hogy mit tehet ezek megoldására az UEFA. Amint az az írásából is kiderül, az európai futballszövetség szeretne mentességet kapni a brüsszeli döntéshozóktól a játék szellemét és népszerűségét veszélyeztető szabadpiaci versenyszabályok alól.

Lengyel szárnyak

Angyal László felvételei izgalmasak, káprázatosak. Látni, hogy készítőjük vérbeli repülő ember, akinek kitűnő szeme van a sikló, szárnyaló, dübörgő pillanatok megörökítéséhez. Az egyik kép festői, a másiknak érdekes története van.

Gerslileves

Nagyon egyszerű és finom levesről van szó. Az előkészítése negyed óra alatt megvan, és maximum egy óra alatt megfő. Egy nap állás után még jobb lesz a leves, mert addigra a gersliből kioldódik a keményítő, amitől rántás nélkül is egy jó sűrű leves kerülhet az asztalunkra.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!