hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 11. 09. (XI/45) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Diktatúrával a terror ellen

„Nem engedhetem meg, hogy az ország öngyilkosságot kövessen el” – jelentette be Pervez Musarraf tábornok múlt szombat éjszaka a pakisztáni állami televízióban sugárzott beszédében, melyben közölte, hogy szükségállapotot vezetett be az országban a terrorizmus elleni harc sikere és az ország stabilitásának megőrzése érdekében. Ennek keretében felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a legfelsőbb bíróságot, és elhalasztotta a nyolc éve várt demokratikus parlamenti választásokat.

Rózsás ellenforradalom?

Október végén, november elején napokon át tüntetett a tbiliszi utcákon a grúz ellenzék, előbb csak előrehozott választásokat, aztán már a négy éve a „rózsás forradalom” eredményeképpen hatalomra került Szaakasvili elnök azonnali távozását is követelve. Meglepő módon a kormány és az ellenzék politikai céljai között nem fedezhető fel számottevő különbség.

Kalózok a fedélzeten

Alighogy egy amerikai hadihajó kiszabadította a Szomália közelében tengeri kalózok által elrabolt észak-koreai hajó túszait, egy japán kereskedelmi hajót raboltak el ugyanott a motorcsónakokon érkező fegyveres támadók. Bár a kalózkodás aranykora a nemzeti flották és kereskedelmi hajók fejlődésével 1730 körül véget ért, a kalóztámadások az utóbbi években mind gyakoribbá váltak.

Új népvándorlók

Románellenes gyűlölethullámot váltott ki Olaszországban egy negyvenhét éves nő brutális meggyilkolása, akit egy román állampolgár rabolt ki és gyilkolt meg a közelmúltban. Az olasz közvélemény már az eset előtt is egyre nagyobb aggodalommal figyelte a növekvő román bevándorlást, amelynek eredményeképpen néhány hónap alatt több százezer, akár egymillió román állampolgár érkezett az országba, megszállva a parkokat és erdőket, ahol alkalmi táborokat hoztak létre.

Cinikus lövöldöző

Lapzártánkkor érkezett hír szerint legalább nyolcan meghaltak, amikor egy tizennyolc éves fiú tüzet nyitott egy finnországi iskolában. A fiú a vélhetően előre kitervelt véres lövöldözés előtt egy videót töltött fel a YouTube weboldalra. A támadás több eleme és az indíték is az amerikai mészárlásokat idézte.

Washington dilemmája

A Musarraf által bevezetett statárium komoly kérdéseket vet fel Washington számára a pakisztáni elnökkel kötött szövetség jövőjével kapcsolatosan. A CNN amerikai hírcsatorna elemzése szerint az amerikai külügyminisztérium számára már a szombati események előtt is egyre nagyobb fejtörést okozott, hogy mit kezdjenek Musarraffal, ha az beváltaná fenyegetéseit. A választ akkor se tudták, és most se tudják, mivel csak rossz megoldás létezik.

Belföld

Gyurcsány és az istenadta nép

Na végre, Gyurcsány is az emberek közé merészkedik – gondoltuk, amikor megérkezett a Falu hete című miniszterelnöki országjáró turné meghívója.

Küszöbön a koalíciós válság?

Egyre mélyülő ellentét az SZDSZ két szárnya és ugyancsak súlyosbodó koalíciós feszültség a szabad demokraták és szocialisták között. A liberális párt Kóka-féle szárnyát ugyanis a héten a „fodoristák” kényszerítették meghátrálásra, míg a parlamentben az SZDSZ a Fidesszel közösen érte el az értékalapú ingatlanadó bevezetését, amit az MSZP el akart bliccelni. Eközben bizonytalan, hogy a szocialisták megszavazzák-e az SZDSZ első számú témáját jelentő egészségügyi reformot, ha nem, akkor az többek szerint a koalíció végét jelentené.

Ötletbörze egyházügyben

Az egyház-finanszírozás legmodernebb csatornájának részbeni átalakítását célozza a kormány az egyszázalékos szja-felajánlások egyházakat érintő szabályainak módosításával. Törekvését meglehetős zűrzavar övezi, és félő, hogy tovább mélyülnek a finanszírozási rendszerben lévő ellentmondások.

Balegyenes

A „liberális akarnokság” és a „szocialista tehetetlenség” áll a „társadalmat veszélyeztető” egészségbiztosítási reformtervezet mögött – állítja Borsik János szakszervezeti vezető. Szombaton további öt szakszervezeti tömörülés közösen tüntetést szervez a Miniszterelnöki Hivatal elé.

Hit és értékek

Közállapotok Jézus korában

Sokan azt hiszik, hogy Jézus és az apostolok idejében a mózesi Törvény hatásának köszönhetően a júdeai társadalom erkölcsi állapota összehasonlíthatatlanul jobb volt, mint napjainkban. Azonban, jóllehet a korabeli iratok, az Újszövetség, Josephus Flavius, a qumráni tekercsek és a rabbinikus irodalom nagyon kevés dologban értenek egyet, abban teljes az összhang közöttük, hogy az 1. századi Júdeában az egyéni és a közösségi morál egyaránt a legsúlyosabb válságban volt.

HÁTTÉR

Tízmillió kis Nietzsche

Ránk tartozik, hogy a honfitársaink megtévesztettek, szegények ésboldogtalanok. A nyolcvanéves nénike veszi a színes gagyi magazint. Abból akarja megtudni a valóságot. Ez szívbe markoló. Ez így nem mehet tovább. Lépni kell valamit.

A Terminátor filozófiája

Barátja, Arnold Schwarzenegger kormányzói tevékenységével kifejezetten elégedett, akárcsak a társtulajdonában álló etyeki Korda filmstúdió nemzetközi fogadtatásával. Andy Vajna szerint a magyar tehetség korántsem veszett ki, csak sokszor nem találjuk a közönséghez vezető utat. Márpedig a film első számú feladata a szórakoztatás.

Az októberi forradalom mítosza

Az elmúlt napokban volt az úgynevezett nagy októberi szocialista forradalom 90. évfordulója, amely során a bolsevikok – Lenin vezetésével – magukhoz ragadták a hatalmat Oroszországban. A forradalom hivatalos története a 20. század leghosszabb ideig fennmaradt és talán legarcátlanabb hazugsága. Leninék mítoszával több generáción át sok száz millió embert vezettek félre tudatosan.

Indulatokat kavaró várólisták

Az ország lakosságának többsége szorgalmasan fizeti az egészségügyi járulékokat. Sokakat viszont meglepetés ér, amikor eljutnak oda, hogy igénybe is vegyék azokat a szolgáltatásokat, melyek elvileg járnának nekik. Ugyanis ma az ország különböző helyein teljesen eltérő minőségben és várakozási idővel végzik el ugyanazt a beavatkozást.

Lesz-e harmadik erő?

Hónapról hónapra rendre megjelenik a közéletben az a „célpletyka”, miszerint egy új liberális párt alakulna. A Hetek által megkérdezett szakértők szerint vagy az SZDSZ-t akarják gyengíteni ezekkel a hírekkel, vagy politikai körök tesztelik a közvéleményt, hogy mikor indítsanak új politikai mozgalmat. A közelmúltbeli lengyel választások ugyanis éppen azt bizonyítják, hogy történhetnek váratlan fordulatok egy kelet-európai ország pártstruktúrájában.

Tűzpróba

Rancho Bernardo mindössze néhány mérföldre van San Diegótól északra. Az elmúlt napokig kevesen tudták, hogy egyáltalán létezik ilyen város Kaliforniában. Az államot sújtó óriási tűzvész kapcsán azonban a nemzetközi hírcsatornák mindennap innen jelentkeztek be. Rancho Bernardóban csaknem 400 ház vált a lángok martalékává.

Drágább gáz

Ahogy várható volt, folyamatosan kihátrál az állam a gázár-kompenzációból. Jövőre 30 milliárd forinttal kevesebbet fordít erre a célra, de a legrászorultabbak változatlan formában részesülnek a támogatásból jövőre is.

Adidas–Puma párharc

Lassan hatvan éve, hogy a Dassler fivérek útjai egy kínos félreértés miatt különváltak. Adolf „Adi” Dassler megalapította az Adidast, Rudolf „Ruda” Dassler pedig a Pumát. A két „testvércég” tavaly szinte ölre menő csatát vívott a németországi futball-világbajnokság csapatainak öltöztetéséért, amit végül a Puma „nyert” 12:6-ra. Az Adidas azonban a 2004-es athéni olimpia után 2008-ban Pekingben is hivatalos sportszergyártóként jelenik majd meg. Sőt, nemrég hírül adták: a 2012-es londoni játékok egyik főszponzorává is megválasztották…

A hét eseményei

Elégedetlen lakók Sokan szívesen elköltöznének nemrég vásárolt lakóparki lakásukból, mivel kicsinek találják azt, vagy éppen elégedetlenek az elosztással – derül ki egy frissen megjelent szociológiai kutatásból. Az új társasházakban alig van közösségi élet, de nincs is rá igény. Míg korábban szerencsésnek érezte magát az, aki lakást tudott vásárolni, ma már az új lakók egy része sokkal tudatosabb: pénzükért cserébe nyugalmat és saját magánszférájuk teljes tiszteletben tartását igénylik. Manapság egy több száz lakásos projektben a lépcsőház lakók általi takarításának megszervezése kvázi elképzelhetetlen, és a közös képviseletet jellemzően valamelyik erre szakosodott üzleti vállalkozás végzi, mivel a lakóknak se ideje, se kedve ezzel foglalkozni. Internetes fórumokat olvasgatva szembetűnő, hogy a többi lakótárs iránti toleranciaküszöb mennyire alacsonyra süllyedt egy ilyen „modern kori lakótelepen”.

KÁVÉSZÜNET

Talmácsi célba ért

Talmácsi Gábort a héten rajongók százai ünnepelték a Ferihegyi repülőtéren. A gyorsasági motorsport újdonsült világbajnokának nevét egy éve még kevesen ismerték, mára ő az ország egyik legnépszerűbb embere.

Milliárdok a szemétben

Nő a kidobott élelmiszerek mennyisége az uniós országokban. Nemrég jelent meg Nagy-Britanniában egy felmérés, amely szerint a brit háztartásokban a bevásárlások során gyakorlatilag minden harmadik, étellel megrakott szatyor a szemétben köt ki, ami nemcsak anyagi kárt, hanem óriási környezeti ártalmat is okoz. Ha nem történik gyors intézkedés, akkor 1995 és 2020 között a kidobott étel mennyisége akár meg is duplázódhat. Magyarországon még nincs ilyen felmérés, de a szakemberek szerint a hasonló fogyasztói szokások miatt a helyzet nálunk sem sokkal rózsásabb.

Botrány a Cambridge-i Egyetemen

A Varsity, a Cambridge-i Egyetem diáklapja szolgáltatta nemrég a legújabb angliai botrányt: 450 diáklány árulja ott a testét, és legalább 500 olyan diák akad, aki pénzért szívesen megírja tehetségtelenebb vagy lustább társainak dolgozatát. Az 1947 óta működő újság cikkének hitelességét a tanári kar sem vonja kétségbe.

Egy vonzó hely: Őrség

Európa tíz legvonzóbb turistacélpontja közé az Őrség is bekerült. Az Európai Bizottság hétfőn jelentette be Brüsszelben a legvonzóbbá tett turistahelyek számára kiírt uniós díj (EDEN) nyerteseit.

Különcből példakép

Élete során mindig kerülte a sztereotípiákat, a skatulyákat, a megszokott, „bevett” dolgokat. A bécsi szépművészeti akadémiát három hónap után, a párizsit egy nap után hagyta ott. Amikor harmincegy évesen meghívták vendégelőadónak a hamburgi szépművészeti akadémiára, és megrajzolta a „végtelen vonalat”, az előadásáért járó tiszteletdíjat nem vette fel a botrány miatt, ami az előadást követte… Hundertwasser munkásságáról nemrégiben nyílt nagyszabású kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, Egy varázslatos különc címmel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!