hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 02. 22. (XII/8) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Castro után

Fidel Castro hivatalosan lemondott elnöki és hadvezéri posztjáról. A hírt a kommunista pártlap internetes változata közölte. A csaknem ötven éve hatalmon levő kubai vezér kijelentette, hogy a továbbiakban nem törekszik ezen posztok betöltésére, és nem is fogad el erre vonatkozó felkérést, akkor sem, ha a vasárnap összeülő új parlament meg kívánná hosszabbítani elnöki mandátumát. A 81 éves vezető másfél évvel ezelőtt átruházta teljhatalmát öccsére, Raulra, amikor komoly gyomor- és bélműtétet hajtottak végre rajta. Fidel azóta nem is mutatkozott nyilvánosan, bár időről időre megjelentek róla fotók vagy rövid videók, az elmúlt hónapokban pedig hetente egy-két vezércikk is a nevével a Kubai Kommunista Párt lapjában.

A Koszovó-csapda

Koszovó február 17-én ki-kiáltotta és méltósággal megünnepelte függetlenségét – volt tűzijáték és utcai felvonulás, óriástorta, ének és zene. A szuverén Koszovó Köztársaságot máris elismerte számos ország, és az EU tagjai is (néhány kivételtől eltekintve) jelezték, hamarosan követik az amerikai példát. E felhőtlennek tűnő kezdet után nem illendő azt feszegetni: nyolc év ENSZ-EU-NATO kliens-státusz és számolatlan segélymilliárdok után Koszovó egyáltalán nincs felkészülve az önálló állami létre.

Ellenzéki győzelem Pakisztánban

Pervez Musarraf pakisztáni elnök elismerte pártja vereségét a múlt hétvégén megtartott pakisztáni parlamenti választásokon. Az ellenzék győzelmét hozó voksoláson a részvételi arány 45 százalékos volt, mivel sokan az erőszaktól tartva nem vettek részt a szavazáson.

Kékkártya a válság ellen

A rendkívül alacsony gyermekvállalási kedv gyorsítja Európa demográfiai válságát, és a gazdasági egyensúlyt csak több tízmillió új bevándorló tudná biztosítani – állítják népességkutatók. A bevándorlás ösztönzése érdekében Brüsszel az amerikai zöldkártya mintájára bevezetné az európai kékkártyát, amely munkavállalási lehetőséget biztosítana az unió egész területén. A tervnek számos kockázata van, ha viszont a jelenlegi tendenciák folytatódnak, az elöregedés és népességcsökkenés miatt Európa nem lesz képes versenyben maradni a világ feltörekvő és növekvő lélekszámú térségeivel.

Belföld

Végre magát adhatja

Úgy tűnik, a miniszterelnök tényleg változtatni kíván eddigi politikáján. Országértékelő beszéde legalábbis jelentősen eltért korábbi szónoklataitól: kevesebb volt a nagy ívű vízió és az ígéret, viszont több a reálisan teljesíthető programpont. Ráadásul a kormányfői beszéd alaposan „rátakar” a Fidesz népszavazási kezdeményezésére, melyről egyetlen szó sem hangzott el.

Politikusi vélemények

„Őszintén szólva egy kezemen már nem tudom megszámolni, hogy hányszor hirdetett programot Gyurcsány Ferenc. Utólag azt mutatják a tények, hogy ezeknek csak kisebb része szokott megvalósulni” – mondta a Heteknek Répássy Róbert. A Fidesz frakcióigazgatója szerint jobb lenne, ha a régi programokat futtatnák végig, mert azok között volt egy-két hasznosnak tűnő is.

Teljes hírzárlat az SZDSZ-ben

Még mielőtt teljesen eldurvult volna a közhangulat a liberális pártban, az ügyvivők hírzárlatot rendeltek el. Hivatalosan azért, hogy csak a népszavazással foglalkozhassanak, a valóságban azért, mert egyre élesebbé vált a két tábor, a „kókisták” és a „fodoristák” közötti nézeteltérés.

Semjén Zsolt és Weisz bácsi

Szokatlan médiafigyelem övezte a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) berkein belül működő politikai alapítvány kezdeményezését, a Zsidó Politikai Műhely létrehozását. Az anyapárt elnöke üdvözölte a hazai zsidóságon belül nemrég indult „tabudöntögető” vitát, és jelezte: konzervatív hittestvéreik számára szeretnének orientációt jelenteni a közös gyökerek ápolásával.

Kié lehet a magyar piac?

A versenytársak szerint „testre szabott” pályázattal igyekszik saját kézben tartani az európai uniós támogatással elkészült homokhátsági hulladékgazdálkodási rendszer üzemeltetését az érintett 82 önkormányzat. A küzdelem több tízmilliárdos üzletről szól.

A hét eseményei

Csányi a megzsarolt bankvezérAz APEH egykori elnökének, Simicska Lajosnak informatikai tanácsadója az egyik gyanúsítottja annak az ügynek, amelyben 12,5 milliárd forintot követelt három ember Csányi Sándortól, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójától, Magyarország egyik leggazdagabb emberétől. A zsarolás alapját az APEH iratállományából letöltött, Csányi Sándorra nézve állítólag terhelő dokumentumok adták. (Az APEH vizsgálata más hírek szerint semmi gyanúsat nem talált.) Az informatikai munkatárs 1999 és 2000 között tölthetett le adatokat. Mi lesz a főbíróval?Júniusban lejár Lomnici Zoltán legfelsőbb bírósági elnök mandátuma, és az Index információja szerint Sólyom László mást akar a posztra jelölni, mert a bírói kar elégedetlen a főbíróval. Draskovics keményen kezdDraskovics Tibor, az igazságügyi és rendészeti tárca kijelölt vezetője az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagjaként kezdeményezte, hogy a testület rendelje el a Magyar Gárda ellen indított és a Fővárosi Bíróság előtt folyamatban lévő per soron kívüli intézését.Cáfolták az ezer forintos vizitdíjatHatározottan cáfolták a kormánypártok azt a sajtóértesülést, hogy ezer forintra emelnék a vizitdíj összegét. Az MSZP szerint a Fidesz rendelte meg a cikket, hogy ezzel is kampányoljon a népszavazás mellett.Az értékek jók, de mégis habzik a RábaA törvényesen megengedett határértéken belüliek a Rába folyó újabb habzásáért felelősnek tartott wollsdorfi bőrgyár szennyvízadatai a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet február hatodiki mérései szerint.A MÁV sara 1993 óta – Kétezer milliárd forint Összesen kétezer milliárd forint veszteséget termelt a MÁV 1993 óta - derül ki egy jelentésből. Az Állami Számvevőszék vizsgálatot indított, hogy kiderítse, megfelelően gazdálkodott-e a vasúttársaság a kezelésében lévő állami vagyonnal.

Hit és értékek

Álmok és ígéretek

Sok elemző próbálja megfejteni, hogy mi az Obama-jelenség titka, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában is. A német Der Spiegel hetilap riporterei felkeresték a demokrata elnökjelölt számára az egyik legfontosabb hátteret jelentő chicagói Trinity United Church elnevezésű protestáns megagyülekezetet, amely több közismert amerikai fekete közéleti személyiség szellemi otthona és az afroamerikai kultúra bázisa.

A Tízparancsolat

Az elmúlt századokban sok pszichológiai elmélet született arról, hogy az emberi személyiség hogyan működik, miféle szerkezet; s hogy ezek az egyének hogyan tudnak együttműködni, közösséget alkotni. A tudományos elméletek és kutatók azonban e tekintetben a mai napig nem jutottak egységes álláspontra. Valójában nem értjük az embert, ezt a mélységes titkot. De van egyvalaki, aki ismeri az ember személyiségének szerkezetét, működését, rejtélyeit.

HÁTTÉR

A fejlesztés maga a válságkezelés

„A hatalomért civakodó, rosszkedvű elit és a társadalmat az állami újraelosztásban való érdekeltség, illetve az öngondoskodásban való érdekeltség szerint kettémetsző választóvonal bénítja le az országot, ezért nem haladunk ma” – vélekedett lapunknak Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Bár a fejlesztések tekintetében Magyarország az első helyen áll a 27 európai állam közül, az országban mégis keserűség tapasztalható, aminek az az oka, hogy az embereknek elegük van az ígérgetésekből. A miniszter szerint a helyzetet nem hangulatjavító intézkedésekkel kell orvosolni – ezért terveznek évtizedekre.

Ellopott nemzedék

Az ausztrál kormányzat múlt héten első alkalommal kért hivatalosan bocsánatot az őslakosok azon nemzedékétől, akiket az asszimilációs politika nevében gyerekként szakítottak el családjuktól, hogy így integrálják őket a többségi társadalomba. Várhatóan sor kerül az ausztrál jogrendszer teljes felülbírálatára is, amely a faji egyenlőtlenséget még mindig sok ponton szentesíti.

Szívproblémák

A múlt héten sikeres műszívbeültetést hajtottak végre a Semmelweis Egyetem (SE) Városmajori Klinikai Tömbjében. Ilyen beavatkozást általában akkor végeznek, amikor a beteg szívátültetésre vár, de még nem érkezik meg az alkalmas donorszív. A beavatkozás nemcsak orvosi bravúr, de reményt is adhat sok súlyos szívbetegnek.

Adószedők-e az orvosok?

Március kilencedikén eldől a vizitdíj sorsa. Azt még nem tudjuk, marad-e vagy sem az egy éve bevezetett 300 forintos rendszer, annyi azonban biztos, hogy ha a népszavazás következményeként meg kell szüntetni a díjbeszedést, az újabb fejfájást fog okozni az egészségügyben érintetteknek. Az így keletkező anyagi hiányt ugyanis valahonnan pótolni kell majd.

Választás életre-halálra

Amerika és az egész világ jövőjére nézve kit tartana a legalkalmasabbnak az elnöki posztra?– A jelenlegi mezőnyből McCaint.Miért?– Mert a legfontosabb ügyben, a legfelsőbb bírói kinevezésekben – és az ezt követő fontosságú ügyekben is, mint a terrorizmus, Irak, Közel-Kelet – őt látom a legkiszámíthatóbbnak, a legtapasztaltabbnak és a leginkább életpártinak.

Gyurcsány új politikát hirdet, Orbán mozgósít

Nagyot spórolhatsz! – hirdeti Orbán Viktor. Eltűnődök ezen a spórolási lehetőségen: Amennyiben egyetemre, főiskolára akarok menni, és elhatározott szándékom, hogy rosszul fogok tanulni, nos, akkor kifejezetten jól jön, ha nem kell a bukdácsolás miatt még fejlesztési részhozzájárulást vagy más fordításban tandíjat fizetni. Ekkor tehát van lehetőségem a spórolásra.

Magyarok lábnyoma az orosz havon

Budapesttől kétezer kilométer Moszkva, még nyolcszáz, és Uljanovszkban vagyok a Volga-parton. A legtöbb ember mint Lenin szülőhelyét ismeri a várost, amelyet az ősi Szimbirszkről neveztek át a kommunista vezér tiszteletére. Moszkvával, Szentpétervárral és persze Budapesttel ellentétben a várost vastag hótakaró borítja, amelyen itt-ott magyarok lábnyomaira bukkanok.

Vasutassztrájk

Tisztelettel tájékoztatnám a kedves olvasóikat a VDSZSZ sztrájkjának okairól: Az éves személyi alapbérfejlesztésen túlmenően a plusz 10 százalékért folyó küzdelem a MÁV-Start Zrt. (személyszállítási), a Gépészeti Zrt. és a Trakció Zrt. munkavállalóinak azért van, mert megállapodás volt arról, hogy akiket kiszerveznek leányvállalatba a nagy MÁV-ból, kapnak 10 százalékot, mert kiszolgáltatottabbak. Ahogy a Cargósok is kaptak 2006-ban. Azóta ugyan évente kisebb mértékben nőtt az alapbérük. A 10 százalék esetében ott van a vita, hogy ez egy középtávú megállapodás része volt, ami lejárt, de a körülmények és az elvek nem változtak.

Jó üzlet a homeopátia

„Sokan, akik nem találnak gyógyulást a rendkívül tudományos, ám annál személytelenebb és klórszagúbb egészségügy útvesztőiben, a természetgyógyászatban keresik a megoldást” – írja a szerző.

KÁVÉSZÜNET

Sarkozyné alias Carla Bruni

Hogyan lesz valaki modellből előadóművész, azután francia elnökné? Egyesek Carla kivételesen szép arcberendezésével magyarázzák, mások az ehhez társuló páratlan arcátlanságát emlegetik. Veleszületett tehetségét nem vonja kétségbe senki, legfeljebb annak valódi természetéről vitatkoznak.

Levegőt

Szó szerint porfészek lehet hazánkból, ha nem kerül sor a közlekedés megreformálására. Bár az elmúlt évben némi javulást tapasztalhattunk a levegő minőségében, még mindig rosszak a mutatók. Növekszik az emberi egészségre legártalmasabb, közlekedés eredetű összetevő: a levegő portartalma. Az uniós irányelvek két évet adnak hazánknak, hogy „tiszta legyen a levegő”.

Mikor egy álom teljesül

„A szembeszelet sokkal jobban szeretem, mint a hátszelet. Ha a szél szembe fúj, jobban megy a szörf” – tudtuk meg Detre Diána versenyszörföstől, akivel sajnos nem egy tengerparti kávézóban, hanem „csak” egy margitszigeti konditeremben beszélgettünk. Az olimpiára készülő szörfösök – Dia és Gádorfalvy Áron – tenger és jó idő híján edzőteremben, az evezősökkel együtt végzik az alapozó felkészülést. Diának mind a vitorlázás, mind az olimpia a vérében van, hiszen édesapja, Detre Szabolcs az 1980-as moszkvai olimpián szerzett bronzérmet ikertestvérével egy repülőhollandi fedélzetén. Eddig ez a legjobb helyezés, amit magyar vitorlások olimpián elértek.

PROGRAMAJÁNLÓ

„Karát – Utazás a csillogás világába” – arany és ezüst ékszerek, drágakövek, divatos bizsuk, órák kiállítása és vására a Hungexpo F pavilonjában február 29. és március 2. között, az Utazás, a Culinary Expo és a II. Leader Expo kiállításokkal egy időben. Az ASTRON Ékszerórák a Karát-kiállításon a Hetek olvasóinak 30%-os árengedményt biztosít. (X., Albertirsai út 10.)

Medúzák az Állatkertben

Újabb látványossággal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert tengeri akváriuma: az egyik medencében kékes fényben tündöklő medúzákat láthat a nagyközönség. A rendkívül nehezen tartható csalánozók bemutatására utoljára fél évszázada került sor.

RECEPT: Békebeli narancsdzsem

Az alábbi narancsdzsem – ha nem is héjában, de héjával együtt főzött változata – keserédes ízéhez inkább a kiskanál vagy a vastagon szelt kenyér dukál.

Lezárult karácsonyi előfizetői nyereményakciónk

A Hetek karácsonyi előfizetői nyereményakciójának fődíjaként 2008. január 29-én közjegyző előtt kisorsolt Peugeot 107-es nyereményautó átadása a Peugeot Ponyi salgótarjáni márkakereskedésében. A nyertes: Gerencsér Szilárd veszprémi olvasónk (jobbra). Átadja a szalon tulajdonosa, Ponyi Zsolt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!