hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 02. 08. (XII/6) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Arcok harca

Az idei elnökválasztási kampányban – legalábbis eddig – a személyiségek és nem az egyes témák voltak döntőek – állítják pártállástól függetlenül a lapunk által megkérdezett amerikai választási elemzők. A szuperkedd után versenyben maradt mind az öt jelölt fel tud mutatni kimagasló személyes tulajdonságokat: Hillary Clinton „a legfelkészültebb”, Barack Obama „a leginspirálóbb”, John McCain „a legkipróbáltabb”, Mitt Romney „a legracionálisabb”, Mike Huckabee pedig „a legszerethetőbb”. Ráadásul mindnyájan szeretnek és tudnak is küzdeni, így az utóbbi évtizedek egyik legizgalmasabb kampánya tovább folytatódik. A szakértők szerint a pillanatnyi éllovasok – Clinton, illetve McCain – nem érezhetik biztonságban a pozíciójukat, ugyanis az események eddig rendre rácáfoltak a közvélemény-kutatók és politológusok várakozásaira.

Gázától Dimonáig

A gázai történetnek még nincs vége. A Hamasz felrobbantotta határon ugyanis öngyilkos terroristaosztagok szivárogtak be a Sínai-félszigetre, de az egyiptomi rendőrségnek sikerült azt megakadályoznia, hogy az izraeliek által is kedvelt üdülőhelyeken is követhessenek el merényleteket. Izrael területén azonban lecsaptak a terroristák. Csak egy rendőrtiszt bátorsága és lélekjelenléte hárította el a nagyobb katasztrófát.

Egy sokat próbált ember

A szuperkeddi megmérettetések után John McCain lépett elő a republikánus párt első számú elnökjelöltjévé. Az arizonai szenátor nem éppen megpróbáltatásmentes magánélete azonban már jóval korábban a figyelem középpontjába került: a 2000-es elnökségi kampány során foglalkoztak második felesége és a szenátor között lévő tizennyolc éves korkülönbséggel, de durva pletykákat terjesztettek el örökbe fogadott ázsiai lányukkal kapcsolatosan is.

Pakisztán

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Pakisztán a világ egyik legveszélyesebb országává válhat, amennyiben a mára kialakult politikai káoszt nem sikerül felszámolni. Benazir Bhutto meggyilkolása után Musarraf elnök hatalma bizonytalanná vált, és kérdéses, hogy a többszöri halasztás után a február 18-ára kiírt választások miként rendezik át az erőviszonyokat a világ második legnagyobb muzulmán országában.

Belföld

Gyurcsány új politikát hirdet, Orbán mozgósít

A Hetek információi szerint két hét múlva Gyurcsány Ferenc „új politikát” hirdet, bár az még nem dőlt el, hogy ez együtt jár-e személycserékkel a kormányban. Eközben Orbán Viktor – aki ugyancsak évértékelésre készül – kiadta a jelszót: „Három igennel nagyot spórolhatsz!”

Ideológiai front

Ötágú vörös csillaggal és „Népszavazás a szocializmusról” szlogennel kampányol az SZDSZ a március 9-ei népszavazás ellen. A politikai paletta mindkét oldalán kiakadtak ezen.

Csak Rudi Zoltán mentheti meg az MTV-t

Bizonytalan, hogy a jövő hónapban ki vezeti majd a mintegy harmincmilliárd forintból gazdálkodó Magyar Televíziót, mivel szinte biztosnak tűnik, hogy az eddigi elnököt első körben nem választják újra. A helyzetet csak maga Rudi Zoltán tudná megoldani, ha jelölne maga mellé alelnököket, akiket vészhelyzetben a köztévé tulajdonosi jogait gyakorló kuratórium ügyvezetővé „üthetne”. Rudi ezt a gesztust lapzártánkig nem tette meg.

Ide ne jöjjön senki felvonulgatni

Egy tavalyelőtti levél napi hírek közé emelése szolgáltatott újra apropót az olaszliszkai tanárverés felelevenítéséhez. Fekete Gyula, a falu polgármestere úgy látja, nem tudnak egyről a kettőre jutni, ha a rosszindulatú híradások folyamatosan átokszóként említik a település nevét.

Már megint a Gripenek

Az USA-val és a NATO-val szemben hozott stratégiai döntésként értelmezhető, hogy az Orbán-kormány annak idején a svéd Gripen vadászgépek mellett döntött az amerikai F–16-osokkal szemben – vélekedtek a Népszabadságnak nyilatkozva amerikai illetékesek. Korábban a CIA korrupciót is feltételezett az ügyben.

Kórházak vs. minisztérium

„Esetenként a hálapénz miatti ellenérdekeltség is oka lehet annak, hogy számos kórház a mai napig nem tette nyilvánossá várólistáját” – mondta lapunknak a kórházak felügyeletét ellátó Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) elnöke. Tény azonban, hogy több intézményben nincs jelentős várakozási idő, így vezetőik a tárca elvárásait adminisztrációs teherként élik meg.

Hit és értékek

A Biblia történeti hitelessége

A zsidó–keresztény kinyilatkoztatás egyedülállósága abban (is) áll, hogy a történeti értelemben vett igazságot, vagyis valóban megtörtént események leírását tartalmazza. A Bibliát nem lehet oly módon elszellemiesíteni, hogy tagadjuk a szöveg elsődleges, azaz szó szerinti, „történeti” értelmét. A bibliai hit számára ugyanis minden azon áll vagy bukik, hogy bizonyos központi események, például az egyiptomi kivonulás, a törvényadás a Hóreben vagy Jézus Krisztus feltámadása valóban megtörténtek-e.

Mekka ostroma

A 20. század történetének egyik legrejtélyesebb epizódja a mekkai nagymecset 1979-es ostroma. Alig néhány hónappal Khomeini ajatollah iráni hatalomátvétele után, pontosan az iszlám naptár szerinti 1400-as századfordulón ezerötszáz síita muzulmán fegyveres egy váratlan terrorakció során elfoglalta és két héten át megszállva tartotta a zarándokokkal zsúfolt iszlám szent helyet. A támadás vezetője egy szaúdi hitszónok, Juhaman Utejbi (kis képünkön) volt, aki azt állította unokatestvéréről, hogy „Rejtőzködő Imám”, a síita messiás, aki legyőzi az egész világot, és mindenkit az iszlám hitre térít.

HÁTTÉR

Nem csak a politikusokon múlik

Nem hisz a nagy és mindent gyökeresen megújítani szándékozó, felülről vezérelt, elitista reformokban Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója, aki éppen ezért szkeptikus a jelenlegi reformkurzussal kapcsolatban. A Fidesz alapításában részt vett, magát konzervatív értékrendűnek valló közgazdász ezért tudja megérteni, hogy a magyar jobboldal miért támadja a vizitdíjat, noha korábban személyesen ő is javasolta, hogy ezt az eszközt vessék be az egészségügyi költségek kordában tartása érdekében. Hamecz szerint Magyarországot nem a politikusok, hanem az emberek tudják megváltoztatni. Ez az, amit hagyni is kellene nekik.

Ismét izzik a Balkán

Szerbiának van európai jövője – erre utal, hogy Borisz Tadics demokrata jelölt nyerte az elnökválasztást. A szoros eredmény ugyanakkor azt is jelzi, hogy a szerb társadalmat jellemző nacionalizmus még komoly problémák forrása lehet.

Volt egyszer egy ország

Tudna mondani párhuzamot arra, hogyan élik meg a szerbek Koszovó elszakadását? – Hasonlóan, mint ahogyan mi éltük meg Erdély elcsatolását. De gyakran említik azt is, hogy a szerb történelmi emlékezetben Koszovó hasonló szerepet játszik, mint Palesztina a zsidók emlékezetében. Az, hogy a szerbek Koszovót tartják a szerb állam szülőhelyének, csak az elmúlt évszázadban vált hangsúlyossá, viszont az is tény, hogy nem csupán az elfogult nacionalisták körében, hanem szinte a teljes szerb társadalomban. És az is igaz, hogy ennek az erős érzelmi viszonyulásnak megvannak a történelmi alapjai.

Makacs és kitartó

Vincze Zoltán ma már érzelmek nélkül mesél arról, hogy a születésekor történt orvosi műhiba folytán maradandó idegrendszeri sérüléseket szenvedett. A huszonnyolc éves szegedi fiú nyakára akkor rátekeredett a köldökzsinór, s világra jötte után azonnal agyvérzést kapott. Azt mondja, úgy kellett kitolni, kifeszíteni édesanyja méhéből. Önálló életének első pillanataiban némán várta sorsát, még csak fel sem sírt. A szülők azzal a tudattal vitték haza gyermeküket, hogy biztos tolókocsi vár majd rá, de egy pillanatig sem adták fel. A sok otthoni egyéni fejlesztésnek és gyógytornának meg is lett az eredménye. Bár a sérüléseket ma is észrevenni Zoli beszédén és mozgásán, barátai, ismerősei már rég nem a fogyatékossággal élő, mozgáskorlátozott embert látják benne.

Diákok prostitúciója

Franciaországban tavaly jelent meg két könyv, két egyetemista lány tollából, amelyek a diákprostitúció jelenségével foglalkoznak. Mindkét kötet kiadója a botrányos és provokatív könyveket előszeretettel gondozó Max Milo. Némileg ez is közrejátszhatott abban, hogy a nyomorgó diáklányok kényszerű tömeges prostitúciójáról szóló romantikus legenda – minden magyarországi hírveréssel ellentétben – nem vált kedélyborzoló közüggyé Franciaországban.

SYMBOL

Nem hiszem el: a sörözőben a padló bőrből van, a toalettekben meg színes velencei csillárok. Mikor az ajtón belépek, még Óbudán állok, de két lépéssel beljebb már a King Davidben.

Francia Kulcsár-ügy?

Hogyan képes egy 31 éves, kockázatmentes ügyekkel foglalkozó bróker megrengetni az európai tőzsdéket, és rábírni a világ legbefolyásosabb jegybankját, hogy csökkentse kamatait? Ez a kérdés foglalkoztatja a francia közvéleményt, de az európai pénzpiacok szereplőit is, miután egy Jérome Kerviel nevű bróker tőzsdére vitte bankja, a Société Générale teljes vagyonát, mintegy 5 milliárd eurós kárt okozva.

Jeremi és társai

Újabb lehetőségekkel bővült a mikro- és kisvállalkozók hitelhez jutása. A napokban jelentette be Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter az Európai Unió új forráskonstrukcióját, melynek révén akár 24 óra alatt pénz állhat a házhoz.

A hét eseményei

Pénzügyi ismeretek tanfolyamFolytatódik idén a Korona Akadémia ingyenes képzése a pénzügyi és gazdasági ismeretek iránt érdeklődőknek. Az országos oktatási programot a Korona Kredit Jelzáloghitel Zrt. tavaly novemberben indította el azzal a céllal, hogy szakemberei segítségével bevezesse a „hétköznapi” embereket a pénzismeretek alapjaiba. A „tanórák” előadói között szerepel többek között közgazdász professzor, nemzetközi gazdasági szakértő és a gyakorlati oldalt is jól ismerő pénzügyi szakember. Az idén hét nagyvárosban lesznek előadások: az első február 8-án Budapesten a Jövő Házában délután 4 és este 7 óra között. Pozitív álláspiac Pozitív lehet idén az álláspiac mérlege. A hazai cégeknél 56 ezerrel többen dolgozhatnak az év végén, mint 2007 decemberében. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat a tavalyi utolsó negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérése során 7741 gazdálkodó szervezet válaszait összegezve állapította ezt meg: egyelőre nem érződik recessziós hangulat a hazai álláspiacon. Igaz, a tavalyi prognózis készítésekor túlbecsülték létszámigényüket a vállalkozások: közel 19 ezer dolgozóval kevesebbet alkalmaztak decemberben, mint ahogy azt 12 hónappal korábban tervezték. A Wendy’s talpra állt A Magyarországon üzletét elsorvasztó Wendy’s gyorséttermi lánc, melynek anyavállalatát már idestova egy éve akarják eladni, tavaly hirtelen összeszedte magát. A korszerű menükre másfél évvel ezelőtt áttért hálózat 134 százalékkal növelte adózott eredményét. Tavaly ugyan bezárta 120 egységét, viszont nyitott 92-t, így jelenleg 6645 étterem működik a neve alatt. Árbevétele 2,16 milliárd dollár lett, ez 0,3 százalékkal nagyobb a 2006. évinél. A befektetők szerint már kérdéses, hogy egyáltalán el akarják-e adni a céget.

KÁVÉSZÜNET

Renfro és Ledger az árnyak világában

Idén januárban két fiatal amerikai színésznek is búcsút intett Hollywood. Brad Renfro 25 évesen, Heath Ledger pedig 28 évesen távozott az élők sorából.

Kő olaj?

Kína és India rohamos gazdasági fejlődése következtében igencsak megugrott a kereslet a kőolaj iránt, ez az egyik oka a felfelé kúszó benzináraknak. A Német Gazdaságkutató Intézet előrejelzése szerint 2018-ig akár 4 euróba, azaz ezer forintba is kerülhet 1 liter benzin, s az ilyen hírek mindig lendületet adnak a kőolaj alternatíváinak a kutatására. Lehet, hogy tíz év múlva már cseppfolyós hidrogént, sűrített levegőt, áramot, esetleg egy új napcellát is kérhetünk a töltőállomásokon?

Rasszizmusba fordult a Hamilton–Alonso-ellentét

Rasszista atrocitás érte Lewis Hamiltont, a Forma–1 történetének első színes bőrű pilótáját. A McLaren-Mercedes versenyzőjét a helyi szurkolók folyamatosan gyalázták a barcelonai teszt során.

Gránátalma, a szuper-antioxidáns

Az emberiség egyik legrégebbi gyümölcsét más néven paradicsomi vagy édeni almának is nevezik. A rubintpiros gránátalma kellemes selymességével, illatában piros húsú gyümölcsökre (som, csipkebogyó, enyhe meggy) emlékeztető eleganciával lepi meg fogyasztóját. Azonban a legújabb kutatások szerint segíthet számos betegség megelőzésében és kezelésében is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!