hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 01. 25. (XII/4) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Merre tart Szerbia?

Pár nappal az után, hogy az Oroszországot Belgrád mentorának tekintő radikális nacionalista jelölt megnyerte a szerbiai elnökválasztás első fordulóját, a szerbek már meg is egyeztek Moszkvával arról, hogy gyakorlatilag orosz kézbe kerül a szerb energiaipar.

Anarchia Gázában

Több tízezer palesztin kelt át szabadon a Gázai övezet és Egyiptom közötti határon, miután fegyveresek felrobbantották a határfal egy részét. A palesztin terrorszervezetek számára eddig a határ alatt ásott csempészalagutakon érkezett az utánpótlás Egyiptomból, most azonban minden akadály nélkül szállíthatják a fegyvereket és robbanóanyagokat a Gázai övezetbe. Izrael lezárta az övezetet, miután Gázából közel 250 rakétatámadás érte az ország déli részét.

A demokrácia ereje

Az elemzők többsége a demokrácia győzelmeként értékeli az amerikai elnökjelöltségért zajló szoros küzdelmet. A politológusok elméletei sorra dőlnek meg, miközben a jelöltek felismerték: a küzdelmet nem a hangzatosabb ígéretekkel, hanem a választók bizalmának elnyerésével lehet megnyerni. Az indulóknak keményen meg kell dolgozniuk államról államra járva a szavazatokért: ki kell állniuk a nem mindig megértő hallgatóság elé, és vállalni kell a legélesebb kérdéseket és bírálatokat is. Mindezt hónapokon keresztül úgy, hogy a győzteseknek a novemberi elnökválasztás előtt még egyszer végig kell járniuk a maratoni kampánykörutat.

Moszkvai atomfenyegetés

Január 19-én ijesztő szenzációt kürtöltek világgá a hírügynökségek: „Oroszország szuverenitása védelmében kész atomfegyvert alkalmazni.” Előbújt a palackból a hidegháború szelleme, és Oroszország újra a „gonosz hatalom” színeit kezdte magára ölteni. A fenyegető bejelentés két hónappal az elnökválasztás előtt alkalmas a nemzeti büszkeség felkeltésére, emellett eltereli a figyelmet az orosz hadsereg elavult fegyverzetéről – írja szentpétervári tudósítónk.

Belföld

Nem meccs a népszavazás

A Fidesz minden demokratikus eszközt bevet az idő előtti hatalomváltásért, ám a kormánybuktatás kulcsa a koalíciós pártok kezében van – mondja a Heteknek adott interjúban Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke.

Csillaghullás Gyurcsány környezetében

A legbefolyásosabb és legközelebbi munkatársának kezét engedte el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azáltal, hogy családi okokra hivatkozva hagyta lemondani kabinetfőnökét, Gál J. Zoltánt. Időközben kiderült, hogy a miniszterelnök korábbi felfedezettje, Szetey Gábor személyügyi államtitkár is távozik csapatából. Kormányzati körökben nem tartják kizártnak, hogy a távozások folytatódnak.

Lesz-e visszavágó?

Bár ma még Tarlós István volt óbudai polgármester, Demszky Gábor megszorongatója a Fidesz első számú népszavazási „ütőembere”, de az ellenzéki pártban többen tartanak attól, hogy kénytelen lesz Orbán Viktor is kőkeményen beszállni a kampányba. Ez pedig a 2006-os Orbán-Gyurcsány „meccs” visszavágóját jelentené – amitől egyébként nemcsak a Fideszben, hanem az MSZP-ben is félnek.

A hét eseményei

Március 9-én lesz a népszavazásSólyom László köztársasági elnök március 9-ére, vasárnapra tűzte ki a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló népszavazást.Bakiból fővárosi píár Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes meghívta Budapestre Charlize Theron Oscar-díjas színésznőt, aki a napokban Törökországba helyezte a magyar fővárost.Tagadják bűnösségüket Tagadta bűnösségét a Fővárosi Bíróság szerdai ülésén az a négy rendőr, akit azzal vádolnak, hogy 2006. október 24-én hajnalban, az őszi zavargások idején a Belgrád-rakparton bántalmazott három intézkedés alá vont fiatalt.Kereszttűzben Farkas FlóriánEgységesen elhatárolódott több roma vezető Farkas Flórián parlamenti képviselőnek a kijelentéseitől. A Lungo Drom elnöke a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: a roma értelmiségnek nem a Magyar Gárdával kellene foglalkoznia elsősorban, hanem a kormány cigánypolitikáját kellene látványosan elutasítania. A roma politikus hozzátette: a Magyar Gárda működése nem a kisebbségek és különösképpen nem a cigányok ellen irányul.

Hit és értékek

Tömeggyilkosból igehirdető

Joshua Milton Blayee egykori rettegett libériai hadúr önszántából tért vissza hazájába, hogy a háborús bűnöket vizsgáló Igazság és Megbékélés Bizottsága előtt vallomást tegyen. A gyermekként fausti alkut kötő Blayee valamikor tömeges emberáldozatokat végző varázsló hírében állt – ám egy napon váratlanul látomása volt Jézus Krisztusról. Libériában halálbüntetés vár a húszezer ember haláláért felelős volt tábornokra.

A Microsoft figyel téged

A The Times szerint a Microsoft egy olyan „munkaerőfigyelő” rendszert szabadalmaztatott, amely egy munkahelyen nemcsak az elhangzott összes szót, meglátogatott weboldalt elemezné, hanem a dolgozók arckifejezését, testhőmérsékletét, vérnyomását, pulzusszámát – ez utóbbiakat rádióhullámokon továbbítva a rendszert működtető számítógépnek. Ebből adódóan a munkaadó szinte mindent tudna az alkalmazottjáról. Az elmúlt években egyébként ugrásszerűen megugrott azoknak a technikai megoldásoknak a használata, melyek az emberek privát életéről adnak információkat egy külső szervezetnek.

Az Újszövetség keletkezése

A héber Biblia (vagyis az Ószövetség) lejegyzői valamennyien Isten prófétáiként, mennyei felhatalmazásuk tudatában és az abból fakadó teljes szellemi tekintéllyel léptek fel szóban és írásban, ezért is nevezték a zsidók a prófétákat a szellem embereinek. De mit is jelent a próféta kifejezés?

HÁTTÉR

Zuhanórepülés

Idegesség, kapkodás és pánik jellemezte az elmúlt napok tőzsdei eseményeit. A „színtiszta pániktól” a „második világháború óta legsúlyosabb pénzügyi válságig” terjedően kommentárok láttak napvilágot világméretű tőzsdekrachhal kapcsolatban. A lapunknak nyilatkozó gazdaságkutató szerint nem történik más, mint megérkezett a soron következő recesszió.

Mindent tudni akarnak az emberről

A nemrég leköszönt ombudsman szerint a technikai vívmányaival gyűjtött adatok miatt annyira átláthatóvá vált az állampolgár, hogy magánszférája szinte már csak nyomokban létezik. A megfigyeltség érzése pedig az őszinte kommunikációt ölheti ki a társadalomból. Éppen ezért, ha rajta múlna, a modern kor kihívásaihoz igazítaná a személyes adattal való visszaélés törvényi tényállását is.

Elegendő egy szem homok is?

A pénzügyi válság azonban az egész világgazdaságot súlyosan érintheti. Jean-Claude Juncker, az Eurogroupe elnöke szerint „a helyzet fokozatosan tovább romlik. Az utóbbi hónapokban kizártuk az amerikai gazdasági recesszió lehetőségét, azonban ma már ezt nem mondhatjuk el”. Juncker ugyanakkor figyelmeztetett arra, „ha az amerikai recesszió mégis bekövetkezne, akkor az nem marad hatástalan az euróövezet növekedésére nézve”.

Akciók Ruandától Székelyföldig

„Nagyot változott a világ, még a kiegyensúlyozott jóléti nyugati államoknak is egyre nehezebb szociális kihívásokkal kell szembenézniük” – nyilatkozta a Heteknek Kovács Sándor, a Hites Adakozók Hálózatának (HAH) vezetője, akivel az adakozásról és a hazai társadalom szociális szerkezetéről beszélgettünk. A Hit Gyülekezete karitatív szervezete több mint tízéves fennállása óta 1 milliárd forintot meghaladó értékű segélyt osztott ki a rászorulóknak itthon és külföldön egyaránt.

A nagy fogás

A pártállam egyik szupertitkos szervezetének tevékenységére derít fényt az a 8000 oldalnyi levéltári anyag, amely nemrégiben került elő. A Koordinációs Bizottság 1957 és 1988 között működött. Tevékenysége röviden összefoglalva az igazságszolgáltatás kézi vezérlése. Dokumentumrészletek és beszélgetés a „felfedezővel”, Révész Béla kutatóval.

Pokol a Blahán

Belehalt koponyasérüléseibe az a középiskolás (M. Roland, 18 éves), akit osztálytársa (Rajmund, 17 éves) a tanítás után megvert a Blaha melletti utcában.

Hadiállapot és virágzó gazdaság

„Izrael gazdasága a világrekordot elérő katonai kiadások ellenére is virágzik. A palesztinok számára folyósított segélyek elosztása körüli káosz azonban egyre nagyobb” – állította megkeresésünkre Brüsszelben Dr. Avraham Sela professzor, a jeruzsálemi Héber Egyetem tanára.

A hét eseményei

Lopott forintok A korábbinál 6 százalékkal több, mintegy 276 ezer vagyon elleni bűncselekmény történt a múlt évben. A kár megközelíti a 120 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbihoz képest 22 százalékos növekedést jelent. Minden 100 forintból 36-nak a nyomára akadtak tavaly a hatóságok. Az ilyen esetek száma egyébként több mint 20 százalékkal mérséklődött, bár az elkövetési érték - ami itt nem feltétlenül azonos a kárral - negyedével nőtt: a 14 ezer ügyben 54 milliárdos veszteséget regisztráltak.

KÁVÉSZÜNET

Kutyaütő macskafogó

A világhálón az a hír járja, hogy egyes Macskafogó-fanok azt üzenték Ternovszky Béla rendezőnek, hogy jobb, ha nem lép ki az utcára, mert nagyon megverik. Nyilván ők is látták a kultikus első rész Macskafogó 2 – A sátán macskája című folytatását, amely szerintük vért kíván.

Kölcsönös félelem igazgat

A terhesség alatti genetikai vizsgálatok célja az, hogy kiderüljön: egészséges-e a baba? A tapasztalatok szerint a magzat életét veszélyeztető „szúrópróbát” a kórházak többnyire kötelező jelleggel végeztetik el egyes kismamákon. Ezt sokan azzal magyarázzák, hogy az intézmények ezekért a vizsgálatokért busás fejpénzt kapnak. Ezzel szemben a helyzet az, hogy sokkal inkább a későbbi pereket akarják kivédeni, miközben a szülőtársadalom nem is nagyon tiltakozik a vizsgálatok ellen, mert retteg a rendellenességektől. Habár semmilyen vizsgálat nem kötelező, a tapasztalatok szerint sokszor még a huszonéves kismamák is ragaszkodnak az elvégzésükhöz.

Kinek kell a Fradi?

Egyelőre nem tudni, hogy az angol Sheffield Unitedet is tulajdonló Kevin McCabe érdekeltsége újra versenybe száll-e a Fradi ingatlanegyüttesére kiírt legújabb pályázaton. A társaság korábbi, igencsak komoly ajánlatát múlt héten eredménytelennek minősítette az újabb tenderrel most a csorbát köszörülni igyekvő Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács.

Viszlát

A tavalyi Microsoft Keynote záróakkordjaként a computervilág legmeghatározóbb alakja, Bill Gates a Guns N’ Roses-os Slashsel lépett színpadra, hogy megnevettesse a piacvezető számítástechnikai cég alkalmazottait. A szakavatottak már ekkor tudni vélték, hogy a Microsoft elnöke nemcsak azért lazul, hogy „jófejségi indexét” emelje, hanem mert visszavonulását tervezi.

Csillagtúra a 437 ezer nyomában

Érdekli-e a diákokat a holokauszt témája? Vagy csupán fanatikus tanárok erőltetik a témát? Ezek a kérdések hosszú ideje foglalkoztatják a Holokauszt Emlékközpontban dolgozó tanárokat, próbaképpen több olyan tematikus tábort is szerveztek a nyári szünetben, amellyel a fiatalok érdeklődését tesztelték. Évek óta tartó munka eredményeként született meg az az egyhetes program, amely a nemzetközi figyelem középpontjába is bekerült, és idén is folytatódna.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!