hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 03. 21. (XII/12) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Egy német kancellár Jeruzsálemben

Új időszámítás kezdődik a német–izraeli viszonyban. Angela Merkel kancellár asszony és hat minisztere az izraeli kormánnyal közös ülést tartott Jeruzsálemben. A Merkel és Ehud Olmert elnökletével megtartott kormányülés közös projekteket indított útjára az oktatás, a környezetvédelem és a honvédelem területén. Ehud Barak és német kollégája, Franz Josef Jung közös katonai kiképzésről állapodtak meg. Merkel ellátogatott a Jad Vasem múzeumba, és tiszteletét tette a Negev sivatagban található Szde Boker kibucban Ben Gurion, az Öreg sírjánál. Meg is jegyezte: ha befejezi politikai pályafutását, ebben a kibucban fogja kipihenni fáradalmait.

A koszovói dominó

Koszovó függetlenségének elismerése nemcsak a Balkánon vet hullámokat, hanem többek között Moldáviában és a távoli Kaukázusban is. A NATO áprilisi csúcsértekezletén várhatóan téma lesz Grúzia felvétele a szervezetbe, vagy legalábbis ennek előkészítése, ám ezt a lépést jelentősen megnehezíthetik a grúziai szakadárok függetlenségi törekvései.

Havel: a KGB és a maffia uralkodik Oroszországban

Oroszországban a KGB és a maffia uralkodik – állítja Vaclav Havel volt cseh államfő. A Lidové Noviny cseh napilapban szerdán megjelent interjúban Havel kijelenti, hogy „Putyin kora a diktatúra egy új típusát alakította ki, amely csak annál veszélyesebb, hogy nem feltűnő formában nyilvánul meg”.

Belföld

Már megint fenyegetőznek

Fennállása óta a legnehezebb helyzetbe lavírozta magát a kormánykoalíció: ha kitartanak a reformkurzus mellett, akkor újabb népszavazási pofonba szaladnak bele, ha viszont változtatnak programjukon, akkor az elmúlt évek politikája kérdőjeleződik meg. Különösen komplikált szituációba került a miniszterelnök és az SZDSZ.

Mi van az SZDSZ-ben?

Az SZDSZ válságban van, és nem találja a kiutat, mert az elmúlt években az elvek és az eszmék pártjából kicsinyes, mutyizó pártocska lett, ahol mindenki elkötelezettje valakinek. A sérelmek régiek, a megoldást egyre többen egy új elnökválasztásban látják, különben jön a csendes agónia, 2010-ben pedig a biztos vereség, de akár a parlamenten kívüli lét.

Ősmagyar kultusz és ami mögötte van

Az égi erők keresése és a magyar feltámadás előkészítése a célja a pilisszántói Boldogasszony-kápolnánál nagypéntekre meghirdetett „ökumenikus” sámánszertartásnak. A keresztény elemekkel vegyített ősmagyar hit reneszánszát éli, bár a mozgalom meglehetősen tagolt. Az irányzatok közül van, amelyekben a New Age-es okkultizmus dominál, máshol az úgynevezett táltos gyógyításon van a hangsúly, megint mások politikai célokat tűznek ki, például a Szent Korona tekintélye alá vinnék vissza az országot.

A hét eseményei

Kanada helyettTöbb ezer tájékoztató füzet készült azoknak a romáknak, akik a vízumkényszer március eleji megszűnése után kivándorolnának Kanadába.Debrecen perli az OEP-et Debrecen önkormányzata pert és versenyhivatali eljárást indít az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellen, hogy a háziorvosok megkaphassák a vizitdíj miatt kieső bevételt.

HÁTTÉR

Szlovákia történelmet ír

Szlovákia történelmének legsikeresebb korszakát éli – mondta a Heteknek Juraj Migas, Szlovákia budapesti nagykövete. Gazdasági növekedésük két számjegyű, a reálbérek folyamatosan emelkednek, jövőre valószínűleg bevezetik az eurót.

A pásztor és a szenátor

Barack Obamának a felekezetéhez való viszonya az elnökválasztási kampány során már korábban is górcső alá került. Pásztora, Jeremiah Wright prédikációinak egyes részleteiről nemrég nyilvánosságra került videofelvételek azonban igencsak nagy port kavartak az országban. Wright több beszédében is erőteljes kirohanást intézett az Egyesült Államok ellen, és országát tette felelőssé a világ problémáiért. Obama elhatárolódott pásztorának kijelentéseitől, melyek véleménye szerint „gyullasztó és felháborító megjegyzések” voltak az országról és a politikai ellenfeleiről.

Gellert kapunk

Magyarországon reméli megtalálni utódját Uri Geller a TV2 március 29-én induló A Kiválasztott című műsorában. Mindezt annak ellenére teszi, hogy a magyar származású mentalista 1992-ben egyszer már csúnyán leszerepelt a magyar közönség előtt. A magyar rendőrség akkor Geller segítségét kérte az egy évvel korábban elrabolt Farkas Helga megtalálásában. Geller akkor azt mondta: Helga jól van, és nemsokára hazajön. Az évekkel később előkerült holttest vizsgálata azt bizonyította, hogy a 17 éves lány akkor már rég halott volt.

Miért vannak szabadlábon?

Noha a rendőrség egyre látványosabban igyekszik elejét venni a főváros rendszeres szétverésének, az eljárások lefolytatása során minden esetben kicsúszik a kezük közül a randalírozók valamelyik hangadója. Mindez pedig – az összeesküvés-elméleteket most figyelmen kívül hagyva – azt kell jelentse, hogy a hatóságoknak vagy nem áll rendelkezésükre megfelelő jogszabályi háttér az utcai törvénytelenségek visszaszorítására, vagy nem alkalmazzák megfelelően a jogi lehetőségeket.

Politikai partnerség

Meglehet, a március 15-i ünnepségek legnagyobbat „szóló” kijelentése a Habsburg Helytartótanács és a mai kormányzat közös nevezőre hozása volt, és persze a helytartótanács-szerű kormány képletes reszketése. Ám volt itt valami más is, amit érdemes megemlítenünk. Ez pedig a politikai partnerség gondolata. Ezt a miniszterelnök fogalmazta meg, szokatlanul gyér érdeklődés előtt, a Művészetek Palotájában. A gondolat persze nem önmagában érdekes, hanem azért, mert ismételten előkerül a kormányfő szótárában. Azzal a másik gondolattal karöltve, hogy a reformok tempójából – úgy látszik – vissza kell venni, mert a nemzet, a társadalom nem tudja követni azokat.

Túszejtők fogságában

Az elesettek gyógyítójaként ismert 85 éves Samu István pszichiáter főorvost kitüntetése alkalmából a balassagyarmati túszdrámában játszott szerepéről kérdezem.

A korrektség megtérül

Kevés ember él ma az országban, aki 38 éve ugyanazon a munkahelyen dolgozik. Még kevesebb talán az, aki kezdő üzemvezetőből főtulajdonossá válva létrehozta az ország legnagyobb magyar baromfifeldolgozó vállalatát. Ezért a teljesítményéért az Ernst and Young az Év példaképévé választotta Magyar Józsefet, a Hungerit Zrt. első emberét.

Levelet hozott a posta

SzéttÉpni vagy pereskedni? – sokakban merült fel ez a kérdés egy évvel ezelőtt, amikor a Centrum Parkolás Szolgáltató Kft. és más, félig-meddig magánkézben lévő parkolási díjszedő cégek először „szórták meg” felszólító leveleikkel a hazai autóstársadalmat. Ilyen levelek azonban azóta is folyamatosan érkeznek a gépjármű-tulajdonosokhoz.

A hét eseményei

Jegybank az euró mellettMagyarország számára a mielőbbi eurócsatlakozás lenne a legelőnyösebb, a kockázatokat szigorú költségvetési politikával, a versenyképesség növelését szolgáló reformokkal és egy közpénzügyi törvény elfogadásával kell csökkenteni – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiadványában. Az érvelésük szerint a közös valuta bevezetése hosszabb távon az ország növekedési ütemének gyorsulását eredményezheti.

KÁVÉSZÜNET

Az eminens Denzel Washington

Ma már egyedülállónak számít Hollywoodban, ha valaki huszonöt éve boldog házasságban él, négy gyermeket nevel, miközben kétszeres Oscar-díjas színész, akiről nem írnak a bulvárlapok.

Kávéházak reneszánsza

Világszerte a vendéglátóipar átalakulásának lehetünk tanúi a mobiltelefonok és a vezeték nélküli laptopok elterjedése miatt. Korunk „nomád” vállalkozói ugyanis ahelyett, hogy drága pénzen irodákat bérelnének, hétköznaponként bevetik magukat számos törzshelyeik egyikébe. Kedvenc kávéházukban vagy éttermükben dolgozva intézik üzleti vagy hivatalos ügyeiket, ott fogadják az üzletfeleket. Szükség esetén pedig kibérelhetnek egy felszerelt irodát is, titkárnővel, üdítővel, akár egyetlen órára is, átlag 2000 forintért.

Szenzációs év lesz

Talán ez az a megállapítás, amelyben az idei Forma–1-es sorozat minden résztvevője egyetért.

Húsvét két fogásban

Mézes-mázas sült sonka sárgarépás burgonyapürével

Félmillió forintos segítség az iskoláknak

Nincsenek túl könnyű helyzetben az iskolák, hiszen számos tantárgyból kell magas színvonalon felkészíteniük a diákjaikat úgy, hogy az ehhez szükséges feltételeket folyamatosan csökkenő forrásokból kell előteremteniük.

Programajánló

„A szépség vonalai – Francia mesterrajzok a Louvre gyűjteményéből”. A kétszáz év francia rajzművészetét átfogó kiállítás, mely egyszerre kronológikus és tematikus, változatos műveket vonultat fel. Látogatható május 12-ig a Szépművészeti Múzeumban. (XIV., Dózsa György út 41.) Hölgyek palettával – Magyar nőfestészet 1895–1950. Válogatás a Saphier-gyűjtemény képeiből. A Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása március 24-éig tekinthető meg. (VIII., Múzeum krt. 14–16.)

Az emberi tényező

Hiába a hangzatos csapatnév, ha nincs, aki a gólokat rúgja. A kommunikációs ipar legtöbb baja visszavezethető személyzeti problémákra. Nagy Kreatív Nap konferencia idén a humán kérdésekkel foglalkozik. Hogyan gazdálkodjunk a tehetséggel? Miként törhetnek át alkotások fizikai és szellemi határokat? Hogyan mozoghat a tehetség a globális piacon? Mitől kreatív a média? A délelőtti plenáris előadásokon többek között a fenti kérdésekre válaszolnak neves külföldi előadók.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!