2012. 08. 10. (XVI/32)
Plüssmackók támadása

Plüssmackók támadása

2012. 09. 14.
Két fehérorosz tábornoknak is távoznia kellett, miután az „utolsó európai diktátor”, Aljakszandr Lukasenko nem titkolhatta tovább a kínos tényt: július 4-én – a legnagyobb belorusz ünnep másnapján – Minszk külvárosát kitömött játékmacikkal „bombázták” egy egymotoros kisrepülrl.Nem kizárt, hogy néhány héttel késbb a svéd nagykövet Fehéroroszországból való kiutasítása is a mackók számlájára írható. Stefan Eriksson ugyanis találkozott a minszki ellenzék vezetivel – mint azt bármely ország nagykövete bárhol a világon megtenné –, no de a diplomáciai eseményt megelz plüsstámadás pont egy svéd reklámcég magánakciója volt, a mackók hasa pedig a szólásszabadságot követel üzeneteket tartalmazott. A Foreign Policy nevŐ politikai és gazdasági magazin riportot készített a Studio Total reklámügynökség kockázatos akcióját végrehajtó Tomas Mazettivel és Hannah Freyjel. Elmondásuk szerint nem volt más szándékuk, mint a szólásszabadság elnyomása elleni figyelemfelkeltés, de „küldetésüknek” egyéb hozadékai is lehetnek. A szeptember 11-ei események után a repülgépekkel végrehajtott akciók – és így a repülk maguk is – egyfajta rettegést váltottak ki az emberekbl. Talán egy ilyen esemény segít újra vidámabb képet párosít e légi jármŐvekhez.A plüssmackók máris ellenzéki jelképpé váltak Belorussziában: esküvi ajándékként és egyéb rendezvényeken átadva talán nem zárnak börtönbe miatta senkit. A botránykeltk ugyan elmondták, hogy semmilyen kapcsolatban nem állnak belorusz ellenzékiekkel, néhány embernek így is akár hétéves börtönbüntetéssel kell felelnie az állítólagos kollaboráció miatt. Valódi „bŐnük” persze csak annyi, hogy felvételeket készítettek az eseményrl, ami így az internet korában nem maradhatott titokban. Egy „Szólj Igazat” nevŐ ellenzéki mozgalom már korábban is macikat használt üzenetközvetítként, a svéd cég számára k jelentették az inspirációt. Meggyzdésük szerint a nevetés által jóval olcsóbban lehet diktátorokat dönteni, mint katonai erdemonstrá­cióval. Mindenesetre a belorusz határrség új parancsnoka határozott utasítást kapott az elnöktl: ezután akár fegyverrel is hiúsítson meg minden idegen légi behatolást.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!